Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ств экзамен.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

41. Статистичні індикатори якості праці, що використовуються для забезпечення міжнародних зіставлень.

Для забезпечення міжнародних зіставлень Комісією Європейського співтовариства розроблена індикатори якості праці та визначено 2 загальних показники якості праці, котрі розглядають якість як багатоаспектне поняття.

1.Характеристики праці: об’єктив. і внутр.. характеристики, зокрема: оплата, безоплатні винагороди, робочий час, навички ,уміння та перспективи кар’єрного просування

2.Задоволений і вільний ринок праці: гендерна рівність,здоровя і безпека, гнучкість, доступність до робочих місць, збалансованість трудового життя, різноманітність і відмога від дискримінації.

За рішенням Комісії показники якості праці мають вимірюватись на основі 10 груп статистичних індикаторів:

1.Внутр.якість праці

2.Навички, довічне навчання і кар’єрне зростання

3.Гендерна рівність

4.Здоровя і безпека на роботі

5.Гнучкість і безпека

6.Включення і доступ до ринку праці

7.Організ.праці і труд.життя

8.Соц.діалог і залучення працівника

9.Різноманітність і відсутність дискримінації

10.Загальний ефект від праці

Згідно з Європейською концепцією виділ.3 рівні якості праці:сусп..,корпаратив,індивід.

42,Концептуальні підходи до визначення поняття та рівня ефективності праці.

Ефективність (продуктивність) праці-це її результативність. Вона відображає співвідношення обсягу вироблених матеріальних і/або нематері­альних благ та кількості затраченої на це праці. Тобто зростання ефективності праці означає збільшення обсягу вироблених благ без збільшення затрат праці. У широкому розумінні зростання ефективності праці означає постійне вдосконалення людьми економічної діяльності, постійне знаходження можливості працювати краще, виробляти більше якісніших благ за тих самих, або і менших затрат праці.

На ефективність праці безпосередній вплив здійснюють такі фактори, як технічний прогрес, фондоозброєність, кількість робочої сили і ефективність розподілу різних ресурсів, їх сполучення і управління ними. Продуктивність праці підвищується по мірі покращення здоров’я, професійної підготовки, освіти і підвищення зацікавленості робітників в результатах діяльності, по мірі росту забезпеченості машинами і обладнанням а також природними ресурсами, при кращій організації виробництва і управління, при переміщенні робочої сили із менш ефективних галузей в більш ефективні.

Зростання ефективності праці забезпечує підвищення реального продукту і доходу, а тому воно є дуже важливим показником економічного зростання країни. Оскільки збільшення суспільного продукту в розрахунку на душу населення означає підвищення рівня споживання, а отже, і рівня життя, то економічне зростання на основі підвищення продуктивності праці стає однією з головних цілей держав з соціальною орієнтацією економіки.

Особливе місце серед факторів зростання ефективності праці займають освіта і професійна підготовка. Інвестиції в людський капітал- важливий засіб підвищення продуктивності праці. Взаємозв’язок між підвищенням рівня кваліфікації і і продуктивністю праці досить складна, проте певна доля зростання продуктивності праці залежить від рівня кваліфікації. Серед факторів продуктивності (ефективності) праці особливе місце займають умови праці. Поряд з покращенням умов праці величезне значення для підвищення його ефективності маєпокращення побутових умов робітників