Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
157.7 Кб
Скачать

4Класифікація та поняття поточної заборгованості

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

З метою бухгалтерського обліку зобов'язання поділяються на:Довгострокові (довгострокові кредити банків;інші довгострокові фінансові зобов'язання;відстрочені податкові зобов'язання;інші довгострокові зобов'язання).;поточні (короткострокові кредити банків;поточну заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями;короткострокові векселі видані;

кредиторську заборгованість за т, р, п, пот. заборгованість за розрахунками з одержаних авансів, за розрахунками з бюджетом, за розрахунками з позабюджетних платежів, за розрахунками зі страхування, за розрахунками з оплати праці, за розрахунками з учасниками, за розрахунками із внутрішніх розрахунків; інші поточні зобов'язання).;забезпечення (виплату відпусток працівникам; додаткове пенсійне забезпечення; виконання гарантійних зобов'язань);;непередбачені зобов'язання(1) зобов'язання, що може виникнути внаслідок минулих подій та існування якого буде підтверджено лише тоді, коли відбудеться або не відбудеться одна чи більше невизначених майбутніх подій, над якими підприємство не має повного контролю; або 2) теперішнє зобов'язання, що виникає внаслідок минулих подій, але не визнається, оскільки малоймовірно, що для врегулювання зобов'язання потрібно буде використати ресурси, які втілюють у собі економічні вигоди, або оскільки суму зобов'язання не можна достовірно визначити.);

Пот зобов’язання – які будуть погашені протягом операц циклу або прот 12 міс з дати балансу.

Довгострокові зобов’язання – інші зобов’язання які повинні дути погашені після 12 місяців з дати балансу.

До поточних належать:

  • Розрахунки до сплати

  • Короткострокові векселі до сплати

  • Нараховані витрати(заборгованість по з/п податки)

  • Дивіденди до сплати

  • Поточна частина довгострокової заборгованості за отримані авансові платежі

Завдання обліку зобов’язань:

  1. Чітке документування розрахунків

  2. Своєчасна то повна реєстрація даних первинного обліку в регістрах

  3. Правдиве відображення інформації щодо зобов’язань звітності та примітках до неї

Кредит – це єк відносини, що виник між кредитором і позичальником з приводу одержання останнім позики в грошовій або товарній формі на умовах повернення в певний строк зі сплатою %. Кредитна угода-договір який визначає права та обов’язки обох сторін у зв’язку з видачею кредита.

Погашення зобов'язання можна здійснювати шляхом: сплати кредиторові грошових коштів; відвантаження готової продукції, товарів або надання послуг у рахунок отриманого авансу від покупця або в порядку заліку заборгованості; переведення зобов'язань у корпоративні права, які належать кредитору (елементи капіталу) тощо.

У кожному разі погашення зобов'язання пов'язано з вибуттям активів, а отже, зі зменшенням майбутніх економічних вигод у результаті вибуття ресурсів підприємства.

Кредити класифікуються:

  1. за строками користування (короткострок, до 1 р, середньо строк до 3 р, довго строк більше 3 р)

  2. За забезпеченням (забезпечені заставою,гарантовані, з іншим забезпеченням, незабезпечені).

  3. За ступенем ризику (стандартні, з підвищ ризиком)

  4. За методами надання (ті, що над у разовому порядку, відповідно до кредитної лінії, гарантійні)

  5. За строками погашення (погашаються в одночас, в розстрочку, довгостроково, з регресією платежів, після закінчення обумовленого періоду).

Відпов до положення НБУ «Про кредитування» кредити класиф:

-Комерційний-товарна форма кредиту, яка визначає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів і характеризує кредитну угоду між двома суб’єктами господарської діяльності.

-Лізинговий-відносини між юр особами, які виникають у разі оренди майна і супроводжуються укладанням лізингової угоди.(лізинг-форма майнового кредиту).

-Іпотечний-кредит під заставу нерухомого майна.

-Споживчий-надання в нац грош од Укр. Особам-резидентам Укр. Грошових коштів на придбання товарів тривалого користування, та послуг, який поверт у розстрочку, якщо інше не передбачено умовами договору.

-Бланковий-кредит, не забезпеч реальними цінностями, банк видає цей кредит в межах наявних власних коштів із застосуванням підвищеної відсоткової ставки.

-Консорціумний – кредит який видається декількома банками, або банківськими консорціумами.

Короткострокові позики поділяються:

1 Онкольний кредит-кор кредит, що повертається позичальником на першу вимогу банку.

2 Авальний кредит-призначений для покриття зобов’язань клієнта, якщо він не зможе виконати їх самостійно.

3 Чековий кредит-в основі цього кредиту лежить відкриття чекового рахунку.

-овердрафтні рахунки- це короткостроковий кредит, що надається банком у випадку перевищення суми операцій за банківськими платіжними картками установленого видаткового ліміту.

-спеціальні чекові рахунки-викор деякими банками, які емітують для своїх клієнтів спец чеки певної вартості. Банк встановлює ліміт кредитування, а внески на чековий рах відтворюють ліміт.

Синтетичний облік розрахунків за короткостроковими позиками ведеться на рахунку 60 «Короткострокові позики». За кредитом цього рахунка обліковуються суми зобов’язань перед банком за одержані позики. Дт-суми погашення та переведення кредитів до довгострокових зобов’язань у разі подовження терміну погашення кредитів.601 «Короткострокові позики банків у національній валюті»602 «Короткострокові позики банків в іноземних валютах»603 «Відстрочені короткострокові позики банків в національній валюті»604 «Відстрочені короткострокові позики банків в іноземній валюті»605 «Простр позики в нац валюті»606 «Простр в іноземній

Аналітичний облік довгострокових та короткострокових позик ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожної позики (кредиту) окремо та строками погашення позики (кредиту).

30/60, 35/60, 371/60,

За рах кор. Позики погашено заборгованість перед орендодавцем53/60

50/60 –за рах кор. Поз погаш довгострокову

63/60,64/60 , нарах %-951/684, Сплачено %684/311

Погашено кор. Кредит за рах коштів покупців-60/36,37

Переведено короткості в довго строк 60/50

Зараховано вчасно не погашену позику до складу прострочених 601/605

При відобр в обліку операцій, повяз з довго строк позиками, необхідно враховувати, що частина довго строк. Позики, яка підлягає погашення в термін до 12 міс, спис на рах 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями». 611 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в національній валюті"

612 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в іноземній валюті"

За кредитом рахунку 61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями" відображається та частина довгострокових зобов'язань, яка підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, за дебетом - погашення поточної заборгованості, її списання тощо.

Надходження коштів на рах супроводж отриманням виписки банку, погашення кред відбувається при наданні в банк платіжного доручення з відповідним розаорядженняи.

Журнал 2.

Погашено пот. Заборгов за рах довго строк і коротко строк позик 61/50,60

Переведено довго строк зобов’язання з оренди до поточних 53/61

Переведено довгост зоб за облігаціями до розрахунків з поточної заборгованості 53/61

Переведено довгості зобов до пот заборг 50/61

Кредитний договір має довільну форму з обов’язковим графіком виплат який найчастіше оформляється у вигляді додатків до договору. Визначається розмір відсоткових ставок що встановлюється банком.

На розмір ставок впливають:

  1. Строк користування кредитом

  2. Попит та пропозиція що склалася на кредитному ринку

  3. Кредитний ризик надання забезпечення

  4. Облікова ставку НБУ

  5. Відсоткова ставка яка діє на міжнародних ринках для кредитів, що надаються в іноземних кредитах

Журнал 2