Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Іі. Технологічна частина

2.1 Вибір моделі

Опис розробленої зачіски

Форма –

Лінії –

Силует –

Призначення –

Вирішення та задум цієї зачіски незвичайний, неординарний. Вона складна у виконанні та використанні у повсякденному житті. Тому ця зачіска являється видовищного призначення, і взагалі використовується в конкретних цілях. Це зачіска, яку не використовують у повсякденному житті. Вона не може послужити як вечірня, бо навіть для цього випадку є складною. І вона аж ніяк не підійде для нареченої, бо в неї інший образ. Це зачіска фантазійна, яку можна виконати тільки на конкурсах, показах. Також її можна виконати на карнавалах, або для створення потрібного образу у театрах, на виставах.

При моделюванні зачіски потрібно враховувати:

якість волосся, його початковий колір, як піддається укладці, природність хвилі;

вік людини;

індивідуальні особливості;

професія, характер, стиль особи;

тип обличчя: форма обличчя та його індивідуальні особливості;

співвідношення тіла з головою та зачіскою;

зріст людини відповідно до зачіски.

Обрана модель відповідає всім вищезазначеним нормам. Це молода дівчина і вік підходить, бо така фантазійна, неординарна зачіска тільки для молодого віку. Волосся міліроване, піддається потрібній укладці, тобто легко вкладається. Риси обличчя, правильні і при виконанні цієї зачіски з корекцією проблем не виникне. Зачіска ідеально підходить до цього типу обличчя, підкреслює його позитивні риси. У поєднанні зачіска з будовою тіла та зростом є відповідна пропорційність, масштабність, для створення потрібного образу.

2.2 Технологія послідовності виконання зачіски

2.3 Будова нігтів та форма нігтів

Нігті вважаються придатками шкіри. Вони утворюються з рогових клітин і з'являються на третьому місяці внутрішньоутробного життя плоду у вигляді плоского потовщення на тильній поверхні кінцевих фаланг пальців. Поступово з боків і позаду цього потовщення утворюються нігтьові вали у вигляді невеликого підняття шкіри, а потім розвивається матриця нігтя, з епітеліальних клітин якої, що розмножуються, зростає і поступово твердіє нігтьова пластинка.

Анатомічне поняття «ніготь» включає (мал. 1) нігтьову пластинку 1, матрицю нігтя 4, нігтьове ложе 5, нігтьові вали (задній 3 і бічні), нігтьову шкірку 2, піднігтьову щілину.

Нігтьова пластинка складається з напівпрозорих клітин, що ороговіли, має опуклу форму, міцно сполучена з нігтьовим ложем. Вона захищає м'яку тканину кінчика пальця, оберігає нігтьове ложе від механічних пошкоджень, стійка проти дії на неї слабких кислот і лугів. Нігтьова пластинка заднім і бічними краями втоплена в нігтьові вали, що є невеликими шкірними складками.

Будова нігтя: 1 – нігтьова пластинка, 2 – нігтьова кожіця, 3 – задній нігтьовий вал, 4 – матриця нігтя, 5 – нігтьове ложе, 6 – піднігтьова щілина

Будова нігтьової пластинки: 1 – тіло нігтя, 2 – вільний край, 3 – луночка, 4 – нігтьові вали

Здорова нігтьова пластинка має блискучу поверхню. Рожеве забарвлення їй додають ті, що просвічують капіляри нігтьового ложа. Нижня сторона пластинки покрита подовжніми гребінцями, що чергують з подовжніми борозенками. Гребінці втоплені в поверхню нігтьового ложа. У деяких людей з тонкими нігтями гребінці просвічують у вигляді світлих подовжніх смуг.

У нігтьової пластинки (мал. 2) розрізняють тіло нігтя (центральна частина) 1, вільний край 2 (виступає над кінчиком пальця), луночку 3 (задня ділянка нігтя матово-білого кольору). Луночка добре видна на великих пальцях, менша або зовсім не видна на решті пальців.

Під вільним краєм нігтьової пластинки сірувато-білого кольору знаходиться піднігтьова щілина.

Коренева частина нігтя складається з кореня нігтя і матриці. Корінь має зубчатий край, прихований під шкірою.

Нігтьові пластинки на правій руці трохи ширше, ніж на лівій. Довжина нігтя 10–15 мм, ширина 10–17 мм, товщина 0,3–0,4 мм Зростання нігтя йде безперервно з клітин матриці за участю клітин нігтьового ложа. В доба ніготь дорослої людини подовжується на 0,11 мм, у дитини – на 0,04–0,06 мм Повне оновлення нігтьової пластинки відбувається за 105 днів. На ногах нігті ростуть повільніше, ніж на руках, і на різних пальцях темп зростання неоднаковий. В теплу пору року нігті ростуть швидше. Нігтьова пластинка з трьох сторін прикрита шкірними складками – нігтьовими валами. Задній вал прикриває корінь нігтя, край валу утворює вузьку і тонку нігтьову шкірку, щільно прилеглу до поверхні нігтя.

Пошкодження нігтьової шкірки при манікюрі може привести до проникнення інфекції під нігтьовий вал і захворювання нігтя.

Матриця і нігтьове ложе за допомогою густої мережі капілярів добре забезпечуються кров'ю. В ложі і нігтьових валах знаходяться лімфатичні судини і нервові закінчення.

В хімічний склад нігтьової пластинки входять білкова речовина кератин, багатий амінокислотами, вода (біля 14%), ліпіди, що додають еластичність нігтю (при недоліку ліпідів пластинка стає ломкою), кальцій, фосфор, цинк і ін.

Швидкість росту нігтів становить приблизно 3 мм на місяць. Повне відновлення нігтьової пластинки відбувається приблизно за півроку. Як відомо, швидкість росту нігтів у різних людей неоднакова.

У період росту всього організму, а також у періоди посиленого вироблення гормонів (перехідний вік, вагітність) нігті ростуть швидше. Рефлекторно прискорюється ріст нігтів і при регулярнім їхньому сточуванні або механічнім роздратуванні. Це може бути регулярний масаж, робота, пальцями, а також звичка гризти нігті.

Після досягнення статевої зрілості нігті ростуть повільніше. Уповільнюється їхній ріст і при недоліку кровообігу, а також у випадках порушення обміну речовин. Порушення загального обміну або хвороби сердечно-судинної системи відбиваються на процесі формування нігтя. Тому стовщені або деформовані нігті часто є показником серйозних захворювань.

Виділяють 5 основних форм: квадратні, закруглені квадратні, круглі, овальні та загострені нігті.

Краще, все при виборі форми нігтів, керуватися розташуванням кутикули: ідеальний варіант, коли кінчики нігтів дзеркально відображають кутикулу.

У квадратного нігтя (якщо ви вибрали таку форму) вільний край підпилюється по прямій і не має ніяких заокруглень. Довжина його може бути будь-якою. Все залежить тільки від вашого бажання.

Округлий ніготь короткий за довжиною. Він повинен лише злегка виступати за кінчик пальця. Вільний край обпилюється з усіх сторін у вигляді півмісяця. Така форма дуже зручна, тому що практично виключає травмування нігтя. Цю форму вибирають медичні працівники, музиканти, вихователі в дитячих установах, кухарі, кондитери і т.д.

Овальна форма вважається ідеальною. Однак, вона підходить тільки жінкам з дуже красивими і витонченими руками. Такі нігті можна сміливо покривати лаком будь-якого кольору.

Для тонкої і ніжної руки краще за все підійде загострена форма нігтів. Для цього нігті підпилюються так, щоб по центру вільного краю утворився закруглений куточок. Це ще раз підкреслить тендітність і ніжність жіночої руки.

Дуже ефектно виглядають довгі квадратні нігті з закругленими кінчиками. Це манікюр для сміливих і рішучих. Однак не слід забувати і про те, що форма нігтів повинна підходити до форми пальців.

Напевно, ви вже зрозуміли, що для чоловіків найкраще підійде закруглена або квадратна форма нігтів. Довгі нігті на чоловічій руці в сучасному світі не вітаються. Довжина вільного краю повинна бути не більше 1 – 2 мм.

Вибір форми теж краще здійснювати відповідно до форми кутикули. Людям, які займаються ручною працею, краще залишати короткі нігті, щоб уникнути їх травмування. Не рекомендується відрощувати довгі нігті і молодим мамам, тому що можливе необережне травмування малюка. Довгі нігті можуть доставляти великі незручності і музикантам. Дитячий манікюр взагалі не сприймає довгих нігтів.

Надаючи нігтям бажану форму, пам’ятайте про те, що пилка не повинна бути дуже грубою, інакше обробка може призвести до їх розшарування та розтріскування. Найкраще зрізати зайві ділянки манікюрними ножицями, а кінці відполірувати середньою і м’якою пилочками.

Перед тим як прийняти рішення, слід спочатку представити свої майбутні нігті на руці. Можна навіть вирізати необхідну форму з паперу і приставити до пальця. Як мовиться, сім разів відміряй – один відріж. Якщо ви повністю впевнені в своєму рішенні, то можете сміливо приступати до «операції» над нігтем. До речі, сам по собі ніготь мертвий, тому й болю ви не відчуваєте, адже нігтьова платівка позбавлена кровоносних судин і нервових закінчень.

Слід бути обережними з експериментами на зразок додання нігтям різних екзотичних форм і розмальовок нігтів. Це можуть дозволити собі тільки жінки з дуже красивими, ідеальними руками. Навіть самий незвичайний і красивий манікюр здатний спотворити вашу руку. Не женіться за модою, якщо це загрожує здоров’ю ваших нігтів або ж зовсім вам не підходить.