Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

36. Синтетичний і аналітичний облік сировини і матеріалів, палива, готової продукції, товарів; особливості обліку мшп.

(не полностью, не знала,как делать)

Готова продукція – продукція (виріб, напівфабрикат, робота, послуга), що повністю закінчена обробкою на даному підприємстві, пройшла всі стадії технічного випробування якщо вимагають відповідні її особливості), відповідає технічним умовам і стандартам, не потребує подальшої обробки на цьому підприємстві і здана на склад .

На сладі готова продукція обліковується в кількісному виразі за її видамина картках або в книгах складського обліку. В картці або книзі визначаються назва продукції, її номенклатурний номер, одиниця виміру, розмір, марка, ціна за одиницю. Облік готової продукції на складі ведеться в міру її надходження на складабо відпуску зі складу. В картках або книгах складського обліку робляться записи про надходження та відпускготової продукції і щоденно виводяться їїзалишки. Оцінка продукції у звітному періоді може здійснюватисяза фактичноюсобівартістю і за обліковими цінами з деяким відхиленням від фактичної собівартості.

Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від вартості готової продукції за обліковими цінами (при списанні з рахунка № 26 "Готова продукція") визначається як добуток рівня (відсотка) відхилень і вартості відпущеноїзі складуготовоїпродукції за обліковими цінами.

Для синтетичного обліку готової продукції призначено активний рахунок № 26 “Готова продукція”. На дебеті цього рахунку відображається надходження готової продукції власного виробництва на склад за фактичною виробничою собівартістю. На кредиті - відпуск готової продукції за фактичною виробничою собівартістю. Залишок є тільки дебітовим і показує фактичну виробничу собівартість готової продукції на кінецьзвітного періоду. Якщо готова продукція даного виробництва повністю спрямовується для використання на самому підприємстві, то на рахунку № 26 "Готова продукція" вона може не оприбутковуватися, а враховуватися на субрахунку № 201 "Сировина і матеріали" або інших залежно від призначення цієї продукції. Облік товарноматерільних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу, ведеться на рахунку №28 "Товари". Цей рахунок використовують в основному збутові, торгові та заготівельні підприємства йорганізації, а також підприємства громадського харчування. Рахунок №28 "Товари на промислових та інших торгових підприємствах застосовується для будьяких виробів, матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для продажу, або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо. На рахунку №29 "Товари” посточальницькі, збутові, торгові підприємства ведутьобліктакож покупної тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що служить для виробничих та господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 “Інші необоротні матеріальні активи” або №20 “Виробничі запаси”. Рахунок №28 "Товари” має такі субрахунки:

281 "Товари на складі" № 282 "Товари в торгівлі" № 283 "Товари на комісії" № 284 "Тара під товарами" № 285 "Торгова націнка".

Різниця між цінами на придбання та середніми обліковими цінами на тару вілносяться на субрахунок №285 “Торгова націнка”.

Торгова націнка це різниця між купівельною та продажною (роздрібною) вартістю товарів.

Використовують субрахунок №285 “Торгова націнка” торгівельні, посточальницькі та збутові підприємства. Збільшення суми торгових націнок:

Дебет рахунка 282 "Товари в торгівлі" Кредит субрахунка № 285 "Торгова націнка"

Списання за розрахунками суми торгової націнки на реалізовані товари:

Дебет субрахунка №285 “Товарна націнка” Кредит субрахунка №281 “Товари на складі” Кредит субрахунка №282 “Товари в торгівлі”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]