Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
593
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

3. Складові ефірних олій – сполуки ароматичного ряду. Основні представники, біологічна дія. Ефіроолійні лр та лрс, які містять сполуки ароматичного ряду.

Ефірні олії — багатокомпонентні суміші летких органічних сполук, що утворюються в рослинах і зумовлюють їх запах.

         До ефірних олій входять вуглеводні, спирти, прості і складні ефіри, альдегіди, кетони, кислоти аліфатичного ряду і циклічні. Циклічні сполукиподіляються на гідроциклічні, до яких належать терпени та їхні похідні, та сполуки ароматичного ряду. В ефірних оліях переважають вуглеводні, аленайбільш цінною складовою частиною є кисневмісні сполуки, особливо спирти і ефіри, які мають приємний запах.

При вивченні біосинтезу монотерпенів накопичені переконливі докази, що γ-терпінен є генетичним попередником ароматичних сполук типу n-ц и м е н у.

         Крім похідних цимену, до летких ароматичних сполук, що входять до складу ефірних олій, належать п о х і д н і б е н з о л у (бензальдегід, ванілін) і по х і д н і ф е н і л п р о п а н у  (анетол, евгенол тощо). Носіями приємного запаху є ефіри (анетол, піперонал), альдегіди (анісовий альдегід, ванілін), спирти (тимол, карвакрол).

АНІСУ ПЛОДИ – ANISI VULGARIS FRUCTUS

АНІСОВА ОЛІЯ – OLEUM ANISI

АНІС ЗВИЧАЙНИЙ - ANISUM VULGARE GAERTH. // PIMPINELLA ANISUM L.

відхаркувальний засіб, стимулюючий, який покращує моторику і секреторну функції травного апарату. Мають у своєму складі АНЕТОЛ.

ЕНХЕЛЮ ПЛОДИ —FOENICULI FRUCTUS

ФЕНХЕЛЮ ОЛIЯ —FOENICULI OLEUM

ФЕНХЕЛЬ ЗВИЧАЙНИЙ (КРІП АПТЕЧНИЙ, КРІП)  - FOENICULUM VULGARE MILL.

РОДИНА ЗОНТИЧНІ

Склад: Анетол, фенхон.

секретолітичні, спазмолітичні, вітрогінні та слабкі сечогінні властивості. Плоди входять до складу вітрогінного, проносного та заспокійливого чаїв

ЧЕБРЕЦЬ ЗВИЧАЙНИЙ - THYMUS VULGARIS L.

ЧЕБРЕЦЮ ЗВИЧАЙНОГО ТРАВА —THYMI VULGARIS HERBA

ЧЕБРЕЦЮ ЗВИЧАЙНОГО ЕФIРНА ОЛIЯ —THYMI OLEUM

РОДИНА ГУБОЦВІТІ

Склад: Тимол, Цимол.

З ефірної олії чебрецю звичайного одержують тимол — сильний антисептик, який використовують для дезинфекціїротової порожнини, лікування грибкових уражень шкіри, у стоматологічній практиці.

Білет 33

 

1. Охарактеризувати макроскопічний аналіз ЛРС «Бруньки», «Квітки». Навести схему аналізу, назвати основні етапи макроскопічного аналізу бруньок та квіток. Сировиною яких видів рослин є бруньки, квітки (навести приклади)

Макроскопічний аналіз сировини „квіти”.

Квітками (Flores) в фармацевтичній практиці називають лікарську сировину, яка представляє собою висушені окремі квітки (квітки бузини чорної) або суцвіття (суцвіття ромашки, календули), а також їх частини (лейковидні квітки волошки). Квітки збирають звичайно на початку цвітіння, деякі – у фазу бутонізації (квітки полину цитварного).

Зовнішні ознаки. У сировині визначають тип суцвіття, опушеність; потім сировину розмочують, опускаючи в гарячу воду на 1хв, і розглядають неозброєним оком або за допомогою лупи (х10) будову квітки (або суцвіття). Квітку кладуть на предметне скло і під лупою розділяють її препарувальними голками на окремі частини. Звертають увагу на навність або відсутність квітконіжки, на форму і характер квітколожа (плоске, опукле, конічне тощо), на наявність приквітника або обгортки з приквіток, на особливості будови оцвітини – проста (чашечковидна, віночковидна) чи подвійна; будову чашечки і віночка (правильні або неправильні; зрослопелюсткові чи роздільнопелюсткові); число і форму чашолистиків (або зубчиків чашечки), число і форму пелюсток (або зубчиків віночка); число і будову тичинок, число маточок, особливості будови зав’язі.

Розміри. Довжину, ширину, діаметр квітки або суцвіття, а також довжину квітконіжки визначають за допомогою вимірювальної лінійки або міліметрового паперу на розмоченій сировині.

Колір сировини визначають при денному освітленні на сухому матеріалі.

Запах визначається при розтиранні.

Смак визначається тільки для неотруйної сировини. На смак досліджують шматочок сировини або її 10% відвар.

Нагідки лікарсткі – Calendula off.

Ромашка лік. – Chamomilla recutita.

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия