Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
157.7 Кб
Скачать

5Первинна та зведена документація з оплати праці.

32 ( Журнал 5)

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило. У грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Завдання обліку:

  1. точне і своєчасне документальне оформлення даних про об’єм виконаних робіт відповідно до кількості і якості затраченої праці.

  2. правильне нарахування оплати праці кожному працівникові відповідно до

діючи положень;

  1. дотримання порядку розподілу оплати праці по об’єктах бухгалтерського обліку;

  2. повний і своєчасний розрахунок з працівниками по оплаті праці;

  3. своєчасне складання та подання бухгалтерської і статистичної звітності по оплаті праці.

  4. Прав і своєчасне нарахування, утримання та складання звітності за внесками до ПФ та ЄВС.

Трудові відносини з працівниками регламент Кодексом законів про працю України.

Для правильної організації кадрової служби на підприємстві та розр з оплати праці, облік особового складу відбувається на підставі законодавчих та нормативних актів , трудових договорів, колективних договорів, правил внутр розпорядку, штатного розкладу, посадових інструкцій та ін документи.

Сукупність документів, в яких зафіксовані трудової діяльності працівників наз документацією з особового складу, або кадровою документацією. Типові документи з обліку особового складу.

N П-1 "Наказ (розпорядження) про прийом на роботу";

П-2 Особова карткаП-3 "Алфавітна картка";

П-4 "Особова картка спеціаліста з вищою освітою, який виконує науково-дослідні, проектно-конструкторські і технологічні роботи";

N П-5 "Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу";

N П-6 "Наказ (розпорядження) про надання відпустки";

N П-8 "Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту),

П-10 Книга руху руху трудових книжок та вкладишів до них

Табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (форма № П-12);

Табель обліку використання робочого часу (№ П-13);

Список осіб, які працювали в надурочний час (№ П-15);

Листок обліку простоїв (форма № П-16).

Трудові відносини між прац і власником регулюються труд договором або контрактом.

Трудовий договір(контракт)- це письмова угода між власником і працівником підпр, за якою прац зобовяз виконувати роботу, яка визначена цією угодою з дотриманням внутр трудового розпорядку, а влсник зобовяз виплачувати з/п та забезпечити умоаи, необх для виконання роботи.

Облік розрах з оплати праці із кожним із прац ведеться на аналіт рах, що відкривається окремо на кожного працівника. Кожн прац присвоюєьбся табельний номер

При погодинній системі – штатний розклад, накази про присвоєння розрядів, тарифна сітка, табаль обліку роб часу(відобр час, відправ працівником).

Оформлення працівника здійснюється на основі наказу (розпорядження) про прийняття на роботу (форма № П-1). На нього у відділі кадрів відкривають особову картку (форма № П-2), до якої заносять відомості про працівника (і наступні зміни у службовому становищі), водночас роблять позначку про прийняття на роботу в трудовій книжці і присвоюють йому табельний номер. На працівників, прийнятих вперше, заповнюють нову трудову книжку. Записи в особовій картці мають відповідати записам, здійснюваним у трудовій книжці.

Для обліку використання робочого часу застосовується табель (форми № П -12, П-13), який ведеться уповноваженою на те особою. Табельний облік застосовується з метою аналізу і контролю за використанням робочого часу і станом трудової дисципліни.

Табель являє собою іменний список усіх працівників відділу, служби та іншого структурного підрозділу підприємства з позначками проти кожного прізвища про використання робочого часу і ведеться окремо по категоріях, а в межах категорії працюючих — у порядку табельних номерів або в алфавітному порядку.

Табель містить відомості про відпрацьований час, години понаднормової роботи, запізнення і неявки, причини яких зашифровуються умовними позначками. Значно спрощується табельний облік при реєстрації тільки відхилень від нормальної тривалості робочого дня (через хвороби, відрядження, прогули, простої, години понаднормової роботи тощо).

Для нарахування основної заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці необхідні відомості про посадові оклади (на основі штатного розпису); про присвоєні розряди (на основі наказів по підприємству), а також дані табельного обліку відпрацьованого ними часу за відповідний період (місяць тощо).

Нарахування основної заробітної плати робітникам, яким встановлена відрядна оплата праці, здійснюється на основі підсумків про їх виробіток за розцінками за виконані роботи. Облік праці і основної заробітної плати даних працівників здійснюють на основі різних спеціальних документів, що застосовують при індивідуальному, серійному і масовому виробництвах. Основним первинним документом в індивідуальних виробництвах з обліку праці, виробітку і основної заробітної плати робітника-відрядника є наряд, акт виконаних робіт, шляхові листи, акти прийому виконаних робіт, квитанції про оплату вартості послуг.

Операції, які передбачені технологічним процесом оплачуються за нарядами за відрядні роботи, а різні доплати за листками на доплату.

Наряд – це комбінований документ, в якому вказується завдання на виконання певних робіт та підтвердження обсягу виконаних робіт.

Оплата часу простоїв, що сталися не з вини працівника оформлюються листком обліку простоїв. На оплату робіт з виправлення браку виписується окремий наряд з відміткою „виправлення браку”. Для визначення заробітної плати, що підлягає виплаті кожному працівникові у розрахунковій відомості здійснюють розрахунок виробітку за місяць з вирахуванням цієї суми обов’язкових утримань.

Для виплати заробітної плати оформлюються розрахунково-платіжні відомості та видаткові касові ордера.

Розрахунково-платіжні відомості – звітний документ, в якому відображається порядок нарахування заробітної плати, утримань з неї, суми до видачі та підпис особи, яка отримує кошти.

Зведеним документом, який відображає розрахунки з робітниками та службовцями, є розрахунково-платіжна відомість. Розрахунково-платіжні відомості складають щомісяця по кожному цеху, допоміжній службі або відділу з групуванням прізвищ робітників і службовців у розрізі категорій працюючих. Відомість складається із чотирьох частин. У першій частині вказується прізвище, ім'я, по батькові кожного працівника і його посада, у другій — суми всіх видів нарахованої зарплати за її видами, в третій — утримання за їх видами, а четвертій — суми, які належать до виплати.

Відомість про виплату грошей .

Після закінчення трьох днів) встановлених для виплати заробітної плати, касир перевіряє у платіжній відомості підписи в одержанні коштів і підраховує суму виплаченої заробітної плати. Своєчасно не одержана робітниками і службовцями заробітна плата депонується, тобто напроти прізвища осіб) які її не одержали, проставляється штамп або пишеться від руки «Депоновано».

Також викор:

Журнал 5.Крім вище перерахованих документів:

  • список осіб, які працюють в понаднормовий час (П-15);

  • листок обліку простоїв (П-16);

  • розрахунково-платіжна відомість (П-50);

  • платіжна відомість (П-53);

  • накопичу вальна картка виробітку та заробітної плати.