Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
593
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

2. Флавоноли. Основні представники, біологічна дія. Лр та лрс, що містять флавоноли. Фітопрепарати та їх застосування.

Органічні речовини, які відносяться до класу флавоноїдів, мають 3-гідроксифлавановий  скелет (назва згідно IUPAC: 3-гідрокси-2-фенілхромен-4-он). Їх різноманітність випливає з різного положення фенольної -OH групи. Відрізняються від флаванолів — геть іншого класу флавоноїдів, таких, як катехін.

Кверцетин — флавоноїд рослинного походження, що володіє протинабряковою, спазмолітичною, антигістамінною, протизапальною діями; антиоксидант, діуретик. Входить до групи вітамін P.

Глід (Crategus) - Боярышника экстракт жидкий  - Средство растительного происхождения. Плоды боярышника содержат флавоноиды (кверцетин, гиперин, гиперозид, витексин), органические кислоты (лимонная, олеановая, урсоловая, кратегусовая, кофейная, хлорогеновая), каротиноиды, дубильные вещества, жирные масла, пектины, тритерпеновые и флавоновые гликозиды, бета-ситостерин, холин, сахара, витамины. Действующие вещества боярышника понижают возбудимость ЦНС и сердечной мышцы, способствуют повышению сократимости последней, улучшению коронарного и мозгового кровообращения, устраняют головокружение. Боярышник способствует нормализации сердечного ритма, что обусловлено, как предполагается, механизмом действия характерным для антиаритмиков III класса.

Кемпферол (Kaempferol) относится к флавоноидам растительного происхождения, которые в большом количестве содержатся в овощах семейства крестоцветных и могут обуславливать биологическую активность данных растений. Также считается, что он может обладать противораковой активностью. Cодержится в чае, брокколи, дельфиниуме, гамамелисе, грейпфруте, капусте, фасоли, цикории, луке-порее, помидорах, клубнике, винограде, брюссельской капусте, яблоках и других растениях.

  • Чай (camellia sinensis)

  • Гинкго и зверобой

3. Моноциклічні монотерпеноїди. Основні представники. Лр та лрс, які містять моноциклічні монотерпеноїди. Застосування в медицині.

Моноциклічні монотерпени належать до типу ментану, серед них найбільш поширені лімонен, α-, β- і γ-терпінен, α-, β-феландрен та ін.

У складі Е.о. часто відмічають кисневмісні похідні ментану: спирти (ментол, терпінеол), кетони (ментон, пулегон, карвон), окиси (цинеол) і перекиси (аскаридол).

КОРIАНДРУ ПЛОДИ —CORIANDRI FRUCTUS

КОРIАНДРОВА ОЛIЯ —CORIANDRI OLEUM

Коріандр посівний — Coriandrum sativum L.

Хім: терпінен, лімонен

Тмин ( Cárum) - Терпінен

Кориа́ндр посевно́й, или Кориандр овощной (Coriándrum sátivum) - В качестве лекарственного сырья используют плод кориандра (Fructus Coriandri), он входит в состав желчегонного и желудочного сборов. Терпінен

Цинеол- Цинеол применяют в медицине как антисептическое и отхаркивающее средство, а также как компонент искусственных эфирных масел.

ЛИСТЯ ШАВЛIЇ — FOLIA SALVIAE

         Шавлія лікарська — Salvia officinalis L., род. ясноткові — Lamiaceae

Біологічна дія та застосування. Галенові препарати і настій шавлії виявляють протизапальну, антимікробну та в’яжучу дію, зменшують потовиділення, збуджують виділення шлункового соку.

         Зовнішньо застосовують для полоскання ротової порожнини і горла при запальних процесах. Сальвін (ацетоновий витяг із листя шавлії) діє як рослинний антибіотик завдяки вмісту дитерпенів; вживають його при гінгівітах і стоматитах.

         У гомеопатії використовується свіже листя як засіб, який регулює потовиділення. Призначають виснаженим людям, а також у клімактеричному періоді. Зовнішньо — у вигляді полоскання при захворюваннях горла і ротової порожнини.

ЕКСТРАКТ ШАВЛІЇ З ВІТАМІНОМ С ДР. ТАЙСС

ЕВКАЛIПТА ЛИСТЯ —EUCALYPTI FOLIA

ЕВКАЛIПТА ПРУТОВИДНОГО ЛИСТЯ—EUCALYPTI VIMINALIS FOLIA

ЕВКАЛIПТОВА ОЛIЯ —EUCALYPTI OLEUM

Біологічна дія та застосування. Препарати евкаліпта виявляють бактерицидну, протизапальну, в’яжучу. Суміш хлорофілів з листків евкаліпта дає протистафілококовий препарат хлорофіліпт. Евкаліптова олія входить до складу комбінованих препаратів інгаліпт, каметон, ефкамон, алором, гевкамен, піносол.

"ХЛОРОФІЛІПТ"

Білет № 38

 

1. Охарактеризувати макроскопічний аналіз ЛРС «Плоди», «Насіння». Навести схему аналізу, назвати основні етапи макроскопічного аналізу плодів та насіння. Сировиною яких видів рослин є плоди, насіння (навести приклади)?

Макроскопічний аналіз сировини „плоди”.

Плодами (Fructus) у фармацевтичній практиці називають прості, а також несправжні плоди, супліддя та їх частини. Плоди збирають достиглими і висушують. Деякі соковиті плоди переробляють у свіжому вигляді (наприклад, плоди обліпіхи).

Зовнішні ознаки. Плоди досліджують у сухому вигляді, розглядаючи їх неозброєним оком або за допомогою лупи (х10). Соковиті плоди, які змінили свою форму під час сушіння, спочатку розглядають в сухому вигляді, а потім розмочують протягом 10хв у гарячій воді або кип’ятять у воді 5-10хв. Плід складається з оплодня і насіння, яке знаходиться у ньому. Визначають форму (шаровидна, овальна, яйцевидна, продовгувата тощо) плоду, характер його поверхні (зморшкувата, гладенька, ребриста, блискуча тощо). Звертають увагу на кількість гнізд в плоді (плід розрізають поперек і підраховують кількість гнізд та насінин у кожному гнізді), наявність ефірноолійних канальців або вмістищ. Для соковитих плодів після розмочування визначають форму і особливості будови оплодня; відділяють кісточки від м’якоті і підраховують їх кількість, визначають форму, розміри, характер поверхні тощо.

Розміри визначають за допомогою вимірювальної лінійки або мілітрового паперу. Вимірюється довжина, товщина, діаметр.

Колір сировини визначають при денному освітленні на сухому матеріалі. Колір визначається іззовні та всередині (при потребі).

Запах визначається при розломування сировини або при розтиранні.

Смак визначається тільки для неотруйної сировини. На смак досліджується шматочок сировини або її 10% відвар.

Макроскопічний аналіз сировини „насіння”.

Насінням (Semina) у фармацевтичній практиці називають ціле насіння та окремі сім’ядолі. Насіння збирають, як правило, дозрілим та висушують.

Зовнішній вигляд. Насіння досліджують сухим, розглядаючи його неозброєним оком або за допомогою лупи (х10). Насіння складається з насінної шкірочки, ендосперма (у деяких рослин насіння без ендосперма) і зародку. Діагностичне значення мають форма, характер поверхні насінини (гладенька, ямчаста, гола або опушена); форма, розміри та розташування зародку, наявність і форма рубчика або насінного входу тощо.

Розміри визначають за допомогою вимірювальної лінійки або міліметрового паперу, а розміри шароподібного насіння визначають просіюванням через сито з круглими отворами.

Колір визначається при денному освітленні на сухому матеріалі.

Запах визначається при розломуванні, розтиранні або зіскоблювання сировини.

Смак визначається тільки для неотруйної сировини. На смак досліджується шматочок сировини або її 10% відвар.

Крушина ламка (Frangula alnus) - (Rhamnaceae).

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия