Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Економічна інформація ПК.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
99.27 Кб
Скачать

22. Операційна система ms Windows.

ОС являє собою сукупність програм, призначених для управління всіма апаратурними та програмними ресурсами і координації проходження різноманітних завдань через комп’ютер. ОС слугує ланцюгом, що з’єднує комп’ютер і людину-оператора, а також комп’ютер і прикладні (службові) програми, що дають можливість виконувати окремі стандартні завдання, пов’язані з розв’язанням мовних проблем, обробкою текстів, створенням баз даних, управлінням графічним зображенням та ін. Таким чином, системне програмне забезпечення істотно полегшує спілкування людини з комп’ютером. ОС умовно розподіляються на 4 типи відповідно до нижчеописаних режимів їх роботи:

Однопрограмний режим. Системи, що працюють у цьому режимі, здійснюють виконання в даний проміжок часу лише одного завдання, якому належать усі ресурси системи. Ці системи називають моніторними.

Пакетна обробка з послідовним виконанням завдань. Системи, що працюють у цьому режимі, дають можливість записувати в зовнішній пам’яті відразу декілька завдань (пакет) та виконувати їх послідовно без втручання оператора.

Мультипрограмування. Системи в цьому режимі опрацьовують одночасно кілька завдань з пакета паралельно з їх введенням та виведенням результатів. Здійснення кожного завдання може бути зупинено для переходу до здійснення іншого завдання з наступним поверненням до зупиненого.

Розподіл часу. Системи, що працюють у цьому режимі, дають можливість виконувати кілька завдань одночасно. Перехід від одного завдання до іншого здійснюється через короткі проміжки часу, й у користувачів створюється враження відсутності черги на виконання їхніх завдань.

Управління персональним комп’ютером здійснює дискова операційна система (Disk Operating System), яка забезпечує:   управління зовнішніми запам’ятовувальними пристроями (НГМД, НМД типу «вінчестер»); виконання прикладних і системних програм ; організацію обміну даними між блоками персонального комп’ютера. Операційна система MS DOS підтримує 2 вищезгадані режими: однопрограмний режим та пакетну обробку файлів з послідовним виконанням завдань (файли пакетної обробки мають розширення ВАТ). У загальному випадку DOS — це комплекс програм, організований у вигляді файлів. Програма дискової операційної системи звичайно розташовується на диску, а не в постійному запам’ятовуючому пристрої комп’ютера, і обчислювальна система повинна якимсь чином перенести програму DOS з диска в динамічну пам’ять машини.

26.Службові програми ос Windows для роботи з дисками. Навести приклади.

До складу операційноїсистемиWindows входить низка службовихпрограм, призначених для обслуговування дискової підсистеми ПК: Очистка диска; Дефрагментация диска; Проверка диска. Програма Очистка диска дозволяє знайти непотрібні файли і видалити їх, щоб звільнити місце на жорсткому диску. Її вікно періодично з’являється на екрані, коли не вистачаєвільного місця на жорсткому диску. Після запуску програми вказують диск, на якому потрібно провести очистку. У вікніпро грами Очистка диска відображаються імена файлів і папок, якіможуть бути видалені, зокрема тимчасові файли, завантажені з Internet. Також можна звільнити додаткове місце на диску, видаливши невикористовувані компонентиWindows і програми. Дефрагментація диска. Мета програми – прибрати фрагментацію файлів на диску, впорядкувати розташування файлів і вільного простору з тим, щоб підвищити швидкість запуску програм і читання даних. Фрагментація файлів відбувається після видалення старих і записування нових. Новий файл  може не вміститися на тому місці, де розташовувався видалений, і буде записаний на розташованих у різних місцях декількох блоках кластерів, що збільшить час зчитування. Фрагментація диска відбувається по мірі зростання кількості видалених і знову записаних файлів на диску. Вона подовжує шлях переміщення голівок вводу/виводу жорсткого диска і може збільшити час зчитування  і запису файла на диск. Програма дефрагментації диска переміщає всі файли до початку диска після зарезервованої для системних файлів ділянки і розташовує підряд фрагменти одного файла. Перевірка диска - сервісна програма, що шукає і виправляє помилки в файловій системі або окремих файлах, шукає і виправляє помилки в таблиці розміщення файлів, в довгих іменах файлів, а також усуває помилки, що пов’язані з втраченими кластерами. Запуск програми відмінний від попередніх службових програм. По-перше, программа може запускатися автоматично при некорректному вимкненні ПК і якщо виникають неполадки на дисках. По-друге – користувачем. Перевірка на системному диску починається після перезавантаження ПК, що забезпечує монопольний доступ до файлів, розміщених на диску.

27.Архівація та резервне копіювання даних.. Призначення та основні функції програм - архіваторів. Навести приклади.

Архів являє собою набір з одного або кількох файлів. Його зміст дозволяє отримувати інформацію про кожен з файлів, що зберігається в ньому – назву та повне ім’я, час останньої модифікації, розмір файлу. Архівний файл – це спеціальним чином організований файл, що містить у собі один чи кілька файлів у стисненому вигляді і службову інформацію про них. Архівація – переміщення вихідних файлів в архівний файл. Розархівація – процес відновлення файлів з архіву точно в такому ж вигляді, який вони мали до завантаження в архів. Стиснення інформації – це процес перетворення інформації, що зберігається у файлі до вигляду, при якому зменшується надмірність у її представленні і відповідно потрібно менший обсяг пам’яті для збереження. Степінь стиснення файлів – величина, що показує у відсотках як відрізняється розмір архівного файлу від незаархівованого. Степінь стиснення залежить від програми, що була використана, методу стиску і типу вихідного файлу. Найкраще стискаються деякі графічні файли, текстові файли. Багатотомні архіви – великі за обсягом архівні файли, можуть бути розміщені на декількох дисках. В даний час застосовується кілька десятків програм-архіваторів, що відрізняються переліком функцій і параметрами роботи. Більшість архіваторів мають можливість створювати архіви, що саморозпаковуються. Багато з програм-архіваторів, крім звичайного режиму стиснення, можуть створювати неперервні архіви. У таких архівах усі файли стискаються як один потік даних, тобто областю пошуку повторюваних послідовностей символів є вся сукупність файлів, і тому розпакування кожного файлу, якщо він не перший, пов’язана з обробкою інших. Архіви такого типу краще використовувати для архівування великого числа однотипних файлів.