Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варіант 12.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.01.2018
Размер:
3 Mб
Скачать

Нові типи житла

Структурні експерименти, здійснені в рамках релігійної архітектури, важко перенести в сферу будівництва частих або королівських резиденцій, оскільки тут поле пошуків звужується внаслідок вимог, що пред’являються до житла. Мисливський палац Ступініджі в околицях Туріна представляє собою виключення. Його хрестоподібний план з овальним ядром, схожий з проектами Фішера фон Ерлаха (палац Альтхан у Відні) і Боффрана (Мальгранж), свідчить про інтерес до центрованих планів, але каркасна структура головної вітальні більше всього нагадує релігійну архітектуру. Багато архітекторів ведуть пошуки в інших напрямках. Французький замок – у Во або в Мезон – вже являє собою продукт синтезу, і та ж тенденція до злиття різних типів спостерігається в багатьох інших спорудах. Для римського палаццо Барберіні характерні риси вілли: відсутність внутрішнього двору, широкі віконні прорізи, глибокий портик. У резиденції Вюрцбурга вхідний двір і низка павільйонів, як у французькому замку, поєднуються з високим бельетажі і прямокутними флігелями італійського палаццо. У Кестл-Ховард і в Бленхеймі Венбро створний синтез паладієвської вілли і французького замку. У першій він запозичує організацію навколо центрованого, симетричного блоку, який у Кестл-Ховард увінчаний куполом, а в Бленхеймі розташовується за портиком з фронтоном. Від другого він зберігає П-подібний план, послідовність внутрішніх дворів, поділ на павільйони.

Мисливський палац Ступініджі

Бленхейм

Мистецтво планування під впливом французьких архітекторів досягає перш невідомого рівня. В епоху Ренесансу для створення симетрії в центрі будівлі стали розміщувати сходи, що мало негативні наслідки для внутрішньої організації замку: центральний корпус розділений надвоє, а житлові апартаменти зрушені до бічних крил. Проблему можна було вирішити тільки одним шляхом – відокремити в центрі вхід від розміщених збоку сходів. Так поступає Мансар в Мезон, де в центрі житлового поверху знову розташовується велика вітальня для прийому гостей. З іншого боку, утвердження принципу здвоєною планування – два ряди паралельних кімнат – робить можливим існування анфілади з виходом в сад, створення поперечної осі, що проходить через центр будинку і розміщення сходів збоку, в стороні від низки кімнат. Саме в бічних зонах, починаючи з XVII ст., стануть в безлічі з’являтися внутрішні сходи, коридори і кімнати для прислуги, що свідчить про підвищену увагу до комфорту і затишку. Архітектори приділяють велику увагу і тому, як співвідноситься житло з навколишнім середовищем. Спочатку вони прагнуть найкращим чином узгодити внутрішнє планування з композицією всього ансамблю. Замок Мезон з цієї точки зору не дає задовільного рішення. Центральний павільйон позбавляється свого значення, оскільки розташовані збоку сходи зовні не видно. Зате у Во, де італійська вітальня, увінчана банею з дзвіницею, розташовується в самому центрі будинку і утворює виступ, Ліво досягає гармонійного поєднання між типово французьким смаком до гри з просторовими обсягами і нововведеннями у сфері внутрішнього планування.

Замок Во-ле-Віконт

Парадні сходи в замку Мезон-Лафіт

Цей принцип виступу – зігнутого або багатокутного – буде застосовуватися неодноразово. Інша тенденція полягає в тому, щоб найкращим чином вписати житло в навколишнє середовище – зокрема, в сади і парки. Систематичне збільшення віконних прорізів і все більш часте розміщення житлових кімнат на першому поверсі незаперечно свідчать про бажання “вписати” будівлю в пейзаж.

 

Соседние файлы в предмете Мировая и украинская культура