Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3.1 Розпис використання інструменту по перукарству

Для роботи перукаря, як і будь-якого іншого спеціаліста, потрібні цілий ряд інструментів. Їх можна розділити на 3 групи в залежності від призначення:

1. Інструменти для розчісування волосся(гребені, масажні щітки;

2. Інструменти для стрижки( ножиці, бритви);

3. Інструменти для завивки та укладання волосся(бігуді, електричні щипці, сушка тощо).

При перукарській роботі застосовують різні пристрої. Це допоміжні інструменти, які сприяють виконанню того чи іншого виду роботи: зажими, кисточки, парамонові губки, резинові рукавички, утепляючи ковпачки, кісточки для фарбування тощо.

Інструменти — це знаряддя праці перукаря. Професійний інструмент виготовляється зі спеціальних і натуральних матеріалів за технологіями, які забезпечують міцність, пружність і гладкість поверхні інструмента, стійкість проти взаємодії з хімічними препаратами га проти підвищених температур, запобігають намагнічуванню та електризації. Пристосування відіграють допоміжну роль, забезпечуючи якісне виконання перукарем своєї роботи.

В кожній перукарні та салоні повинні бути сушка для волосся, апарат для обробки парою, апарат, що вирівнює волосся.

ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ РОЗЧІСУВАННЯ ВОЛОССЯ.

Гребінці. Складаються з обушка та зубців, розрізняються за довжиною,

шириною, частотою та розміром зубців. Гребінці бувають:

— металеві — алюмінієві, дюралеві;

— неметалеві — з пластмаси, капрону, ебоніту, кістки, целулоїду, силікону.

Щітки. Щітки можуть бути пласкими, круглими, з пластмасовими, металевими або щетинистими зубцями. За призначенням щітки поділяються на:

— пласкі для розчісування волосся та масажу голови;

— круглі «брашинг» для укладання волосся феном, формування локонів;

— пласкі каркасні «бомбаж» для укладання волосся феном;

— щітки-шари для укладання феном довгого волосся. Дезінфікуйте щітки після кожного клієнта, наприкінці робочого дня мийте мильною водою та дезінфікуючим засобом. На ринку перукарського інструменту представлені термощітки, які водночас іонізують волосся, здійснюючи його оздоровлення.

ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ СТРИЖКИ ВОЛОССЯ

Ножиці. Перукарські ножиці бувають прямі (прості) та зубчасті — філірувальні, прапорні. Складові частини ножиць: 1 — кільця; 2 — важіль; 3 — робоче полотно, 4 — жало; 5 — кінчик; 6 — обушок, 7 — гвинт. Ножиці виготовляють з високоякісної легованої сталі з антикорозійним покриттям із хрому, титану тощо. Сучасні зразки ножиць передбачають антиалергічне покриття. Прямі ножиці призначені для стрижки, окантування, тушування, філірування волосся, стрижки вусів, борід.

Бритви. У перукарнях використовують небезпечні та безпечні бритви. Небезпечні бритви застосовують тільки для стрижки, філірування волосся. Гоління небезпечними бритвами відповідно до санітарно-гігієнічних вимог не здійснюється.

Електричні машинки для стрижки волосся бувають трьох видів: вібраційні, роторні, акумуляторні. Машинки працюють від мереж постійного і змінного струму напругою 220 В.