Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2.5 Масаж кисті рук та стопи

Масаж кисті рук

1. Вивільніть з-під рушника праву руку партнера. Візьміться за кисть своїми руками, справа і зліва, при цьому великі пальці повинні знаходитися зверху на кисті. Розводьте пальці, розтягуючи кисть рухом упоперек, а потім зводите пальці.

2. Переведіть руки до зап'ястка масажованого: великі пальці зверху інші підведені під долоню. Великими пальцями промасажуйте зверху область зап'ястка. Рухи легкі, кругові.

3. Правою рукою повністю обхватіть зап'ясток. Великий палець повинен бути внизу, а інші зверху. Зігніть руку і поставте на лікоть так, щоб вона утворила прямий кут з плечем. Пригніть кисть і своєю лівою рукою м'яко натиснете на неї. Потім потягніть кисть на себе.

4. Продовжуючи стискати зап'ясток правою рукою, лівою рукою м'яко відігніть всю кисть назад.

5. Опустіть руку і розверніть її долонею вгору. Невеликими круговими рухами великих пальців промасажуйте внутрішню сторону зап'ястка. Поступово сходіть вниз до підстав великого пальця і мізинця.

6. Мізинець вашої правої руки просуньте між мізинцем і безіменним пальцем руки партнера, а мізинець вашої лівої руки – між великим і вказівним пальцем. Ваші великі пальці лежать на середині долоні партнера, інші підтримують її знизу. Масажними рухами розведіть великі пальці, одночасно натискаючи пальцями, підведеними під кисть. Потім промасажуйте всю поверхню долоні невеликими круговими рухами великих пальців

7. Переверніть кисть тильною стороною вгору і тримайте її за зап'ясток лівою рукою. Візьміться правою рукою за долоню і великим пальцем зверху а вказівним знизу по черзі намацайте всі п'ясткові кістки долоні і простір між ними. Таким чином промассируйте всі сухожилля з тильної сторони кисті. Якщо потрібно, працюйте те однієї, то іншою рукою по черзі.

8. Своєю лівою рукою продовжуйте тримати зап'ясток, а великим і вказівним пальцями правої руки захопите мізинець з боків і м'яким зволікаючим рухом пропрасуйте його до самого нігтя. Тепер захопіть мізинець зверху і знизу і зробіть те ж саме. По черзі обробіть у такий спосіб кожний палець. Якщо хочете, працюйте те однієї, то іншою рукою по черзі.

Масаж стоп

Масаж стоп і гомілок складається з погладжуючих, розтираючих і розминаючих рухів. Його можна проводити із застосуванням тальку або масажного крему. Масаж проводиться в такій послідовності:

погладжування стопи і гомілки обох поверхонь (передньої і задньої) долонями від пальців стопи до колінного суглоба (3–4 рази);

погладжування кожного пальця подушечками другого, третього, четвертого пальців однієї руки (3–4 рази);

розтирання стопи і гомілки однією або двома долонями від низу до верху (3–4 рази);

розтирання кожного пальця першим і другим пальцями однієї руки (3–4 рази);

розминаючи рухи в такому ж порядку другим, третім, четвертим пальцями руки від низу до верху, не відриваючи пальці від шкіри; погладжуючи рухи по всій поверхні стоп і гомілок.

Ііі. Інструменти та пристосування для перукарських робіт