Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Економічна інформація ПК.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
99.27 Кб
Скачать

53. Програмні засоби роботи з базами даних. Субд.

До програмних засобів роботи з базами даних належать операційні системи та СУБД. Прості однотабличні бази даних можно створювати і підтримувати у середовищі табличних процесорів, як наприклад, MS Excel. В табличному процесорі є можливість реалізувати реляційну модель даних. Створену табличцю можна експортувати у більш потужну базу даних, яка працє під управлінням СУБД реляційного типу. Засоби роботи з базами даних MS Excel будуть докладно розглянуті у наступній лекції. Реляційну модель даних підтримують значна кількість СУБД: dBase;FoxPro;Paradox;Microsoft Access;PROGRESS;Oracle;Informix;Microsoft MySQL; Існують СУБД для інших ОС. На ієрархічній моделі даних ґрунтується порівняно обмежена кількість СУБД, серед яких можна назвати системи IMS, PC/Focus, Team-Up і Data Edge, Ока тощо. Системи на основі мережевої моделі не одержали широкого поширення на практиці. Найбільш відомими мережевими СУБД є IDMS, db_VistaIII, СЕТЬ, СЕТОР і КОМПАС. Прикладами реляційних СУБД для ПЕОМ є dBaselll Plus і dBase IY (фірма Ashton-Tate), DB2 (IBM), R: BASE (Microrim), FoxPro ранніх версій і FoxBase (Fox Software), Paradox і dBASE for Windows (Borland), FoxPro більш пізніх вер­сій, Visual FoxPro і Access (Microsoft), Clarion (Clarion Software), Ingres (ASK Computer Systems) і Oracle (Oracle), ПАЛЬМА (IK AH УРСР), а також система HyTech (МІФІ). Прикладами систем, які підтримують багатовимірні моделі даних, є Essbase (Arbor Software), Media Multi-matrix (Speedware), Oracle Express Server (Oracle) і Cache (InterSystems). Деякі програмні продукти, наприклад Media/MR (Speedware), дозволяють одночасно працювати з багатовимірними та з реляційними БД об'єктно-орієнтованих сис­тем, зокрема, до них відносяться POET (POET Software), Jasmine (Computer Associates), Versant (Versant Technologies), O2 (Ardent Software), ODB-Jupiter (науково-вироб­ничий центр «Интелтек Плюс»), а також Iris, Orion i Postgres.

54. Бази даних в ms Excel.

За допомогою  Microsoft Excel можна створювати і обробляти бази даних.  База даних в  Microsoft Excel  – таблиця, що складається з однотипних записів  (рядків). Стовпці таблиці є полями запису в базі даних. Під імена полів приділяється перший рядок у базі даних. Наприклад, якщо базою даних вважати телефонний довідник, то полями запису будуть: прізвища, номера телефонів і адреси абонентів. Для роботи з базою даних необхідно спочатку створити відповідну таблицю. Якщо виділити вічко в таблиці і вибрати одну з команд обробки баз даних у меню Данные ,  Microsoft Excel автоматично визначає й обробляє всю таблицю. Дані, розташовані в стовпцях і рядках робочого аркушу, обробляються як набір полів, що утворюють записи

Сортування баз даних дозволяє переупорядкувати рядки в таблиці по будь-якому полі. Для сортування даних слід виділити одне вічко таблиці і викликати команду  Сортировка із меню  Данные . Для фільтрації даних використовуються команди Автофильтр і Расширенный фильтр з пункту Фильтр меню Данные . При перегляді, зміні, додаванні і видаленні запису в базі даних, а також при пошуку конкретних записів за визначеним критерієм зручно використовувати форми даних. При звертанні до команди Форма меню Данные Microsoft Excel читає дані й створює діалогове вікно форми даних (мал.34). У формі даних на екран виводиться один запис. При уведенні або зміні даних у полях цього вікна змінюється уміст відповідних вічок у базі даних. Для пошуку за допомогою форми даних записів, що відповідають критерію, необхідно: виділити вічко в таблиці; у меню Данные вибрати команду Форма ; натиснути кнопку Критерии ; у полях редагування увести критерії для пошуку даних; для виводу на екран першого запису, що відповідає критерію, натиснути кнопку Далее ; для виводу на екран попереднього запису, що відповідає  критерію, натиснути кнопку Назад ; для пошуку записів у переліку по іншому критерії натиснути кнопку Критерии і увести новий критерій; по закінченні натиснути кнопку Закрыть .