Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

31Облік персоналу та використання робочого часу. Організація табельного обліку на підприємстві.

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило. У грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Завдання обліку:

  1. точне і своєчасне документальне оформлення даних про об’єм виконаних робіт відповідно до кількості і якості затраченої праці.

  2. правильне нарахування оплати праці кожному працівникові відповідно до

діючи положень;

  1. дотримання порядку розподілу оплати праці по об’єктах бухгалтерського обліку;

  2. повний і своєчасний розрахунок з працівниками по оплаті праці;

  3. своєчасне складання та подання бухгалтерської і статистичної звітності по оплаті праці.

  4. Прав і своєчасне нарахування, утримання та складання звітності за внесками до ПФ та ЄВС.

Трудові відносини з працівниками регламент Кодексом законів про працю України.

Основою обліку чисельності робітників є кваліфікація персоналу : по сфері застосування праці - промислово-виробничого персонал, персонал непромислового господарства, по категоріях персоналу - робочий (основного та додаткового виробництва), інженерно-технічні робітники, службовці, молодший обслуговуючий персонал, робітники охорони. Робочий персонал враховується по професіях та кваліфікації. Оперативний облік чисельності персоналу ведеться у відділі кадрів та допомагає контролювати склад та рух чисельності робітників по підприємству та його структурних підрозділах, як для цього використовується єдина документація по прийому, звільнення та переміщенню робітників та уніфіцировані регістри обліку особистого складу.

Для правильної організації кадрової служби на підприємстві та розр з оплати праці, облік особового складу відбувається на підставі законодавчих та нормативних актів , трудових договорів, колективних договорів, правил внутр розпорядку, штатного розкладу, посадових інструкцій та ін документи.

Сукупність документів, в яких зафіксовані трудової діяльності працівників наз документацією з особового складу, або кадровою документацією. Типові документи з обліку особового складу.

N П-1 "Наказ (розпорядження) про прийом на роботу";

П-2 Особова картка

П-3 "Алфавітна картка";

П-4 "Особова картка спеціаліста з вищою освітою, який виконує науково-дослідні, проектно-конструкторські і технологічні роботи";

N П-5 "Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу";

N П-6 "Наказ (розпорядження) про надання відпустки";

N П-8 "Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту),

П-10 Книга руху руху трудових книжок та вкладишів до них

Табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (форма № П-12);

Табель обліку використання робочого часу (№ П-13);

Список осіб, які працювали в надурочний час (№ П-15);

Листок обліку простоїв (форма № П-16).

Трудові відносини між прац і власником регулюються труд договором або контрактом.

Трудовий договір (контракт) – це угода між власником і працівником підприємства, за якою працівник зобов’язаний виконувати роботу, визначеною цією угодою з виконанням внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства зобов’язаний виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечити умови, необхідні для виконання роботи.

Трудові контракти зберігаються 75 років. Крім контрактів між власником і працівником може укладатись трудова угода. За цих умов на працівника не розповсюджуються правила внутрішнього трудового розпорядку та умови колективного договору. Крім того, при виконанні робіт за цивільно-правовою угодою заява працівника та накази про прийом на роботу не оформлюється і робляться записи до трудової книжки.

У зміцнені трудової дисципліни та підвищенні продуктивності праці важливу роль відіграють контроль своєчасності виходів на роботу, облік відпрацьованого часу та часу залишення роботи.

Робочим часом вважається період, коли працівник, відповідно до укладеного трудового договору та правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства, виконує покладені на нього трудові обов’язки.

Основним джерелом інформації про використання робочого часу є дані табельного обліку.

Табельний облік має забезпечувати контроль за своєчасним виходом на роботу й часом залишення роботи, виявлення причин запізнення і невиходів на роботу, отримання даних про фактично відпрацьований час кожним працівником.

Облік розрах з оплати праці із кожним із прац ведеться на аналіт рах, що відкривається окремо на кожного працівника. Кожн прац присвоюєьбся табельний номер

При погодинній системі – штатний розклад, накази про присвоєння розрядів, тарифна сітка, табаль обліку роб часу(відобр час, відправ працівником).

Оформлення працівника здійснюється на основі наказу (розпорядження) про прийняття на роботу (форма № П-1). На нього у відділі кадрів відкривають особову картку (форма № П-2), до якої заносять відомості про працівника (і наступні зміни у службовому становищі), водночас роблять позначку про прийняття на роботу в трудовій книжці і присвоюють йому табельний номер. На працівників, прийнятих вперше, заповнюють нову трудову книжку. Записи в особовій картці мають відповідати записам, здійснюваним у трудовій книжці.

Для обліку використання робочого часу застосовується табель (форми № П -12, П-13), який ведеться уповноваженою на те особою. Табельний облік застосовується з метою аналізу і контролю за використанням робочого часу і станом трудової дисципліни.

Табель являє собою іменний список усіх працівників відділу, служби та іншого структурного підрозділу підприємства з позначками проти кожного прізвища про використання робочого часу і ведеться окремо по категоріях, а в межах категорії працюючих — у порядку табельних номерів або в алфавітному порядку.

Табель містить відомості про відпрацьований час, години понаднормової роботи, запізнення і неявки, причини яких зашифровуються умовними позначками. Значно спрощується табельний облік при реєстрації тільки відхилень від нормальної тривалості робочого дня (через хвороби, відрядження, прогули, простої, години понаднормової роботи тощо).

табель обліку робочого часу в якому відображається час, відпрацьований працівником, неявки на роботу з використанням умовних позначок. Табель складається в одному примірнику особою в функціональні обов’язки якої це входить, подається до бухгалтерії в установлений на підприємстві термін.

В кінці місяця дані табеля підсумовуються по кожному працівнику, також по підрозділах. Ці дані необхідні для контролю за використанням робочого часу та складанню звіту до органу статистики.

Для нарахування основної заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці необхідні відомості про посадові оклади (на основі штатного розпису); про присвоєні розряди (на основі наказів по підприємству), а також дані табельного обліку відпрацьованого ними часу за відповідний період (місяць тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]