Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ств экзамен.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

108.Тарифна система оплати праці:призначення та зміст.

Організація оплати праці на підприємстві здійснюється з допомогою тарифної системи. Вона являє собою сукупність нормативів, що регулюють основну частину заробітної плати робітників і службовців.

Тарифна система використовується для диференціації розмірів заробітної плати працівників залежно від їхньої кваліфікації, відповідальності, умов праці (тобто її шкідливості, важкості, інтенсивності, привабливості тощо), її кількості та результатів. З допомогою тарифної системи установлюються співвідношення між низько і високооплачуваними категоріями трудящих.

Тарифна система відображає поділ працівників за професіями, спеціальностями та кваліфікацією.

Професія характеризує трудову діяльність і зайнятість працівника відповідно до одержаної ним підготовки, придбаних теоретичних знань і практичних навичок (наприклад, токар, слюсар, шахтар). Спеціальність відображає внутрішньопрофесійний поділ праці.поняття вужче порівняно з “професія”. спеціальність потребує глибших знань і надбання практичних навичок з вужчого кола робіт. Кваліфікація – сукупність виробничих знань, уміння, певних практичних навичок.виражає ступінь підготовленості працівника до виконання професійних функцій обумовленої складності.Тарифна система є основою для установлення правильного співвідношення між темпами зростання продуктивності праці та середньої заробітної плати працівників. З її допомогою визначається необхідна кількість працівників відповідної кваліфікації чи спеціальності, а також співвідношення заробітної плати різних категорій працівників. тарифна система є сполучною ланкою між нормуванням та системами заробітної плати.

У сучасних економічних умовах кожне підприємство може самостійно розробляти тарифну систему, дотримуючись державних гарантій і вимог генеральної, галузевої, регіональної тарифних угод згідно з чинним законодавством.

109.Нормативно-правові та методичні засади розрахунку місячної тарифної ставки працівника першого розряду.

За основу побудови тарифних умов оплати праці береться тарифна ставка робітника першого розряду.Місячну тарифну ставку робітника першого розряду можна розрахувати наоснові фактичної середньомісячної заробітної плати робітників, що склалась на підприємстві до початку ведення колективних переговорів. Для визначення місячної тарифної ставки робітника першого розряду середньомісячну заробітну плату робітників треба привести до середньомісячної заробітної плати робітників, котрі виконують найпростіші роботи. Наприклад, середньомісячна з\п на плата робітників у жовтні року, що передує укладенню колективного договору, становить 1642 грн. На підприємстві чинна восьмирозрядна тарифна сітка з діапазоном тарифних коефіцієнтів 1 : 2,8. Середній тарифний розряд — IV,

якому відповідає тарифний коефіцієнт 1,48. Тоді середньомісячна заробітна плата робітників, приведена до середньомісячної заробітної плати робітників першого розряду, дорівнюватиме 1642 : 1,48 = 1109,46 грн. Після цього треба визначити, яку частку середньої заробітної плати становитиме тарифна (основна) частина. У разі якщо на підприємстві за оптимальну взято частку тарифу на рівні 65 %, тоді місячна тарифна ставка робітників першого буде 1109,46 0,65 = 721,15 грн.Місячну тарифну ставку робітників першого розряду на підприємстві можна встановити на рівні законодавчо визначеної мінімальної заробітної плати. Однак розмір мінімальної заробітної плати в Україні менший від рівня прожиткового мінімуму.Тому місячну тарифну ставку робітників першого розряду на підприємстві доцільно встановлювати на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для працездатних осіб. Розробляючи тарифні умови оплати праці, треба додержуватись не тільки

законодавчих норм і гарантій, а й положень генеральної, галузевої і регіональної угод.