Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Економічна інформація ПК.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
99.27 Кб
Скачать

40. Прикладні програми перегляду www-сторінок. Поняття браузера. Збереження веб-сторінок.

Окремий інформаційний ресурс мережі WWW, що має власну адресу називають Webсторінкою або Webсайтом. Для передачі даних в мережі WWW використовується протокол прикладного рівня HTTP (Hyper Text Transfer Protocol). Програмне забезпечення, що надає користувачам інтерфейс для доступу до інформації Webсторінок та їх перегляду називають броузер або браузер. На сьогодні найбільш популярними та поширеними є броузери Microsoft Internet Explorer, Netscape Navigator та Opera

41. Пошук інформації в мережі Інтернет. Принцип роботи пошукових систем в Інтернет..

Інтернет відкриває доступ до велетенських об’ємів інформації, тому досконало володіти ефективними прийомами пошуку дуже важко. Тут ми обмежимось розглядом основних прийомів пошуку інформації у всесвітній паутині WWW. Завдання пошуку з більшим чи меншим успіхом вирішуються різноманітними пошуковими системами – спеціальними серверами, що постійно відслідковують певні сегменти Інтернету, забезпечуючи своїм користувачам можливість пошуку інформації за допомогою каталогів та індексів. Пошукові системи знають граматичні форми мов. З якими вони працюють:Мета – української і російської, Rambler, Яndex та Anopm – російської. Наприклад, якщо в цих системах набрати слова человек идет, то сторінки з текстом люди шли також будуть знайдені. Але стоп-слова(прийменники, займенники, деякі часто вживані слова) ігноруються пошуковими системами. Бо зустрічаться практично в кожному документі. Найпопулярніші пошукові системи: Мета – охоплює переважно Україну. Адреса в Інтернеті – www.meta-ukraine.com; Ramble –www. rambler.ru; Яndex – www.yandex.ru; Lycos - www.lycos.com; Hotbot – www.hotbot.com. Для пошуку інформації за одним ключовим словом необхідно набрати це слово в полі введення запитів і натиснути кнопку Знайти. Пошук за одним словом доцільно проводити в тому випадку, якщо це слово є рідкісним. Маловживани або власним ім’ям, наприклад, конкорданс, Голомб, Джерард Солтон. Для ефективного пошуку за кількома ключовими словами потрібно спеціальні команди, які дозволяють пов’язати окремі слва між собою. Ці команди в пошукових системах утворюють спеціальну мову запитів.

42. Принципи роботи електронної пошти. Адреса електронної пошти. Робота з повідомленями.

Електронна пошта є одним із найдавніших серверів Інтернет. Надсилаючи повідомлення електронною поштою, треба заповнити тіж поля, що і в звичайному листі – куди і кому листа призначено, зворотна адреса. Можна відправити лист «під копірку» кільком адресатам, можна приєднати до листа файл тощо. Треба з’єднатися з поштовим сервером і відправити листа на цей сервер. Далі поштовий сервер організовує доставку листа та поштовий сервер одержувача, звідки він (одержувач) може забрати лист. Працювати з електронною поштою можна за допомогою програми Outlook Express. Електронна пошта переважно використовується для спілкування між приватними особами і організаціями. Для роботи з електронною поштою потрібно мати електронну адресу, зареєстровану на певне їм’я. Саме використовуючи цю адресу можна писати листи. Реєстрація електронної адреси входить в послуги, що надаються провайдером, хоча можна створити електронну скриньку на таких незалежних поштових серверах, як mail.ru. Щоб мати доступ до електронних повідомлент необхідно знати ім’я користувача і безпосередньо пароль доступу. Без якого неможливо прочитати повідомлення. Електронна адреса має наступний формат : name@server, де name – ім’я користувача, зазвичай воно відповідає імені, що вказують у вікні запиту паролю доступу до електронної скриньки. Слово serverце шазва поштового сервера, на якому зареєстрована електронна адреса. Отримання і відправкаиелектронних повідомлень здійснюється за допомогою сервера, на якому зареєстрована електронна адреса. Для одержання електронних повідомлень треба знати три речі: елекронну адресу, ім’я користувача, пароль доступу. Для відправки електронних повідомлень треба знати дві речі: електронну адресу адресата і назву поштового сервера, який дозволив би відправити повідомлення. Частіше всього достатньо скористатись сервером провайдера, який надає доступ в Інтернет. Електронна пошта має такі переваги: висока швидкість доставки, дешевизна, надійність, можливість пересилання як текстових так і не текстових файлів.

43. Етапи проектування та розробки веб-сайту. Прикладні програми для створення веб-сайту.

Процес створення веб-сайту можна умовно поділити на ряд етапів: визначення цілей; створення схеми веб-сайта; створення сторінок; публікація сторінок на сервері; реклама веб-сайту; підтримка веб-сайту. Приступаючи до розробки свого веб-сайту , потрібно чітко уявити собі його призначення. Звичайно сайти створюють для того, щоб заявити про себе чи про свою організацію, повідомити про результати роботи чи про свої досягнення, налагодити свої ділові зв’язки, дати рекламу тощо. Крім призначення сайту потрібно визначити коло його потенційних відвідувачів, тобто аудиторію, на котру розрахований ваш сайт.. наступним етапом буде підбір матеріалу. Не весь матеріал по тематиці сайту варто публікувати в Інтернет. Потрібно оцінити якість матеріалу та його цінність для відвідувачів. Матеріали, що плануються опубліковуватись на сайті, потрібно організувати за деякою структурою. Найчастіше обирається деревоподібна структура організації інформації. Іноді для сайту замість деревоподібної доцільно обрати структуру у вигляді простого ланцюжка – лінійна структура.