Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

29Облік використання прибутку.

Поняття прибутку. Первинний облік з обліку прибутку. Синтетичний та аналітичний облік використання прибутку. Типові бухгалтерські проводки з обліку використання прибутку.

Прибу́ток — це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

Прибуток як результат фінансово-господарської діяльності підприємства

Прибуток є однією з основних категорій товарного виробництва. Це передусім виробнича категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва.

Прибуток є важливішим узагальнюючим показником, що характеризує кінцевийрезультат діяльності підприємства. Від розміру прибутку, отриманогопідприємством, залежать формування оборотних коштів, виконаннязобов’язань перед бюджетом, платоспроможність підприємства, доходи

акціонерів тощо.

Прибуток формується поступово протягом фінансово-господарського року.Більшу частину прибутку становить прибуток від реалізації продукції,одержаний у вигляді різниці між виручкою від реалізації продукції і

витратами на її виробництво та збут.

Прибуток – це та частина виручки, що залишається після відшкодування усіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства. Прибуток є основним фінансовим джерелом розвитку підприємства, науково-технічного удосконалення його матеріальної бази і продукції всіх форм інвестування. Він служить джерелом сплати податків. Вся діяльність підприємства спрямована на те, щоб забезпечити зростання його величини або принаймні стабілізувати її на певному рівні.

Існує декілька видів прибутку:

загальний – це весь прибуток від усіх видів діяльності, до його оподаткування і розподілу. Інакше – це балансовий прибуток; прибуток після оподаткування – це прибуток, що реально поступає в розпорядження підприємства. Це є чистий прибуток.

Прибуток підприємств формується за рахунок таких джерел:

  • продаж (реалізація) продукції (прибуток від продажу продукції є основним складником загального прибутку. Це прибуток від операційної діяльності, яка відображає місію і профіль підприємства. Він обчислюється як різниця між виручкою та її повною собівартістю (без урахування ПДВ і акцизного збору)

  • продаж іншого майна (прибуток від продажу майна включає прибуток від продажу основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів. Його розраховують як різницю між ціною продажу та балансовою (залишковою) вартістю об’єкта, який продається з урахуванням витрат на продаж-демонтаж, транспортування, оплата агентських служб.)

  • позареалізаційні операції.( це прибуток від пайової участі у спільних підприємствах, здаванням майна в оренду, дивіденди на цінні папери, дохід від володіння борговими зобов’язаннями, надходження від економічних санкцій і обчислюється як різниця між доходами, отриманими внаслідок виконання цих операцій і витратами на їх виконання.).

Для того, щоб порахувати отриманий прибуток підприємства, бухгалтерія використовує первинні документи, які є свідоцтвом отримання доходів від діяльності. Тобто первинними документами є акти виконаних робіт та послуг, накладні, рахунки, виписки банку, ВКО та інші документи. Обчислений прибуток, можна побачити в Книзі обліку отриманих прибутків (збитків), Фінансовому звіті, Балансі, Журнал ордер 7. відомість 1.

Фінансові результати від усіх видів діяльності наприкінці звітного періоду списуються на фінансово-результатний рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», який ведеться за субрахунками:

441 «Прибуток нерозподілений», 442 «Непокриті збитки», 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді». Згідно із законодавством одержаний підприємством прибуток на субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений» відображається наростаючим підсумком з початку року і до кінця року показується нерозподіленим. Використання одержаного прибутку протягом року відображається на дебеті субрахунка 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» в кореспонденції з кредитом рахунків: 40 «Статутний капітал» (на суму прибутку, використаного на збільшення статутного капіталу); 43 «Резервний капітал» (на суму прибутку, використаного на створення або поповнення резервного капіталу); 67 «Розрахунки з учасниками» (на суму дивідендів, нарахованих акціонерам за простими і привілейованими акціями, а також нарахованої належної суми прибутку учасникам, які вибувають). Субрахунок 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» — активний; виконує функцію регулювального контрарного рахунка по відношенню до пасивного субрахунка 441 «Прибуток нерозподілений». Ведення цього субрахунка забезпечує інформацію на будь-яку звітну дату про суму одержаного з початку року прибутку (за даними субрахунка 441), суму використаного прибутку (за даними субрахунка 443) і суму невикористаного прибутку, що залишилася на звітну дату в господарському обороті підприємства (як різниця між залишками зазначених субрахунків). При складанні річного звіту сума використаного прибутку списується на зменшення нерозподіленого прибутку записом по дебету субрахунка 441 «Прибуток нерозподілений» і кредиту субрахунка 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Аналітичний облік отриманого прибутку та його використання ведеться за видами діяльності.

Проводки: Під час визначення прибутку складається запис: Д-т 79 К-т

Використання прибутку на сплату дивідендів або для створення резервного капіталу протягом звітного періоду відображається за дебетом субрахунка 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» в кореспонденції з рахунками 67 «Розрахунки з учасниками» при нарахуванні дивідендів і відображається записом: Д-т 443 К-т 67 або 43

У кінці року сальдо субрахунка 443 списується за рахунок нерозподіленого прибутку записом:

Д-т 441 К-т 443

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]