Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
593
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

2. Фізичні та хімічні властивості ефірних олій. Основні фізико-хімічні константи, що дозволяють визначити доброякісність ефірних олій.

Ефірні олії при кімнатній температурі найчастіше являють собою прозорі легкорухомі рідини, безколірні чи дещо забарвлені: жовтуваті, зеленкуваті (гіркий ролин), коричневі, червонуваті (звіробій, кориця ),

блакитні (ромашка )

 

Мають температуру кипіння 160-240С.При охолодженні ефірних олій частина їх застигає в кристалічну масу -стеароптен, рідку частину, яка залишилась, називають елеоптен.

 

Ефірні олії майже не розчинні_у воді,однак після збовтування вода набуває запаху ефірної олії. Добре розчинні в

органічних розчинниках: в петролейному і

діетиловому ефірах,в етиловому спирті,в рослинних і тваринних жирах.

Цими властивостями ефірних олій користуються для добування їх з рослинної сировини і очистки.

Ефірні олії добре розчиняють різні смоли, воски, парафіни, жири, гуму .Ось чому при роботі з ефірними оліями не можна використовувати ці речовини.

Під впливом світла, повітря і вологи в ефірних оліях протікають процеси окислення і осмолення, що супроводжуються зміною кольору і запаху .

Тому їх необхідно їх зберігати в добре закритій тарі, в сухому приміщенні, захищеному від сонячних променів. Для запобігання окислення тару заповнюють олією на 93-97% її об'єму.

 

Ефірні олії не жирні. Випаровуючись при кімнатній температурі, вони не залишають жирних плям на папері, на відміну від рослинних олій.

 

Ефірні олії горять. Як приклад-ясенець, який в народі називають «неопалима купина».Ця рослина поширена на Кавказі, в Середній Азії, в районах помірного поясу .Клітини рослини виробляють отруйні ефірні олії. В спекотні дні їх виділяється так багато, що повітря над рослиною тремтить і струмениться. Якщо піднести до рослини сірник, то виникає спалах, який охоплює полум'ям всю рослину,але не завдає їй ніякої шкоди.Звідси і пішла назва рослини-«неопалима купина».

 

Ефірні олії леткі.

 

1  група з високими показниками леткості: чайне дерево, кипарис, лимон, м'ята перцева. Ці олії швидко випаровуються, мають різкий запах, швидко діють на організм, впливаючи на психіку людини.

2  група-середні показники леткості: ромашка, сосна мирра, розмарин. Ці олії більш стійкі, довше зберігають аромат, поступово діють на організм, переважно на соматичні функції.

3  група-низькі показники леткості :ладан, кедр, пачулі, сандал. Ці олії використовують для фіксації більш летких олій і посилення їхньої витримки.

Хімічний склад ефірних олій

 

Основою лікувальної дії ефірних олій є їх хімічна структура, наявність чи відсутність тих чи інших хімічних сполук, які входять у їх склад. Кількість різних компонентів у складі однієї ефірної олії варіює від 120 до 500.Розмаїтість хімічних компонентів обумовлює унікальну дію ефірних олій.

Ефірні олії складаються з хімічних компонентів, які містять вуглець, кисень, водень. Найбільш важливими групами органічних молекул в ефірних оліях є терпени - вуглеводні, які містять вуглець і водень, а також терпеноїди - окислені компоненти, які містять вуглець, водень і кисень.

До етапів дослідження ефірних олій відносяться: органолептична оцінка (визначення кольору, запаху, смаку, прозорості, консистенції) та вста-

новленняфізичнихіхімічнихконстант.

До фізичних констант належать питома вага, кут обертання, показник заломлення і розчинність у спирті. З хімічних констант основними є кислотне число (КЧ), ефірне число (ЕЧ) та ефірне

число після ацетилювання (ЕЧ п. а.). Числові значення констант

(межі) для олій встановлюють за Фармакопеєю та іншими стандартами.

346

Питома вага. Питома вага однієї й тієї ж самої ефірної олії може змінюватися залежно від стадії розвитку рослини, методу одержання, умов і тривалості зберігання. Тобто за відхиленнями від встановлених меж питомої ваги можна судити про доброякісність олії. Наприклад, зменшення питомої ваги може свідчити про зниження кількості кисневих сполук, що звичайно буває, коли ефірну олію одержано з передчасно зібраної сировини. Навпаки, більш висока питома вага свідчить про «осмолювання» олії внаслідок окислення її киснем повітря.

Кут обертання площини поляризації. Оскільки ефірна олія

— це суміш оптично активних речовин, то кут обертання є алгебраїчною сумою кутів обертання компонентів даної суміші. Та в ряді випадків, коли в складі ефірної олії значно переважає той чи інший компонент, ця константа може свідчити про якість олії.

Показник заломлення. Висока рефракція свідчить про значний вміст кисневмісних сполук. При тривалому зберіганні через полімеризацію, окислення та інші процеси, що відбуваються в ефірній олії, рефракція збільшується.

Розчинність у спирті. Розчинність в етиловому спирті (міцному або 70 %) також дає уявлення про якість олії. Більшість вуглеводнів погано розчинні в спирті, особливо розведеному, тому за розчинністю в спирті можна судити про їх відносну кількість в олії. Відхилення від звичайних норм свідчить про низьку якість олії або про домішки вуглеводнів.

Кислотне число показує кількість міліграмів гідроксиду калію, яка витрачається на нейтралізацію вільних кислот, що містяться в 1 г ефірної олії. Ця важлива константа, як правило, невелика (0,5– 5,0), але при зберіганні олії збільшується внаслідок розкладення складних ефірів.

Ефірне число показує кількість міліграмів гідроксиду калію, яка витрачається на омилення складних ефірів, що містяться в 1 г ефірної олії. Це дуже важлива константа, оскільки аромат ефірних олій зумовлюється саме складними ефірами.

Ефірне число після ацетилювання визначають в тих ефірних оліях, якість яких характеризується кількістю спиртів, таких як ліналоол, гераніол, цитронелол та ін. Ефірну олію ацетилюють, потім її омилюють, тобто визначають ефірне число після ацетилювання. Далі, знаючи ефірне число вихідної олії, за різницею показників можна розрахувати кількість вільних спиртів в досліджуваній олії.

Сучасним методом вивчення якісного та кількісного складу компонентів ефірних олій є газова та газорідинна хроматографія.

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия