Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

11. Облік резерву сумнівних боргів

Стандартом 10 передбачено прогнозувати розмір сумнівних боргів на дату балансу. Ці приблизні збитки розглядаються як витрати поточного звітного періоду. Списання безнадійної заборгованості на дату балансу і відображення в обліку резерву сумнівних боргів здійснюється таким чином: 1) Спочатку здійснюється списання безнадійної ДЗ за продукцію: Дт 38 "Резерв сумнівних боргів" – Кт 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками".

2) На суму нарахованого резерву сумнівних боргів формується залишок по Кт 38 "Резерв сумнівних боргів" на дату балансу. Для цього на необхідну суму робиться запис: Дт 944 "Сумнівні та безнадійні борги" Кт 38

12. Облік розрахунків за виданими авансами

Облік розрахунків за виданими авансами ведуть на суб-рахунок 371 «Розрахунки за виданими авансами». Він використо-вується для відображення операцій з надання авансів різним орга-нізаціям відповідно до умов договору. Окремі організації не можуть почати виконання робіт до моменту отримання авансу від замовника. Це стосується будівельних, науково-дослідних, юриди-чних, аудиторських організацій та подібних до них, які вимагають від замовника часткової оплати (авансу), щоб розпочати виконан-ня роботи на перших етапах, а також розрахунків із постачальни-ками в порядку передоплати за виробничі запаси. Оплата авансом відображається у платника:

Дт 371 «Розрахунки за виданими авансами»;

Кт 31 «Рахунки в банках». На суму податкового кредиту з податку на додану вартість:

Дт 641 «Розрахунки за податками»;

Кт 644 «Податковий кредит».

Отримання виробничих запасів та малоцінних предметів, за які раніше було перераховано аванс, відображається:

Дт 20 «Виробничі запаси»;

Дт 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»;

Кт 371 «Розрахунки за виданими авансами».

На суму податкового кредиту з податку на додану вартість складають:

Дт 644 «Податковий кредит»;

Кт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками».

Зарахування передоплати (авансу), раніше виданої постачальнику здійснюють:

Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками»;

Кт 371 «Розрахунки за виданими авансами».

Погашення боргу постачальнику (загальна сума за мінусом авансу):

Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками»;

Кт 31 «Рахунки в банках».

При надходженні основних засобів за рахунок попередньої оплати у випадку, якщо об’єкт не потребує монтажу і зразу вво-диться в експлуатацію:

Дт 10 «Основні засоби»;

Кт 371 «Розрахунки за виданими авансами».

Отримано оплачене авансом устаткування, що вимагає мон-тажу, а також прийняті роботи і послуги, віднесені на капітальні вкладення:

Дт 15 «Капітальні інвестиції»;

Кт 371 «Розрахунки за виданими авансами».

13. Облік розрахунків за претензіями

У процесі роботи підприємство підтримує зв’язки з великою кількістю партнерів. Відносини між підприємством і його контрагентами регулюються шляхом укладення договорів, виконання умов яких обов’язкове для обох сторін, що їх підписали. Однак буває, що в силу різноманітних причин контрагенти підприємства не дотримуються умов договору, що може спричинити нанесення збитку. Для його відшкодування на підприємствах повинна вестися претензійно-позовна робота. Учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб’єктів, зобов’язані поновити їх, не чекаючи пред’явлення їм претензії чи звернення до суду. При пред’явлення претензії в ній повинні бути наведені докази, що підтверджують вимоги заявника претензії. Виникає питання: як зібрати необхідні докази? Відповідь проста: в результаті правильно організованого приймання продукції. Приймання продукції за якістю означає, що одержувач повинен контролювати якість продукції починаючи з якості тари, в якій вона доставлена. Залежно від того, хто доставляє продукцію, необхідно проконтролювати умови доставки й цілість вантажу при перевезенні. Якщо при прийманні продукції виявлено, що вона не відповідає вимогам стандартів або тара, в якій знаходиться продукція, має пошкодження, одержувачу слід призупинити приймання, скласти акт на продукцію, оглянуту та прийняту, зазначити у ньому які саме дефекти виявлено, і запросити для приймання представника постачальника. Якщо за викликом одержувача представник постачальника не з’явився, то перевірка якості продукції проводиться експертом бюро товарних експертиз або представником відповідної інспекції за якістю.

Позовна давність - це строк, в межах якого особа може звернутися в суд з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Позовна давність в цивільному законодавстві поділяється на загальну і спеціальну. Загальна позовна давність, встановлюється тривалістю в три роки. Для окремих видів вимог законодавством встановлюється спеціальна позовна давність - скорочена або більш тривала.

Бухгалтерський облік розрахунків за претензіями ведеться на субрахунку 374 “Розрахунки за претензіями”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]