Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Економічна інформація ПК.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
99.27 Кб
Скачать

47.Технологія розробки структурованих документів у текстових процесорах (ms Word).

MS Word (текстовий редактор) є багатофункціональною програмою оброблення текстів. Програмне забезпечення дає змогу використовувати в документах різні шрифти, колонтитули, формувати таблиці, виконувати графічні зображення тощо. Для завантаження Word в ОС Windows XP необхідно клацнути мишею на кнопці Microsoft Word панелі Microsoft Office або активізувати кнопки Пуск, Все программы, Microsoft Word. Після цього на екрані дисплея з’явиться вікно Word. Воно складається із: рядка заголовка , який вміщує кнопку системного меню, назви додатка і документа, кнопки для керування розмірами вікна; рядка головного меню, що містить команди, за допомогою яких виконується робота над документами Word; рядків – панелей інструментів ( як правило, це Стандартная і Форматирование), що містять кнопки для виконання команд, які активізуються найчастіше; спеціальні лінійки, маркери якої використовуються для встановлення параметрів абзацу; робочого поля документу; Горизонтальної лінійки прокручування, на якій містяться також кнопки перемикання режимів для роботи з документом; Рядка статусу, що містить таку інформацію: номер поточної сторінки; номер поточного розділу; номер поточної сторінки та кількість усіх сторінок у документі; відстань від верхньої межі сторінки до рядка, де встановлено курсор; номер поточного рядка; кількість знакомісць від лівої межі абзацу; область задач, після активізації якого можна пришвидшити роботу із такими питаннями, як Создание документа, Буфер обмела, Показать форматирование та ін. Основні дії з документами: 1)Створення документа; 2)Збереження документа; 3) Перегляд документа; 4)Друкування документа;5)Форматування документа. Для створення нового документа за допомогою головного меню треба активізувати команду Файл, після чого відкривається меню Файл, у якому слід вибрати команду Создать. На екрані дисплея з’являється область задач Создание документа. Далі в обасті Создание для вибора потрібного типу документа із запропонованих (Новый документ, Новая веб-станица, Новое електронное сообщение) на ньому клацають мишею. Кожен документ Microsoft Word створюється за допомогою шаблону – файла, що визначає основну структуру документа і містить такі елементи налагодження, як вид і розмір шрифту, параметри сторінки й абзацу, стиль документа, перелік елементів автотексту.

48. Технологія розробки структурованих документів у середовищі табличного процессора ms Excel.

Microsoft Excel - це система електронних таблиць, або табличний процессор, який використовується для проведення складних розрахунків, аналізу, побудови діаграм, створення макросів та ін.

Електронна таблиця - це ПП для обробки інформації,представленої у вигляді таблиці. Основна перевага ЕТ в порівнянні із звичайною таблицею полягає в тому, що при зміні початкових даних відбувається автоматичний перерахунок результатів. Крім того, важливою перевагою ЕТ є те, що вони надають користувачу можливість будувати діаграми і графіки для більш наочного відображення, які містяться в таблиці даних. Документ (об'єкт обробки) в ЕТ Excel називається робочою книгою. В кожному документі може розміщуватися від 1 до 255 таблиць - робочих листів. Документ Excel зберігається у файлі з довільним ім'ям і розширенням .xls. Для запуску табличного процесора MS Excel необхідно виконати команду Пуск, Програми, Microsoft Excel. Для завершення роботи програми можна скористатися будь-яким стандартним способом. Після запуску перед нами з'являється вікно електронної таблиці. Давайте розглянемо основні елементи вікна. Це заголовок вікна, рядок горизонтального меню, панелі інструментів (стандартна, форматування), смуги прокрутки. Електронна таблиця складається з горизонтальних смуг - рядків і вертикальних смуг - стовпців. На перетині рядка і стовпця знаходитися комірка. Декілька суміжних комірок утворюють блок комірок. Комірка, виділена рамкою, є поточною коміркою. Кожний об'єкт електронної таблиці має свою адресу. Адреса (ім'я, назва) рядка - це число від 1 до 65 536. Адреса (ім'я, назва) стовпця - буква латинського алфавіту або поєднання букв (всього може бути до 256 стовпців).Адреса комірки складається з імені стовпця(на першому місці) і імені рядка. Адреса блоку комірок складається з координат протилежних кутів, розділених двокрапкою.Всі виконувані команди застосовуються тільки до поточної комірки(блоку комірок). Існує чотири типи даних в елементах електронної таблиці: число; текст; формула; логічне значення. Переміщатися по електронній таблиці можна за допомогою як миші, так і клавіш управління курсором ( у тому числі клавіш Pg Up, Pg Dn, Home, End). Оскільки виконувана команда відноситься, як правило, до поточної комірки, необхідно уміти виділяти комірку. Часто при роботі з ЕТ доводитися виконувати дії не з одною коміркою, а з цілим блоком. Для цього необхідно уміти виділяти блок комірок. Для виділення блоку можна використовувати протягування (при цьому курсор повинен мати вид великого білого хреста) або виділяти комірки при натиснутій клавіші Shift. Для виділення декількох несуміжних осередків використовується клавіша Ctrl. Для введення даних в комірку ЕТ слідує: виділити комірку; ввести дані; зафіксувати введення.Для редагування даних в комірці ЕТ необхідно: виділити комірку; натискувати F2; внести зміни; зафіксувати введення.