Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing-cribs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Види маркетингу в залежності від стану попиту.

  • Конверсійний (негативний попит) - Створення активного попиту через зниження цін, стимулювання збуту, поліпшення якості товару

  • Стимулювальний (нульовий попит) - Надання товару нових характеристик, рекламування, пропонування товарів іншим ринкам (сегментам)

  • Ремаркетинг (попит, що меншає) - Надання товару ринкової новизни, репозиціювання

  • Синхромаркетинг (сезонний попит) - Згладжування сезонних коливань виробництва та продажу, використання гнучких цін, політики знижок

  • Розвивальний (латентний попит) - Стимулювання збуту, поліпшення якості товару, рекламування

  • Підтримувальний (повноцінний попит) - Підтримування попиту, якості товарів, сервісу

  • Демаркетинг (ажіотажний попит) - Зниження цін, рекламної активності, посилення збутової діяльності

  • Маркетинг-реагування, «короткозорий» (оманливий попит) - Наголошування на оперативному управлінні діяльністю

  • Маркетинг-протидія (небажаний попит) - Скорочення небажаного попиту

  • Персональний (унікальний попит) - Розвиток сервісу, персональний продаж

  • Інноваційний (креативний попит) - Розроблення і пропонування ринку нових товарів

  1. Сутність, принципи та практичні приклади застосування соціально-етичного маркетингу

Концепція соціально-етичного маркетингу (societal marketing) виходить з того, що завданням фірми є встановлення потреб і інтересів цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і більш продуктивними (ніж у конкурентів) способами з одночасним збереженням і зміцненням благополуччя споживача і суспільства в цілому. Ця концепція сформувалася порівняно недавно, після того, як був зроблений висновок про недостатність концепції чистого маркетингу з позиції охорони навколишнього середовища, брак природних ресурсів і ряду інших соціально-етичних проблем. У кінцевому рахунку, концепція чистого маркетингу не розглядає проблеми можливих конфліктів між потребами покупця і його довготривалим благополуччям. Концепція соціально-етичного маркетингу вимагає збалансованості трьох факторів: прибутків фірми, купівельних потреб і інтересів суспільства.

Як приклад для даного типу концепції маркетингу можна привести широко розрекламований шведський електромобіль: шведи розробили і практично уже впровадили таку модель, що відповідає всім вимогам сучасності, плюс відсутність вихлопних газів. Концепція соціально-етичного маркетингу ще тільки починає знаходити свою ринкову нішу в практиці маркетингової діяльності, і вона достатньо перспективна. Однак очевидна ринкова слабкість її в тому, що зокрема ціна електромобіля, як правило, у два рази вище, ніж ціна легкового автомобіля на бензиновому двигуні.

  1. Комплекс маркетингу: сутність та характеристика.

Комплекс маркетингу (marketing-mix) - це набір змінних чинників маркетингу, які піддаються контролю, і сукупність яких фірма використовує в метою викликати бажану відповідну реакцію з боку цільового ринку. Функція маркетинг-мікс полягає в тому, щоб сформувати набір (mix), який не тільки би задовольняв потреби потенційних клієнтів у рамках цільових ринків, а й максимізувати ефективність організації.

Комплекс маркетингу в його канонічному вигляді ("4P") включає 4 складових:

  • Продукт (Product) - це набір «виробів і послуг», які фірма пропонує цільовому ринку.

  • Ціна (Price) - грошова сума, яку споживачі повинні сплатити для одержання товару.

  • Дистрибуція (Place) - всіляка діяльність, завдяки якій товар стає доступним для цільових споживачів.

  • Просування (Promotion) - всіляка діяльність фірми по розповсюдженню відомостей про переваги свого товару і переконання цільових споживачів купувати його.

Сучасні дослідники постійно розширюють цей список, завдяки чому виникають нові концепції - 5P, 6Р, 7Р, 12Р і 4С і т.д., однак загальновизнаної все-таки є концепція 4P. Ключовим чинником при цьому виступає те, що саме ці 4 елементи можуть повністю контролюватися маркетологом.

Найбільш успішною (за ознакою поширеності в умах маркетологів і вчених) з "розширених" трактувань комплексу маркетингу зараз можна назвати концепцію "7Р", в якій до "4P" додаються ще 3: People, Process і Physical Evidence.

Люди (PEOPLE) - контингент, що має відношення до процесу купівлі-продажу;

Процес купівлі (PROCESS) - те, що пов'язано з діяльністю покупця щодо здійснення вибору товару;

Фізичний атрибут (PHYSICAL EVIDENCE) - матеріальний предмет, який може служити для клієнта підтвердженням факту надання послуги.

Ця концепція спочатку створювалася для маркетингу послуг, проте зараз все більше число дослідників намагаються застосовувати її і до "товарним" маркетингу. Що, тим самим, робить її ще більш вразливою для критики.

Введення нових елементів у комплекс маркетингу зазвичай обгрунтовується критикою канонічної формули "4P". В основному концепцію "4Р" критикують за те, що вона орієнтована на мікрорівень і зачіпає лише продавця. При цьому для розширення списку "P" зазвичай використовуються:

Упаковка (PACKAGE);

Купівля (PURCHASE) - являє собою не тільки передумови до здійснення покупки, але також і наслідки ухвалення такого рішення;

Персонал (PERSONNEL);

Навколишнє середовище (PHYSICAL PREMISES / SURROUND) - умови, створювані продавцем з метою більш ефективної реалізації свого товару;

Прибуток (PROFIT) - капітал, отриманий у вигляді доходу щодо вкладених коштів;

Зв'язки з громадськістю (PR, PUBLICITY) - створює позитивну репутацію продукту та організації в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]