Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
157.7 Кб
Скачать

1Поняття, значення та завдання обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками. Первинний облік розрахунків з постачальниками і підрядниками.

Постачальники - це юридичні або фізичні особи, які здійснюють постачання товарно-матеріальних цінностей (сировини, матеріалів, палива, будівельних матеріалів, запасних частин, МТЇТП), що надають послуги (подачу електроенергії, газу, води, пари тощо), виконують роботи (поточний і капітальний ремонт основних засобів тощо).

Підрядники - спеціалізовані підприємства або фізичні особи, які виконують будівельно-монтажні роботи при спорудженні об'єктів на підставі договорів підряду на капітальне будівництво. Порядок та форми розрах між пост та підр визнач в господ договорах. При купівлі – договір купівлі-продажу. Завдання обліку:

  1. достовірне відображення в облікових регістрах наявності та змін сум кредиторської заборгованості

  2. забезпечення своєчасного перерахування грошових коштів кредиторам

  3. систематична звірка розр з фо та юр щодо сум кред заборг

  4. контроль за дотриманням умов договорів та контрактів, своєчасне пред’явлення претензій та правильне документальне обґрунтування претензій постачальникам і підрядникам.

Розрахункові документи які надає підприємство постачальник покупцю на суму оплати за отриману продукцію, роботи (послуги) повинні бути акцептовані.

Акцепт – згода на оплату.

Погашення кредиторської заборгованості може здійснюватися на підставі платіжного доручення, платіжної вимоги доручення, видаткового касового ордеру, розрахункового чеку.

Підставою на оприбуткування товарно матеріальних цінностей є:

НакладніПодаткові накладніТоварно-транспортні накладніРозрахунки-фактуриАкти прийнятих робіт, послугДокументи , що підтверджують якість товару

Оприбуткування імпортних товарів на складі покупця проводиться на підставі: Зовнішньоекономічного договору купівлі-продажуВантажно-митної деклараціїПриймального акту Акту експертизи

Торгівельно-ромислової палати

Комерційних документів (рахунків-фактур invoice. що підтверджують митну вартість товару)

Транспортних накладних – залізничної накладної, авіа накладної, товарно-транспортної накладної, пакувальних листів, CMR

При покупці товару за іноземну валюту , обов’язково повинна складатись довідка про наявність курсових різниць при перерахуванні заборгованості.

При виявленні недостачі або дефіциту товарів приймання не припиняється, а складається рекламаційний акт.

Розрахунки з вітчизняними постачальниками і підрядниками здійснюються на підставі документів постачальника: · накладних; · рахунків-фактур;

· актів прийнятих робіт, послуг;· товарно-транспортних накладних тощо.

Погашення заборго перед постач здій на підставі виписок банку, векселів, розрах. Чеків, ВКО, заяв на акредитив.

Якщо готівкою – крім ВКО-Звіт про використання грошових коштів, до якого приклад квитанц та інші док-ти. Підставою для оприбуткув товарі є також док, що підтяв якість – сертифікати, паспорти якості.

Погаш заборг переж іноз постач здійсн на підставі виписок банк, платіжних доручень, розрах чеків, векселів, заяв на акредитив.

Аналітичний облік ведеться за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа на сплату.

Аналітичний облік розрахунків по імпортним операціям можна здійснювати у розрізі країн, а в середині їх у розрізі постачальників, або номерів контрактів.

Облік з постачальниками та підрядниками ведеться на рахунку 63"Розрахунок з постачальниками та підрядниками". Рахунок пасивний.

По кредиту - заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності , роботи, послуги.

По дебету – погашення або списання заборгованості.

При журнально-ордерній формі обліку облік ведеться в 3 журналі.

631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”

632 “Розрахунки з іноземними постачальниками”

633-розр з учасниками пФГ

Всі операції відображаються на рахунку 63 незалежно від того коли здійснювався акцепт виставленого рахунку-фактури. У разі коли була виявлена невідповідність договірних умов або арифметичні помилки виставляється претензія постачальнику. В б.о. . робиться запис ДТ 374 КТ 63

При надходженні товарно-матеріальних цінностей на які не отримано розрахункові документи постачальнику необхідно перевірити чи не обліковуються матеріальні цінності що надійшли як оплачені. При умові що вони знаходяться в дорозі або не вивезені зі складів постачальників, чи не вважають надійшовши цінності дебіторською заборгованістю.

Невідфактурована поставка – поставка матеріальних цінностей від постачальника до пред’явлення розрахункових документів на підставі якого здійснюється оплата.

У цьому випадку матеріальні цінності оприбутковують за купівельними або обліковими цінами ДТ 20,22 КТ 63

Суми ПДВ по цих матеріалах будуть обліковуватись в тому звітному періоді в якому надійдуть розрахунково документи ДТ 641 КТ 63

. Невідфактуровані поставки назначаються в кінці місяця на підставі даних про фактичне надходження матеріальних цінностей та розрахунків документів пред’явлених до оплати. Постачальника терміново повідомляють про таку поставку. Йому висилають лист та акт про прийняття матеріалів(форма М-7)

Матеріальні цінності в дорозі – якщо вони оплачені але до кінця місяця не надійшли (або знаходяться на відповідальному зберіганні у постачальника).

Такі матеріальні цінності бухгалтерія оприбутковує умовно з метою відображення їх в балансі підприємства у складі виробничих запасів ДТ 20,22 КТ 63.

При розрахунками з постачальниками складається проводка ДТ 63 КТ 311,30.

В разі закінчення строків пазової давності кредиторська заборгованість буде віднесена на доходи шляхом змінення зобовязаності..

Спис кред заборг внасл виявл браку, здійснен постачальникамом 63/24

63/36

Провед розрах через підзв особу 63/372

Погаш забор за рах ціл фін 63/48

63/60,50

Видано кор., довгості векс на суму заборгованості 63/51,62

Курс різн при розр з іноз 63/714

Спис простроч кред заборгов 63/717

Виконані підрядні роботи для виробництва 23/63

Від об кред заборг перед постач за виявл брак 24/63

Вик роботи, які будуть віднес до майб періодів

39/63

Зарах в погашення заборгов отрим аванс 681/361

Виконано роботи загальновиробн призначення 91/63

Відобр фін санкції постачальнику 94/63

Відобр послуги підрядн при наздв под 99/63

Журнал 3