Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing-cribs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Етапи оцінки конкурентоспроможності продукції.

Конкурентоспроможність тов – це його здатність привертати увагу споживачів з-поміж інших груп аналогічних товарів, які пропонуються на ринку підпр-ми-конкур-ми.Етапи: 1. Вивчення ринку, підпри-в та товарів-конкурентів потреб дійсних і потенційних спожи-в. Формування вимог до товарів. 2. Вибір товарів-аналогів для порівняння. 3.Складання переліку технічних та економічних параметрів товарів, їх вагомості. 4. Розрахунок одиничних та групових параметричних індексів. 5. Розрахунок інтегральних показників конкур-сті. 6. Оцінка загальної конкур-сті.7.Розроблення заходів для підвищення конкур-сті.

  1. Одиничний параметричний індекс конкурентоспроможності товару: економічна сутність та методика розрахунку.

Оцінка конку-сті економічних та технічних параметрів товарів.Головним є розрахунок одиничних і групових параметричних індексів за формулами: Qi=Pi/P100 , де Qi – одиничний параметричний індекс, розрахований за і-м параметром; Рі – і-йпараметр реального виробу; Р100 – аналогічний параметр гіпотетичного виробу, який повністю задовольняє споживача. I r.т. = ∑qi αi , де I г.т.- груповий параметричний індекс за технічними показниками продукції; αi – питома вага і-го технічного параметра; за такою самою формулою можебути розрахований груповий параметричний індекс за економічними ознаками. Ir.е. = ∑qj αj , де αj – питома вага j-го економічного параметра. Показники конкурентоспроможності можуть розраховуватись за формулами: К= Іr.т/Іr.т.а. або К = Іг.е./Іг.е.а. , де Іг.т.а та Іг.е.а. відповідно технічний і економічний групові параметричні індекси товару-аналога, з яким порівнюється продукт фірми. Інтегральний показник кт може бути розрахований за формулами: Кі = В/З або Кі = Іг.т./Іг.е. , де В – виторг від продажу товару; З – повні витрати на ви-во і реалізацію товару.

Головним є розрахунок одиничних і групових параметричних індексів за формулами: Qi=Pi/P100 , де Qi – одиничний параметричний індекс, розрахований за і-м параметром; Рі – і-йпараметр реального виробу; Р100 – аналогічний параметр гіпотетичного виробу, який повністю задовольняє споживача. Ек. зміст одиничного індексу конкур-сті в тому, що він показує, на ск-ки даний показник товару відстає від оптимального значення. Економічна сутність одиничного індекса конкурентоспроможності в тому, що він показує, на скільки даний показник товару відстає від оптимального значення, qі= 0, 4 – на 40% він відповідає потребам споживачів.

I r.т. = ∑qi αi , де I г.т.- груповий параметричний індекс за технічними показниками продукції; αi – питома вага і-го технічного параметра; за такою самою формулою можебути розрахований груповий параметричний індекс за економічними ознаками. Ir.е. = ∑qj αj , де αj – питома вага j-го економічного параметра. Показники конкурентоспроможності можуть розраховуватись за формулами: К= Іr.т/Іr.т.а. або К = Іг.е./Іг.е.а. , де Іг.т.а та Іг.е.а. відповідно технічний і економічний групові параметричні індекси товару-аналога, з яким порівнюється продукт фірми.

Інтегральний показник кт може бути розрахований за формулами: Кі = В/З або Кі = Іг.т./Іг.е. , де В – виторг від продажу товару; З – повні витрати на ви-во і реалізацію товару.

Якщо К < 1, то аналізований товар поступається перед товаром-зразком; якщо К > 1, то товар має більш високу конкурентоздатність. Економічна сутність інтегрального індексу конкурентоспроможності в тому, що він є узагальнюючою характеристикою конкурентоспроможності товару. Чим вище інтегральний індекс, тим більше конкурентоспроможність товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]