Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

24. Облік розрахунків з бюджетом.

Податки та обов'язкові платежі, податкове зобов'язання та податковий кредит. Облік податку на прибуток; облік податку на додану вартість; облік податку з доходів.

Податки-це обов’язкові платежі підпр.та окремих осіб в державний або місцевий бюджети.

Обов платежи-система встановлених з-ом внесків та відрахуваньЮОтаФО, що формують доходи держбюд

В залежності від об’єкту опод податки поділяються на прямі(сплачуються з доходу),непрямі(вкл.в вар-ть товару).

До прямих под належать под на пр,ПДФО,плата за користування природними ресурсами.Непрямі под- под,які вкл.до вар-ті тов,роб,послуг.До них віднос ПДВ,акциз,митні платежі.Порядок нарах.та сплати под регулПКУ. Для узаг інф за розр з бюд за под та плат,а також вкл.податки,що утр з прац підпр.та фін.санкції,що сплач до бюд призн рах64«Розр за под та плат» (пас, бал, осн). Для анал.о.підпр може відкр анал рах за видами под.,напр:641.1под на пр.,641.2ПДВ,641.3ПДФО.За Кт анал рахПДФОвідобр.нарах платежів та под до бюд,за Дт-належні до відшкодування з бюд суми,їх сплата або спис

Журнал 3 від3.6

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" має такі субрахунки:

641 "Розрахунки за податками"

642 "Розрахунки за обов'язковими платежами"

643 "Податкові зобов'язання"

644 "Податковий кредит"

За кредитом рахунку 64 “Розрахунки за податками й платежами” відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом – належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

Податкове зобов'язання – це зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондіввідповіднусуму коштів у порядку та у строки, визначені Законом України.

Податковий кредит - сума (вартість) витрат, понесених платником податку - резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року.

Згідно з розділом3ПКУ платниками под на приб є всі СПД,які отр приб від госп діял (нерезиденти, філії,відділення та ін.відокр підрозділи, що мають окремий банк рах та ведуть окремий облік фін.результатів).Ставка податку на пр-23% від об’єкту оподаткування.

ВБОопції по нарах.податку на прибуток відображ.:Дт981 Кт641;перерах.податок до бюджету:Дт641 Кт311.

Обєкт опод -приб із джерелом походження з Укр та за її межами, який визн шляхом зм суми дох зв пер на соб реал тов, вик робіт, наданих послуг та суму ін в. зв под пер, дохід(пр) нерезидента, що підлягає оподаткуванню з джерелом походження з України.

Платниками ПДВєСПД,які проводять операції на терУкр

У разі якщо заг сума від здійснення опцій з постачання тов. нарахована такій ос протягом останніх 12 кал міс, перевищує300000грн(без урахПДВ), така ос зоб зареєструватися як пл под в органіДПС за своїм місцезнаходженням крім особи, яка є платником єд под

Будь-яка ос, що підлягає обов реєстрації чи прийняла ріш про добровільну реєстр як пл под, подає до органу ДПС за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву Об'єктом опод є опції пл податку з:

а) пост тов послуг, місце пост яких розташоване на митній терУкр

в) ввезення тов(супутніх послуг) на митну терУкраїни

г) вивезення товарів

ґ) постач тов,які перебув у вільному обігу на тер Укр

д) постачання товарів з-під митної зони

е) постач послуг з міжнар перевезень пасажирів і багажу та вантажів різним транспортом.

База опод опер з постач тов/послуг визнвиходячи з їх договірної вар, але не нижче звич цін з урах загальнодерж под та зборів. Ставки под вст. від бази опод в таких розмірах: 17 відсотків;0 відсотків Для розрПДВпідрах.різницю між сумами заКт таДт 641.Якщо кред обороти більші за деб виникає под. зоб яке підлягає перерах.до бюд.Якщо деб оборот більше кредитового то сума ПДВ відшкодовується державою..Проводки:Дт 311 Кт685(отримано аванс), Дт643 Кт641(відображу.податкове зобов’язання з ПДВ),Дт681 Кт701(зарах.аванс),Дт701 Кт641(відображу.ПДВ).

Згідно з ПКУ платникамиПДФО є: ФО- резидент, яка отримує як дох з джерелом їх походження з тер Укр, так і іноземні доходи; та нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України.

Об'єктом опод резидента є: заг міс(річний) опод дох; доходи з джерела їх походж в Укр, які остаточно оподатковуються під час їх нар-ня ; іноз дох - доходи, отр з джерел за межами Укр.Об'єктом опод нерез є: заг міс(річний) опод дохід з джерела його походж в Укр; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування .

Базою опод є чистий річний опод дох, який визн шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу на суми податкової знижки такого звітного року.

Ставка под становить 15%бази опод щодо доходів, одерж у формі з\п, ін заохоч та компенс виплат або ін виплат і винаг, які виплач платнику у зв'язку з труд відносинами та за цив-прав дог; виграшу у держ та недерж грош лотерею. У разі якщо заг сума отр платником под у зв под міс доходів перевищує 10кратний розмір мзп, вст законом на 1січня зв под р, ставка под становить17%суми перевищення Також ставка под. становить5%,подвійний розмір заг.ставки та10% згідноПКУ.

Пл под має право на зм суми заг міс опод дох, отр від 1роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі100,150,200%.

Под накл, розр бухг, плат доручення для сплати

Аналіт облік – за видами под

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]