Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на Економічна інформація ПК.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
99.27 Кб
Скачать

51. Бази даних та сховища даних. Етапи проектування і розробки бази даних. Навести приклади.

База даних (БД) - це пойменована сукупність структурованих і взаємозв'язаних даних, що відносяться до певної предметної області і спільно використовується різними задачами в межах певної інформаційної системи. Проектування і розробка бази даних має декілька етапів: інфологічний (концептуальний) етап проектування бази даних; даталогічний (логічний) етап проектування бази даних; розробка фізичної моделі бази даних. На першому ета­пі проектування бази даних необхідно визначити мету створення бази даних, основні її функції та інформацію, яку вона повинна містити. Після чого слід починати опис предметної області. Такий опис повинен охоплювати весь клас сутностей предметної області (реальні об'єкти, процеси і явища), інформація про які повинна міститися в БД і забезпечувати реалізацію можливих запитів до БД і рішення задач. Даталогічний етап проектування бази даних полягає у побудові даталогічної моделі бази даних, в основі якої лежить модель даних. На цьому етапі відбувається відображення об'єктів предметної області в абстрактні об'єкти моделі даних так, щоб це відображення не суперечило змісту предметної області і було по можливості найкращим (ефективним, зручним і т.п.). Часто цю проблему називають проблемою логічного проектування баз даних.

Формальний спосіб відображення взаємовідношень даних на систему управління базою даних (СУБД) називають моделлю даних Відомо три основні типи моделей даних:ієрархічна, мережна, реляційна. Перші дві з них засновані на графічному представленні інформації про об'єкти, остання - на табличному. Крім того, в останні роки з'явилися і стали більш активно впроваджуватись такі моделі даних: постреляційна, багатовимірна, об'ектно- орієнтовані, семантичні тощо. Під сховищем даних розуміють особливу базу даних, котра призначеня для зберігання в погодженому вигляді історичної інформації, що надходить з різних оперативних систем та зовнішніх джерел. В основі концепції сховища даних лежить розподіл інформації, що використовують в системах оперативної обробки даних (ОLTP) і в системах підтримки прийняття рішень.

52. Моделі даних. Основні поняття реляційної моделі даних. Навести приклади.

Основою бази даних є модель даних — фіксована система понять і правил для представлення даних структури, стану і динаміки проблемної області в базі даних. База даних може бути заснована на одній моделі або на сукупності декількох. Існує три основні типи моделей даних: реляційна, ієрархічна та мережева. Термін «реляційний» указує передусім на те, що така модель зберігання даних побудована на взаємовідношенні частин, що її складають. У найпростішому випадку реляційна модель являє собою двовимірний масив або двовимірну таблицю, а при створенні складних інформаційних моделей складає сукупність взаємопов’язаних таблиць. Кожний рядок такої таблиці називається записом, кожний стовпець — полем. Реляційна модель бази даних має такі властивості: • кожний елемент таблиці — один елемент даних; • усі стовпці в таблиці є однорідними, тобто мають однаковий тип; • кожний стовпець (поле) має унікальне ім’я; • однакові рядки в таблиці відсутні; • порядок слідування рядків у таблиці може бути довільним і може характеризуватися кількістю полів, кількістю записів, типом даних. Над цією моделлю бази даних зручно виконувати такі дії: • сортування даних (наприклад за алфавітом); • вибірка даних за групами (наприклад класами); • пошук записів (наприклад за прізвищами) і т. д. Реляційна модель даних, як правило, складається з декількох таблиць, які зв’язуються між собою ключами. Ключ — поле, яке однозначно визначає відповідний запис. Необхідно зазначити, що зараз реляційна модель даних є найбільш зручною і застосовною моделлю зберігання даних.