Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос.МРГП-ч-2-2010.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Заключення

В наказі МОУ №105 від 18.04.2000р “Про затвердження Інструкції про організацію вартової служби у ЗСУ” вимагається:

- знати морально-психологічний стан особового складу, який залучається до несення служби;

- виховувати у особового складу варт витримку, винахідливість, пильність;

- проводити рольові ігри та розбір психологічних ситуацій, аналізувати дані соціометричного опитування;

- напередодні дня заступу в наряд проводити обов’язкові тестування щодо допуску до варти;

- заохочувати військовослужбовців, які відмінно несуть варту;

- забезпечити варту сучасними технічними засобами, газетами і журналами.

Тема 3. Виховна робота в підрозділах зс україни.

ЗАНЯТТЯ 3. Морально – психологічне забезпечення військової дисципліни

ВСТУП

У всі часи питанням дисципліни в армії придавалося особливе значення. Пов'язано це в першу чергу з тим, що військовий організм призваний діяти в складних, часто екстремальних, умовах.

Необхідність постійної бойової готовності теж вимагає від військовослужбовців суворого виконання встановлених порядку та правил.

В стародавні часи такі правила встановлювалися вождями родів та племен, згодом воєводами та князями, їх вимоги насамперед спрямовувались на утвердження в своєму війську таких норм, виконуючи які підлеглі могли б найбільш вдало виконувати свої обов'язки в мирний час та досягати перемоги в ході війни.

йшли роки, покоління змінювали покоління, вдосконалювалися засоби та методи збройної боротьби, під впливом яких трансформувались вимоги до людей, які в них діяли.

Прикладом міцної дисципліни в свій час відрізнялось військо Древньої Спарти. З малолітства спартанці починали готувати своїх майбутніх воїнів. Стройові заняття, спортивні змагання, численні походи та турніри були невід'ємним атрибутом життя спартанців. І невипадково спартанська армія на протязі століть вважалась одною з найсильніших у світі.

В період розквіту Великої Римської імперії завдяки суворій військовій дисципліні легіони Святого міста захопили території половини Європи й Північної Африки.

Дуже сувора військова дисципліна культивувалась у війську Тимучіна, який отримав титул Чингізхана, завдяки жорстоким правилам безумовного послуху зумів підкорити майже всю Азію і частину Європи. Всім відомі його методи, коли за втечу з поля бою кожному десятому відрубувалася голова, а за невиконання наказу винного прив'язували до хвоста коня і пускали в галоп або саджали на кілок.

В Київській Русі були більш гуманні правила, але і тут за порушення наказу або втечу з війська під час війни придавали смерті або при пом'якшуючих обставинах виганяли на завжди за межі спільноти.

Незважаючи на демократичний устрій Запорозької Січі, козаки дуже серйозно ставилися до військової справи. Під час походів ніхто не мав права оскаржити рішення ватажка, випадки пияцтва, самовільного залишення табору могли каратися смертю.

Такі суворі принципи підтримувалися більшістю козаків тому, що всі усвідомлювали велике значення чіткої організації, завдяки якій тільки можна було перемогти сильних і підступних ворогів.

В наш час військова дисципліна є невід'ємним атрибутом будь-якої

армії світу.

Міцна військова дисципліна є найважливою умовою високої бойової готовності та боєздатності збройних сил України.

Актуальність питань заняття заключається в тому, що проблеми морально- психологічного забезпечення військової дисципліни, дієвості індивідуальної виховної роботи займають провідне місце у діяльності кожного командира підрозділу.

1. Зміст військової дисципліни та основні складові роботи командира щодо її зміцнення.

В Дисциплінарному статуті Збройних Сил України військова дисципліна визначається як "бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених військовими статутами та іншим законодавством України".

Військова дисципліна грунтується на усвідомленні військовослужбовця-ми свого військового обов'язку, відповідальності за захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, на їхній вірності Військовій присязі.

Військова дисципліна досягається шляхом:

виховання високих бойових і морально-психологічних якостей військовослужбовців на національно-історичних традиціях українського народу та традиціях Збройних Сил України, патріотизму, свідомого ставлення до виконання військового обов'язку, вірності Військовій присязі;

особистої відповідальності кожного військовослужбовця за дотримання Військової присяги, виконання своїх обов'язків, вимог військових статутів;

формування правової культури військовослужбовців;

умілого поєднання повсякденної вимогливості командирів і начальників (далі - командири) до підлеглих без приниження їхньої особистої гідності, з дотриманням прав і свобод, постійної турботи про них та правильного застосування засобів переконання, примусу й громадського впливу колективу;

зразкового виконання командирами військового обов'язку, їхнього справедливого ставлення до підлеглих;

підтримання у військових об'єднаннях, з'єднаннях, частинах (підрозділах), закладах та установах необхідних матеріально-побутових умов, статутного порядку;

своєчасного і повного постачання військовослужбовців встановленими видами забезпечення;

- чіткої організації і повного залучення особового складу до бойового навчання.

Морально - психологічне забезпечення військової дисципліни (МПЗ) - це такий виховний вплив моральній та психологічній), якій забезпечує бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених військовими статутами та іншим законодавством України.

Іншими словами "Морально-психологічне забезпечення дисципліни це система організаційних, соціальне правових та виховних заходів, спрямованих на формування і розвиток у військовослужбовців особистої відповідальності за свідоме виконання військової присяги, функціональних та службових обов'язків, вимог Конституції, військових статутів, наказів командирів і начальників, досягнення такого рівня морально-психологічного стану (МПС) особового складу, який забезпечує повне і якісне виконання завдань, які стоять перед Збройними Силами України.

Основні напрямки морально-психологічного забезпечення військової дисципліни:

  • роз'яснення суті військової дисципліни, законів, статутів, наказів командирів і начальників;

  • підтримання в підрозділах нормального морально-психологічного клімату;

  • виховання високих морально-бойових якостей, свідомого ставлення до виконання військового обов'язку;

  • формування розуміння необхідності підтримання статутного порядку;

  • забезпечення взірцевості офіцерів, прапорщиків, молодших командирів;

  • вивчення та корегування соціально-психологічного клімату;

  • вивчення та прогнозування соціально-психологічних процесів, профілактика негативних проявів у поведінці особового складу, зняття психологічних навантажень;

  • оцінка соціальних умов служби, побуту та к вплив на стан військової дисципліни;

  • забезпечення соціально-психологічної адаптації молодого поповнення та соціально-психологічне супроводження військово-професійної діяльності особового складу;

  • організація і проведення правової підготовки;

  • вивчення, аналіз морально-психологічного стану та військової дисципліни в підрозділах;

  • систематичне проведення заходів, спрямованих на успішне виконання завдань гарнізонної, вартової та внутрішньої служб;

  • навчання офіцерів, прапорщиків і сержантів системному підходу використання форм і методів роботи щодо зміцнення військової дисципліни та правопорядку.

Організація роботи по зміцненню військової дисципліни Організація роботи щодо укріплення військової дисципліни в підрозділі залежить від сукупності обставин, факторів та умов життєдіяльності конкретного підрозділу. Але є і загально визначені системи, алгоритми та технології цієї роботи. Можна виділити найважливіші елементи системи роботи щодо зміцнення військової дисципліни:

  • планування і проведення заходів щодо навчання підлеглих командирів формам і методам роботи по зміцненню військової дисципліни;

  • об'єктивна оцінка стану військової дисципліни з підрозділі;

  • оцінка морально-психологічного стану особового складу,

  • планування на підставі аналізу військової дисципліни та морально-психологічного стану підлеглих конкретних виховних заходів;

  • безпосереднє проведення запланованих заходів;

  • аналіз ефективності проведених заходів;

  • корекція планів виховної роботи щодо зміцнення військової дисципліни та правопорядку.

Основним документом, що містить у собі систему організаційних та виховних заходів щодо підтримання на належному рівні військової дисципліни у підрозділі є план виховної роботи на місяць.

Заступник командира підрозділу з гуманітарних питань, кожен місяць в окремому розділі цього плану, передбачає конкретні заходи, які необхідно провести з метою забезпечення високого рівня дисциплінованості військовослужбовця.

СИСТЕМА РОБОТИ КОМАНДИРА ПІДРОЗДІЛУ ПО ЗМІЦНЕННЮ ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ ТА МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАНУ ОСОБОВОГО СКЛАДУ

Щоденно

Щотижня

Щомісяця

1

2

3

Приймає доповідь чергового підрозділу, перевіряє усунення недоліків, при цьому робить запис у книзі прийому та здачі чергування

Організує навчання сержантів практиці ви­ховання підлеглих

Разом з командирами взводів і старшиною підрозділу прово­дить перевірку внутрішнього по­рядку у всіх приміщеннях, зберігання зброї та майна

Приймає доповіді про стан справ у підрозділах від командирів взводів, старшини роти

Ставить завдання стар­шині підрозділу по підготовці особового складу, що залучається до несення внутрішньої служби

Планує заходи щодо підтримання військової дисципліни

Уточнює завдання на день

Здійснює підбір та під­готовку особового складу що залучається до несення вартової служби

Проводить аналіз стану військової дисципліни та морально-психологічного стану особового складу

Разом зі старшиною перевіряє внутрішній порядок у підрозділі

Проводить підведення підсумків стану військової дисципліни, та несення вартової служби

Проводить загальні збори особового склад)

Здійснює контроль за несення служби добового наряду

Перевіряє стан зберігання зброї

Аналізує діяльність командирів взводів щодо укріплення військової дисципліни у своїх підрозділах. Ставить завдання кожному офіцеру на підставі висновків з особистого аналізу.

Проводить нараду з командирами взводів. Ставить завдання на наступний день

Проводить нараду з сер­жантами роти з питань їх роботи по підтриманню військової дисципліни

Проводить звірку обліку особового складу підрозділу

Перевір» знання підлеглими своїх обов'язків

Аналізує дисциплінарну практику

Організує доведення наказів, розпоряджень старших начальників та командирів, що стосується під гримання необхідного рівня військової дисципліни.

Аналізує стан дотримання заходів безпеки при роботах на техніці та озброєнні.

Оцінка морально-психологічного стану та військової дисципліни особового складу

Мораліхно-психологічнии стан - це діюча частина морально-психологічного потенціалу, наявні духовні сили військовослужбовців, ступінь їх мобілізації на виконання конкретної навчально-бойової задачі.

Морально-психолопчний потенціал - це сукупність духовних можливостей особового складу, його свідомості, професійної підготовленості.

Морально-психологічний стан визначає практичне відношення військовослужбовців до фактів, явищ реального життя: до внутрішньої і зовнішньої політики держави; до військової доктрини; До дій політичних партій, рухів, окремих політичних діячів; до керівників держави і Збройних Сил; до своїх командирів і начальників; до виконання службових обов'язків; до вимог дисципліни; до товаришів по службі; до самого себе.

Морально-психологічний стан є одніпа з найважливіших складових частин бойової та мобілізаційної готовності і є сукупністю соціально-психологічних факторів, що впливають на особовий склад і визначають його потенційну спроможність виконувати ті чи інші завдання на конкретно

визначений відрізок часу.

Своєчасна і об'єктивна оцінка морально-психологічного стану підрозділів дає можливість командиру (начальнику) приймати своєчасні рішення щодо бойового використання, або проводити необхідні заходи щодо підвищення їх бойової та мобілізаційної готовності

Джерела інформації про морально-психологічний стан:

  • результати опитувань, тестувань, анкетувань;

  • результати індивідуальних співбесід з військовослужбовцями;

  • матеріали листування з батьками військовослужбовців;

  • вечори запитань та відповідей;

  • телефони довіри;

  • скриньки для питань та пропозицій (можуть встановлюватись у підрозділі, як правило, опечатуються печаткою командира роти);

Джерела інформації про стан військової дисципліни:

  • поведінка військовослужбовця;

  • індивідуальні і групові бесіди з військовослужбовцями;

  • доповіді підлеглих;

  • службові картки, журнали обліку порушень військової дисципліни та громадського порядку;

- рапорти чергових по підрозділу;

  • постові відомості;

  • протоколи загальних зборів;

  • стройові огляди (виявлення скарг та пропозицій);

  • бойові аркуші, сатиричні та стінні газети

Проведення підсумків підсумків стану

військової дисципліни

Виконавець

Що оцінюється?:

У відділеннях

Проводить командир відділення щоденно з усім особовим складом (не . більше 5-7 хвилин)

Підсумки стану військової дисципліни командир відділення подводить по кожному солдату і оцінює: - відношення до навчання; - виконання розпорядку дня, внутрішнього порядку, дотримання правил особистої гігієни, дисципліни строю; - дотримання правил носіння одягу і віддання честі; - дотримання вимог по експлуатації, використанню та збереженню бойової техніки та зброї; -особисту дисципліну, пунктуальність виконання .статутів, наказів та інструкцій при несенні бойового чергування, вартової та внутрішньої служб; • - виконання норм моралі та зразковості у взаємостосунках-Л товаришами, в особистій поведінці на службі та поза нею; - відношення до негативних вчинків. При необхідності заохочує або накладає стягнення на військовослужбовців

У взводах

Проводить командир взводу з особовим складом

3 особовим складом взводу і оцінює: - якість виконання взводом поставлених завдань; -стан військової, дисципліни та статутного порядку у взводі по відділеннях; - якість виконання військовослужбовцями службових обов'язків;

Окремо з сержантами командирами відділень (не більше 10 хвилин)

- відношення особового складу до учбового процесу, несення вартової та внутрішньої служб (виділяє кращих); - зовнішній вигляд, стройову виправку; -кожного солдата (назвати кращих та гірших); При необхідності заохочує або накладає стягнення на підлеглих військовослужбовців 3 сержантами -командирами відділень: — відмічає відділення, в яких краще вирішувалися завдання підтримання суворого статутного порядку, краще проходили заняття та самопідготовка; - аналізує ефективність дисциплінарної практики; - ставить завдання командирам відділень щодо усунення недоліків; - доводить завдання, які поставлені перед взводом на добу та шляхи їх виконання. Визначити місце по рейтингу кожного відділення

У роті.

Проводить командир роти щотижневе 3 особовим складом роти/Окремо 3 сержантським складом. Окремо з командирами взводів (не більше 20 хвилин)*

3 особовим складом роти і оцінює: ;— виконання в цілому вимог наказів та директив Міністра оборони України, начальника Генерального штабу Збройних Сил України, начальника Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України. -якість виконання ротою поставлених завдань, організацію проведення занять; - кожний взвод та відділення (відмічає кращі); :. - дієвість організаційних та виховних заходів; -рівень організації служби військ. Визначає: - кращих військовослужбовців (розповсюджує досвід їх роботи); -військовослужбовців, дисципліна яких оцінюється незадовільно, які недоліки їм треба усунути

Взагалі необхідно:. • провести глибокий аналіз причин, які сприяли скоєнню подій, злочинів, порушень військової дисципліни, та громадського порядку, намітити конкретні заходи по їх профілактиці. • визначити завдання, які поставлені перед ротою та шляхи їх виконання. При необхідності заохотити або накласти стягнення на військовослужбовців 3 сержантами:

оцінити особисту дисципліну сержантського складу;

їх участь в дисциплінарній практиці;

поставити завдання щодо подальшого підтримання військової дисципліни на належному рівні;

визначити місце по рейтингу кожного-відділення. При оцінці діяльності: старшинам роти особливу увагу звернути на роботу молодшими командирами і повноту виконання ними службових обов'язків; вказати на недоліки в несенні служб особами добового наряду, в підтриманні статутного внутрішнього порядку в роті, дотриманні правил носіння, форми одягу солдатами та сержантами і поставити завдання на черговий тиждень;

командирам взводів дати особисту оцінку кожному командиру, проаналізувати стиль його роботи по вихованню, підтриманню необхідного рівня військової дисципліни, підвищенню морально-психологічного стану особового складу; особливу увагу звернути на стан індивідуально-виховної роботи, стан взаємостосунків між військовослужбовцями, роботу по згуртуванню військового колективу, забезпеченню особового складу всім необхідним для нормальної життєдіяльності; дати оцінку стану дисциплінарної практики; поставити індивідуальні завдання командирам взводів на наступний тиждень. Визначити місце по рейтингу між: відділеннями та взводами роти