Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

14Утримання із заробітної плати, їх облік.

Види утримань із заробітної плати, їх характеристика. Документування операцій з обліку утримань із заробітної плати. Облік утримань із заробітної плати.

Утримання і відрахування з заробітної плати бувають обов’язкові(згідно з законодавством) і необов’язкові (за його заявою).Основним обов’язковим податком, який утримується з заробітної плати працівника є податок з доходів фізичних осіб. Цей податок утримується згідно з ПКУ.

Податок має сплачуватись до бюдж під час виплати оподатк доходу єдиним платіжним документом.

Вб/о нарах под від за КТ 641, а сплата його до бюджету - ДТ641.

Утримано ПДФо 661/641

Перер до бюджету 641/311

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" призначено для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету.

За кредитом рахунку 64 "Розрахунки за податками й платежами" відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" має такі субрахунки:

641 "Розрахунки за податками"

642 "Розрахунки за обов'язковими платежами"

643 "Податкові зобов'язання"

644 "Податковий кредит"

На субрахунку 641 "Розрахунки за податками" ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, податок на додану вартість інші податки).

Аналітичний облік розрахунків за ПДФО ведеться за кожним працівником.

Журнал 3

податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб

Із з/п обов’язково утрим ЄВС-консолідований страх внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі.

Розмір єдиного соціального внеску дорівнює сумі внесків до всіх фондів.

Отже, що стосується роботодавця, то:

1) відсоток ЄСВ, який нараховуватиме роботодавець на ФОП найманих працівників, зовсім не єдиний для всіх і залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого належить кожне окреме підприємство у Фонді нещасних випадків. Оскільки класів ризику є 67, то й розмірів ЄСВ стільки ж, але у кожного свій — починаючи з 36,76% (1-й клас) і закінчуючи 49,7% (67-й клас);

2) 34,7% ЄСВ нараховуватиме підприємство на винагороду, яку виплачує фізособі за цивільно-правовими договорами (договором підряду на роботу чи послугу), крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців2;

3) 33,2% ЄСВ нараховуватиме підприємство на суми лікарняних як на перші п’ять днів, так і на інші дні, що сплачуються за рахунок коштів ФСС;

4) 8,41% ЄСВ нараховуватиме підприємство на ФОП працюючих інвалідів. Якщо ж інваліду нараховуватиметься лікарняний, то розмір ЄСВ на суму такого лікарняного становить «звичайні» 33,2%.

Щодо працівника, то:

1) 3,6% ЄСВ утримуватиметься із зарплати працівника, у т. ч. й інваліда, працівника-іноземця;

2) 2% ЄСВ буде утримуватися зі суми лікарняного, яка нараховується працівнику (в т. ч. інваліду);

3) 2,6% ЄСВ утримуватиметься з винагороди, яка виплачується фізособам — не СПД за договорами цивільно-правового характеру (договір підряду на роботи чи послуги), крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців.

Рахунок 65 «Розрахунки за страхуванням»

На рахунку 65 ведеться облік розрахунків за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття тощо, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням.

За кредитом рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням» відображаються нараховані зобов'язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, за дебетом — погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві.

чинним законодавством.

Рахунок 65 «Розрахунки за страхуванням» має такі субрахунки:

651 «За пенсійним забезпеченням»

652 «За соціальним страхуванням»

653 «За страхуванням на випадок безробіття»

654 «За індивідуальним страхуванням»

655 «За страхуванням майна»

Підставою для утримання і переказу аліментів є виконавчі листи або письмові розпорядження громадян про добровільну сплату аліментів.

При одержанні виконавчих листів бухгалтер реєструє їх в спеціальному журналі.

Аліменти утримуються із суми заробітної плати, із лікарняних нарахованої за звітний період після утримання з них податків.

Не утримуються аліменти із сум матеріальної допомоги, винагород за винахідництво.

Аліменти сплачуються у другій половині місяця з отриманих у банку коштів на оплату праці. У триденний термін аліменти повинні бути виплачені одержувачу або передані поштою. Дт 661/кт685

685/311

Із заробітної плати можуть здійснюватись інші види утримань:

  • відшкодування витрат від браку в продукції, нестачі;661/375

  • не повернуті підзвітні суми,

  • профспілкові внески, 661/685, 685/311

  • суми позик, 661/685

  • оплата комунальних послуг та інше. 661/685

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]