Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
593
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

2. Антраценпохідні. Класифікація, фізико–хімічні властивості, виділення з лрс, методи дослідження. Зв’язок хімічної будови з фармакологічною дією.

АНТРАЦЕНПОХІДНI(грец.anthrax— вугілля) — група природних фенольних сполук (у більшості глікозидні форми), в основі яких лежить ядро антрацену різного ступеня окиснення та конденсації мономерних форм. Усі виділені і вивчені на сьогодні сполуки (понад 700) належать до ряду 9,10-антрахінону, за винятком галохрому, який є похідним 1,2-антрахінону.

Будова та класифікація

 

В залежності від структури вуглеводного ядра, похідні антрацену поділяють на:

1) сполуки, в основі яких лежить одна молекула антраценпохідних (мономери);

2) сполуки, з двома молекулами антрацен похідних (димери).

І. Мономерні похідні антрацену

За ступенем відновлення антрахінонового ядра, ця група поділяється на:

1) відновлені форми – похідні антранолу, антрону та оксіантрону;

2) окислені форми, в основі яких лежить антрахінове ядро.

За розташуванням ОН-груп у молекулі, мономерні антраценпохідні поділяють на:

1) похідні емодину (хризацину), або 1,8-дигідроксиантрахінону, тобто ОН-групи розташовані в обох бензольних кільцях. До них належать: емодин, хризофанол, реїн, алое-емодин та ін.; названі сполуки та їхні похідні діють як проносне;

2) похідні алізарину, або 1,2-дигідроксиантрахінону, тобто ОН-групи розташовані в одному бензольному кільці. До них належать: алізарин, пурпурин, луцидин та ін.; виявляють нефролітичну дію.

Особливу групу мономерних антраценпохідних становлять антрацикліни. За структурою вони мають вуглецевий скелет, в якому ядро антрахінону лінійно з’єднане з шестичленним насиченим карбоциклом.

ІІ. Димерні похідні антрацену

У залежності від типу сполучення, димерні похідні антрацену поділяють на:

1) димерні сполуки, які з’єднані одинарним зв’язком;

2) конденсовані.

Зустрічаються як відновлені, так і окислені форми. Відновлені форми сполучені в димери, як правило, по γ-положенню (хризофанолдіантрон), а окислені по α- або β- положеннях (касианін).

Антраценпохідні, що конденсовані, відрізняються від інших химерних сполук тим, що мономерні скелети зв’язані між собою двома одинарними та одним подвійним зв’язками, наприклад у гіперицина.

Фізико-хімічні властивості

 

Похідні антрацену – кристалічні речовини жовтого, жовтогарячого або червоного кольору. Вільні аглікони розчиняються в ефірі, хлороформі, бензолі та інших органічних розчинниках.і не розчиняються у воді.

Антраглікозиди добре розчиняються в спиртово-водних сумішах, воді, гірше – в етанолі, не розчиняються в бензолі, хлороформі, ефірі. Аглікони та глікозиди добре розчиняються у водних розчинах лугів за рахунок утворення фенолятів.

Гідроксиметилантрахінони забарвлені в жовтий, жовтогарячий або червоний колір. Забарвлення їх у розчинах лугів та концентрованій сірчаній кислоті посилюється.

Біологічна дія та застосування

 

Біологічна активність антрахінонів дуже різноманітна. Вони являють собою біохімічні носії електронів у живих організмах та ьеруть участь в окислювально-відновних процесах.

Антрахінони групи емодину здатні посилювати перистальтику товстої кишки, що зумовлює їх послаблюючу дію. Проносний ефект виявляється через 10-12 годин після вживання препарату.

Алізаринові похідні марени красильної виявляють спазмолітичну та сечогінну дію, сприяють виведенню з нирок конкрементів. Відновлені форми похідних антрахінону мають виражену протизапальну дію.

 

Лікарські рослини та лікарська рослинна сировина,

які містять антраценпохідні сполуки

 

Рослина – крушина вільховидна –

Frangula alnus Mill.

Родина – жостерові – Rhamnaceae.

Сировина – кора крушини –

Cortex frangulae.

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия