Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

8,9. Розрахунки з покупцями та замовниками

Форми та порядок розрахунків з покупцями і замовниками за відвантажену їм продукцію та виконані роботи визначаються заздалегідь укладеними договорами. Договір — це юридичний і економічний документ, що визначає номенклатуру і обсяг поставки чи роботи, строки, ціни, вид транспортування, форму розрахунків, а також санкції за невиконання умов договору.

Оформляється виникнення дебіторської заборгованості транспортними документами на відвантаження продукції, актами виконаних робіт і платіжними документами.

Для обліку розрахунків із покупцями за відвантажену продукцію і замовниками за виконані роботи (послуги) передбачений рахунок 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками». Рахунок має субрахунки:

361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»

362 «Розрахунки з іноземними покупцями».

На дебет рахунка 36 відноситься відпускна договірна ціна реалізованої продукції чи виконаних робіт, включаючи податок на додану вартість і акцизний збір:

Д-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

К-т 70 «Дохід від реалізації».

Сума податків, що виникають у процесі реалізації, зменшує дохід підприємства і відображається на рахунках:

Д-т 70 «Дохід від реалізації».

К-т 64 «Розрахунки за податками і платежами».

За кредитом рахунка 36 обліковується оплата покупцями і замовниками заборгованості за продукцію чи роботи. Згідно з виписки банку з поточного рахунка в національній чи іноземній валюті:

Д-т 31 «Рахунки в банках»

К-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Дебетове сальдо за рахунком 36 показує дебіторську заборгованість покупців і підрядчиків за відвантажену їм продукцію і виконані роботи.

Аналітичний облік розрахунків за рахунком 36 організується окремо щодо кожної юридичної чи фізичної особи, якій відвантажено продукцію чи виконано роботи.

10. Методи нарахування резерву сумнівних боргів

Стандартом 10 передбачено 2 способи обчислення резерву: 1) виходячи з платоспроможності окремих дебіторів; 2) на основі класифікації дебіторської заборгованості. При обох способах величина резерву сумнівних боргів визначається як добуток суми ДЗ за продукцію на коефіцієнт сумнівності. Коефіцієнт сумнівності показує частку ДЗ за продукцію, щодо повернення якої у підприємства є сумніви.

При І способі (виходячи із платоспроможності окремих дебіторів) підприємство на дату складання фінансової звітності повинно провести вивчення платоспроможності за кожним дебітором і вивести за ними індивідуальний коефіцієнт сумнівності. Сума резервів за кожним дебітором дасть загальну суму резерву сумнівних боргів за підприємством. При цьому способі визначення ступінь точності результату залежить від наявності достовірної інформації про дебіторів і від кваліфікації експерта.

При ІІ способі резерв сумнівних боргів отримується шляхом здійснення розрахунку: 1) Групування ДЗ за строками непогашення. 2) Встановлення коефіцієнта сумнівності за кожною групою згідно із сумою безнадійної ДЗ за попередні звітні періоди. 3) Величина резерву визначається як сума добутків ДЗ відповідної групи і коефіцієнта сумнівності відповідної групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]