Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2.4 Технологія та послідовність виконання манікюру та педикюру

Операції манікюру виконуються в такій послідовності:

1. Готують нігті до манікюру, знявши залишки старого лаку за допомогою спеціальної рідини.

2. Дуже довгі нігті укорочують металевою пилою, залишивши ту довжину, яку хоче клієнт. Проте підпилювати нігті до межі шкіри не рекомендується, оскільки при цьому можна поранити шкіру. Край нігтя повинен трохи виступати над кінцем пальця. При підпилюванні нігтям надають овальну форму. Обрізати сухі нігті ножицями або кусачками не рекомендується, щоб вони не тріскалися. Якщо все-таки є необхідність в цій операції, слід заздалегідь потримати нігті у ванні з теплою водою 3–5 хв, щоб вони дещо розм'якшилися.

3. Після підпилювання країв нігтя пальці обох кистей опускаються у ванну з мильною водою або в розчин питної соди (1 чайна ложка на один стакан теплої води). Ванна необхідна для того, щоб розм'якшити навколо нігтьову шкірку. піднігтьовий простір прочищають жорсткою щіточкою.

4. Через 3–5 хв. манікюрниця витирає гроно руки клієнта серветкою, мастить нігтьові вали кремом або спеціальним маслом і обережно тупою лопаточкою або загостреною паличкою відсовує нігтьову шкірку від лунки нігтя.

5. Відшаровану нігтьову шкірку зрізують закругленими манікюрними ножицями, прагнучи не торкнутися шкіри нігтьових валів. За наявності спеціальної рідини, що видаляє шкірку, замість підрізування ножицями нігтьову шкірку мастять цією рідиною, через декілька хвилин шкірка легко віддаляється.

6. Бічні краї нігтя при необхідності обрізають щипчиками.

7. Шкіру по краях нігтя, що дуже розрослася, зрізують ножицями або щипчиками.

8. Пальці обполіскують водою з додаванням в неї лимонної або оцтової кислоти, з тим щоб нейтралізувати реакцію шкіри після вживання лужного розчину. Руки ретельно витирають м'якою серветкою.

9. Покриття нігтів лаком починають з нанесення безбарвної основи, на яку наносять фарбувальний лак. Колір лаку пропонують вибрати клієнтці. При цьому майстер може делікатно дати пораду, який колір більше підходить до форми нігтів, кольору шкіри, губній помаді, а також найбільш прийнятний в тому або іншому випадку. Потрібно також враховувати вік клієнтки і, звичайно, напрям сучасної моди. Майстру слід пам'ятати, що яскравий колір лаку незручний на роботі жінці будь-якої професії, в цьому випадку рекомендується лак рожевих відтінків. Яскраві тони лаку не повинні застосовуватися немолодими жінками, це підкреслюватиме їх вік. Відомо, що по шкірі рук легше визначити вік, ніж по шкірі обличчя.

Для урочистих випадків (свята, прийоми, театр) вибирають колір лаку, відмінний від кольору губної помади і одягу і, можливо, навіть далеко не природних відтінків (срібний, золотий, темно-фіолетовий і навіть чорний).

Нігті покривають лаком за допомогою пензлика, як правило, двічі. Можна покривати всю їх поверхню або наносити вузьку смужку по центральній частині нігтя, закриваючи або не закриваючи луночку.

Лаку слід дати підсохнути протягом декількох хвилин. Багато майстрів роблять помилку, пропонуючи сушити нігті біля настільної лампи – лак швидше висихає в прохолодному місці.

10. Покриті кольоровим лаком нігті зберігають свіжий вигляд більш довгий час, якщо покрити їх шаром безбарвного лаку, що додає блиск. Лак не тільки прикрашає нігті і руки, але і оберігає нігті від дії несприятливих зовнішніх чинників, у тому числі хімічних речовин, з якими контактує людина.

Слід пам'ятати, що лак може викликати алергічне запалення шкіри навколо нігтя, перехідне в екзему на інші ділянки шкіри рук. Тому, якщо з'явиться навіть невелике роздратування шкіри після вживання лаку, фарбувати їм нігті не можна. В цьому випадку клієнтці рекомендується тільки полірувати нігті.

11. Після закінчення процедури доцільно нанести на тильну частину кистей і пальці живильний крем.

Технологічна послідовність виконання робіт педикюру:

1. Майстер готує ванну для ніг, промивши її миючою рідиною або мильним порошком і добре ополоснув струменем води. Потім у ванну наливають гарячу воду, в неї додають мильний порошок, столову ложку нашатирного спирту або питної соди. Ці добавки сприяють кращому розм'якшенню нашарувань шкіри, що ороговіли.

2. Пацієнт роззуває, панчохи, шкарпетки, звільняє ноги від тугих гумок, сідає на зручний стілець або крісло і опускає ноги у ванну на 15–20 мін.

3. Майстер сідає напроти пацієнта на гвинтовий стілець, який повинен бути нижчим за стілець пацієнта, і готує інструменти і матеріал до роботи. Вийнявши інструменти з дезінфікуючої рідини, слід витерти їх чистою серветкою і розкласти на тумбочці, що знаходиться праворуч від майстра.

Білизна (рушник, серветки), марлеві тампони, ватяні кульки, скляні палички для змазування шкіри дезінфікуючими рідинами (3%-ний розчин борної кислоти, 3%-ний розчин піроксиду водню, 5%-ний розчин йоду), а також креми для масажу, рідина для зняття лака, лак для нігтів і пензлика для нанесення лака рекомендується підготувати наперед.

4. Після гарячіше мильної ванни ногу ретельно осушують рушником (педикюр починають з лівої ноги) і укладають на підставку. Якщо підставки немає, ногу підтримують лівою рукою майстер, узявши її трохи вище за п'яту, в області гомілковостопного суглоба, і сам пацієнт.

5. Стопу, ділянки шкіри, мозолі і нігтьові вали, що ороговіла, рясно мастять пом'якшувальним кремом. Потім безпечною бритвою, теркою або спеціальним рубанком обережно зіскоблюють нашарування, що ороговіли, на п'ятах, підошві, на пальцях. Проводити цю операцію слідує обережно і не дуже глибоко, щоб не пошкодити поверхневий шар шкіри і не викликати болю при ходьбі.

6. За наявності мозолів, натоптишів зчищають поверхневий, ороговів шар і обережно щипчиками видаляють стрижень мозолі. Якщо стрижень віддаляється насилу і викликає сильний біль, продовжувати маніпуляцію не слід.

7. Потім майстер видаляє скупчення лусок і забруднень під нігтями. Цю маніпуляцію слід робити легко, обережно, так, щоб ніготь не втратив природну жирову підкладку. Нігті значної довжини укорочують ножицями або щипцями, нігті помірної довжини підпилюють пилкою. Починати підстригати або підпилювати нігті потрібно з лівого або правого краю. При поперечному підрізуванні ніготь може зламатися або відколотися. Ніготь на великому пальці не повинен бути коротким, як на інших пальцях, – він покриває кінчик пальця.

Не слід закругляти і підрізати нігті під кутом. Край нігтя повинен представляти пряму лінію. Обрізання кутів нігтів може надалі привести до вростання кутів нігтя, викличе біль, запалення і освіту мозолі.

8. Після додання нігтю належної форми пилкою усувають шорсткості і гострі грані.

9. Після обробки стопи ногу знову опускають у ванну і приступають до обробки другої стопи в тому ж порядку.

10. Майстер повторно оглядає стопу і за наявності не повністю видаленої мозолі або ороговіння в області бічних кутів нігтів видаляє їх. Потім зрізає надкожицу нігтьового валу і протирає пемзою ділянки шкіри, що огрубнули.

11. Стопу ретельно витирають м'якою серветкою або рушником, особливо міжпальцеві простори, підошву, за бажанням пацієнта мастять жирним кремом, після чого йому можна запропонувати легкий масаж стопи і гомілки протягом 2–3 мін.

12. Заключний етап роботи – покриття нігтів лаком проводиться так само, як і при манікюрі. Лак наносять тільки за бажанням пацієнта. В літній період колір лака на ногах повинен гармонувати з кольором лака на руках і губною помадою.

При педикюрі майстер повинен ретельно дотримувати правила гігієни, у жодному випадку не допускати пошкоджень шкіри.

Щонайменші порізи або надриви шкіри можуть стати місцем упровадження хвороботворних мікробів і грибків.

Місця порізів і інші ділянки пошкодженої шкіри слід негайно обробити рідиною Кастеллані або настоянкою йоду. При необхідності накладають пов'язку з 5–10 – ной синтомициновой емульсією.