Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КСПП / Документ Microsoft Word

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.06.2017
Размер:
35.63 Кб
Скачать

2.2.Благодійництва в стародавній Спарті рази Лікург (IX-VIII ст.Н. Е.)

Суспільно політичний і державний структури

Держава Спарта утворюється в результаті захоплення дорійських племен території на південь від Пелопоннес. Захопилення сусідніх племен засудили до маргінальні існування, , інші поневолила, перетворюючи їх у стані рабів. Поступово, на території держави Спарта соціальна структура була наступною:

• спартанці досить рівномірний шар, хоча потім виділяється невеликий аристократичного прошарку 300 чоловік.

було вказано під час доросле життя, що отримав наділ на землі і держава рабів для його переробки;

• періеки вільний, але політично безправного громадян з числа Резервісти, які майна і жив в гірських районах;

• илоти належить раби були громадянами, самостійно провідних економіки, але даючи велику частину врожаю та обробки землі spartiatam.

Форма правління

Спарта в цей період було, держава воєнорабовласницька демократії ще не викорінити форм відділ пошкоджений, що впливає на суспільне життя спартанців.У зв'язку з тим, що держава була організована з двох племен, на чолі держави стояли два архагета , від дорійців і ахейці, чия влада була династичних, переходило у спадщину.

Спартанський демократичного руху був пов'язаний з спроби обмежити владу архагетів через різних установ.Один з цих банків було герусія складався з 28 помітних спартанців у віці 60 років, які були обрані для життя народних зборів.

Герусія займається проблемами внутрішньої і зовнішньої політики, кримінальних справах і проблем сфери освіти.

Лава з п'яти ефоров-ще один моніторингу тіла, в якому обраними представниками аристократії терміном на п'ять років, однак, з поступової втрати народних зборів провідну роль у коледжі став практично управляти всі процеси в державі.

Народної Асамблеї, apella, за часів правління Лікург мала великий вплив на вирішення важливих проблем в штаті.Зборів тільки чоловіки можуть взяти участь spartiaty, досягли 30-річного віку.Поступово національних зборів перестає відігравати провідну роль у політичні та соціальні існування Spartan держави.

Ideologem допомога

Допомоги ідеології в стародавній Спарті не був менш важким, ніж у попередній період.Він заснований на архаїчні концепція допомоги, допомоги і стібка, що відображають норм життя суспільства діяльність спуск, але складні національної нормативних вимог, запроваджений Лікург, а також концепції, приятель rYY. Відчувається як e.Benveniste, тобто вони відображують соціально прийшли в контексті інші системи

концепції, які розширили поняття Amity та взаємну допомогу.

Закони Лікург перетворений традиційні взаємну допомогу інституту, на potlatch.Відповідно до закону potlača для подарунок необхідні обов'язкові otdar рівнів перевищення добровільного пропозицій дає.

Лікург, який прагнув зберегти паритету паритету між spartiatami як принцип і правило життєдіяльності суспільства Spartan, введені нові правила в системі загальні принципи Exchange.Ксенофон написав, він вводить поняття "самий порядок" та поширення серед дітей, раби та майно.Кожен Spartan може розпоряджатися як своїх дітей і незнайомців.Міг прийняти рабів, собаки, Візки для необхідних потреб і навіть продукти харчування за відсутності власника, і що акт не вимагає otdara та у відповідності з солідарності один вільний тема по відношенню до іншого і визначали як дружність, filofronèsis.Така допомога, за оцінками бути товаришів навіть вище любов слави, filendoksii, оскільки, за словами Likurgu, була проявом душі.

КІЛЬЦЕ (filio), або дружність, як системи соціальних відносин, яка працювала в системі spartiatov взаємних зобов'язань.Введений Лікург як норма життя, вона виступила системи старший зобов'язань vis-à-vis молодшого, сильний відносно nemoŝnomu.

Поняття були етичні імперативного filio spartiata є ієрархічних рівнів перевести Filio системи.

Стан практичні етики обмежується spartiatov, яка характеризувалася вільна людина з представниками інших галузей населення, perièkov та helot.

З іншого боку, filio виступила системою заборон, що накладається на spartanca, це частина військових етикету, його життя, що також не є об'єктом цивільних та військових норм життя в державі.

Одним з найбільш важливих принципів спартанський суспільства був пов'язаний з поняття любові до свободи, fileleuteron або неробство, що в наступному столітті буде боротися в Греції і Римі.

Fileleuteron spartiatam заборону zanimat′sâkakimi-libovidami

діяльності, за винятком тих, "хто дає стан свободи".Таким чином, розподіл праці, корінням в цей період в інших грецьких держав, спартанці відсутній, за винятком військово «спеціальність».Він також був пов'язаний із регуляторних вимог життєвих функцій: закони Лікург стояв захисту власності рівності для економічної діяльності не призводить до розшарування спартанський суспільства, не утворюються від

Спартанці якостей, наприклад, люблю багатства, filoplutia, жадібність за гроші filohrèmatia. Отже екстренні грошової дії (замінивши срібні гроші заліза), земельної реформи, яка передбачала рівномірним розподілом землі для всіх spartiatam, але тільки з землі взяти напрокат тримати права власності на землю до стану.

Однак, є найвищим проявом спартанці filio була любов до Батьківщини, filopatria.Нижче описано, як це відображено в спартанських поета Tirteâ елегії.

Солодке життя втратити серед солдатів pavši доблесні,

Хоробрий чоловіка в битві заради батьківщини.

<...></...>

Буде для своєї країни мужньо стенд і захист дітей,

Кістки лежати, шкодуючи життя мужню битву.

<...></...>

І на юнак все пристойно,

Beli він блискучий молоді кольору, тонкий магазинах:

Він розглядає diwen чоловіків при живий і привабливий дружин,

Однак, якщо битва падає,-дивовижні сяючий красою.

(Tirtej.Настанови.Переклади стародавніх поети V.v.Латишева, Spb., 1898)

Прояви ж кохання всього його життя, filodzoja, навпаки, спартанці були розглянуті ознакою боягузтво і рабство і залишили батьківщину розглядалося як винуватця злидні і страждань своїх близьких:

Залишити своє рідне місто та квітучій поля, бути бідним, на протилежний, доля, всі інші могилу.

З матір'ю мила з батьком старий бродить у вигнанні,

З маленькими дітьми молода жінка є Боягуз.

Буде він жити ненавидів для тих, хто priûtitsâ,

Відокремленість мішеней жорсткий і фатальний бідності;

Рід з собі подібними він Шамес, s квітучі сорому обкладинки,

Неприємності ганьби позаду нього скрізь літати на слід.

Якщо дійсно не теплий турбується не побачите мандрівник,

Не uvažen′â, сорому, ні sostradan′â в необхідності.

(Tirtej.Повчанням)

У цих ліній відбивається концепції державної патерналізм коли сценарій життя індивідуальних поза державною неминуче призводить не тільки бідність і страждання рідних і близьких, але мандрівник і засуджує моральні страждання, ганьба і приниження.Навпаки, люди навантаженого в любові до співвітчизників, filopolitia, красивий, навіть якщо вона вбиває їх.

Предметів допомоги

Держава.Основний внесок в сприянні виступав за стан, який відновлені засобів до існування spartiata контролю на кожному етапі свого життя, надання відповідних інституту соціалізації, відповідну до віку ' і соціального статусу.Був керівним принципом, який застосовується до всіх секторах spartiatov, на думку дослідників, слухняність молодший старший.

Але ми бачили, що держава не залишить ваші турботи spartiata протягом всього свого життя, ревниво виконуючи прийомних функцію.Вільних громадян Спарти, надані казарми, вони надаються з харчуванням і одягом, беручи участь у pedonomy вчителя.Держава виділяє спартанці землі і рабів їх переробки.Можливо, після традиції племінного суспільства, держави умови поховання загиблих солдатів на сім'ї кладовищі.

Вся система патронат був тільки один збереження войовничості spartiatov.Аристотель, оцінці законодавчих заходів в Спарті, підкреслив саме цю функцію: "всієї системи законодавства lakedemonskogo була покликана лише частиною чесноти, це пов'язано з війни є чеснотою, оскільки останній виявляється poleznoû для придбання панування".Можна відзначити у зв'язку з цим, система не тільки законодавства, але й спартанський система державного патерналізм була спрямована на зміцнення і виховання конкурентних безкоштовно населення.

Родичів.Допомогу і підтримку з боку родичів в традиціях племінних захисту.V в описах грецького "Павсаній" ми дізнаємося, що родичі можуть бути опікуни дітей-сиріт, у тому числі опікуни може бути двоюрідних братів.

Spartiaty.Традицію догляду та підтримки серед spartiatov включені Лікург, Ksenofontom були описані.Таким чином, він дає Наступний приклад: "Лікург створена, яка залишила їх запаси і нужденним-вдалося відкрити запорів, взяти, якщо необхідно а що залишилися замкнути знову.Таким чином, з тим, що спартанці так ділитися один з одним, вони навіть бідні люди за необхідності що-небудь, мати частку в усіх багатства країни."

У випадку, якщо надзвичайний, спартанці могли користуватися чужого майна, зокрема, візки, коней, умови повернення свою майстер.Системи колективного користування можуть бути включені навіть рабів.

Допомогти об'єктів

Spartiaty.Основна мета допомогу від держави були spartiaty

як військові формування, готові захищати Батьківщину.Це був підпорядкований всієї системи суспільного життя в Спарті: законодавство, система розподілу, моніторингу та освіти.

Людей похилого віку.Ставлення до них в Спарті була двоякою.З одного боку, вони розглядаються як соціально дефектні, не в змозі протистояти зовнішніх ворогів і тому потребують захисту.Це обов'язок з молоде покоління складалася в захисті старший:

Не залишайте найстаріших, які занадто слабким коліно

Хвиля не запускається, старші в жертву ворогів;

Страшна засоромити вас коли серед солдати перший полеглих Elder лежить попереду молоді роки.

Старійшина глава ubelennoj протягом багатьох років, з побілені сивиною,

Повний мужність, дух лихий випромінюючих в пилу,

Крові покриті членів руки чохол не zabyvši, соромно і страшно дивитися око на цей сором-без odeân′â на тілі.

(Tirtej.Повчанням)

З іншого боку, життя найстаріших spartiatov був організований держави.У більшості випадків вони провели в "leshah" і gimnasiâh установ, організований держави.У leshah старших вирішення різних питань, включаючи питання, пов'язані з вихованням новонародженого або позбавлення його або її життя за рахунок фізичної слабкості.Вони використовували nerazvedennoe вино: Якщо дитина був вважається, залитої вино sudorot буде почати десь в майбутньому він буде не добре розвинена фізично і розірвав з ним.На додаток до проведення часу в leshah і gimnasiâh вони брали участь у sissitiâh разом з молодими товаришів.Можливо holdings виділяється spartiatam, отримав життя строкові, тому що їх рівень життя в молоді та похилого віку не змінилася значно.Як свідчить Плутарх geront, вибраного в gerusiû, отримали честь бути запрошеним на вечерю з родичами, але після цих свят вступив до громадських таблиці де все йде як завжди.

Діти.Ми можемо сказати, що в Спарті процвітала раціональних дітовбивства.Новонародженого була показана gerontam, що визначається його фізичний стан і здоров'я.Слабкі і хворих «закинути» в Apotety, у тріщинах Taygetos (гірський хребет у висота до 2409 м над рівнем моря).Здорові діти залишив Отця, як "Громадська Доброчинна" виділявся "один з десяти тисяч земельні ділянки," дитини надаються медсестра, який потім передається його наставників, "не на роботу і nekuplennym.

Від семи до 20 років, Державна частка дітей agelam одиниць, де вони навчали

Однак, грати і вчитися, "їдять поширена страва, навчитися мистецтву війни.Вони отримали від держави а на тринадцятий хітони року життя плащ.Брак продовольства і скромність в одязі, включених до системи громадської освіти спартанці.

Установ сприяння та фінансування системи

Установ допомоги та підтримки були Металічні каркаси освіти, здійснюють функції захисту, контролю та освіти.

Інститут sissitij.Спартанський діяльності організації, представлених воєнізованої співтовариства life, об'єднаних спільних інтересів своїх членів.Це служила не тільки військових навчань, а також sissitii спільне проведення часу, у тому числі дружня трапеза.Sissitii як форма спілкування з чоловіками в спартанських суспільства корінням в simposii, свята, традиції, свята від стародавніх греків. Лікург приносить нові елементи в simposii.Навколо однієї таблиці розташований не сім чоловік, а Плутарх стверджував, п'ятнадцять, абсолютно військової частини.

Sissitii були не тільки перерозподіл багатства, а й боротьби з контролю інституту спільноти та виховання підростаючого покоління.Перегляд s.Lissarrat, simposii, взяв на себе певні умови, то запозичили sissitiâmi.Харчування разом було просто спілкуванні і обов'язково супроводжується vinopitiem.Вино і в педагогічних цілей, "піддаючи" і як "ліки від похмурий старість".В педагогічних цілей, за словами Платона, вино, що використовуються для підвищення характер.Spartiaty opaivali вино helot і показав усі непривабливі п'яні молодих людей.Вино дозволив "безпечний спосіб дізнатися" стримати партнерів, "Ту alterity, який раптом відбувається в обличчя разом з почуття свободи" в цьому була проявляється його «складних» функції.Вино як розслаблюючий засіб допомогли стріляти бар'єри між молодими і старими, які брали участь у спільних релігійних святах з обрядові пісні і танці.

Саме для цього вина став обов'язковим внеску по spartiata, який, за словами Плутарх, "два і половиною міни вино ягоди, або один metret, близько 39,5 л.

Відповідно до поточних досліджень, щомісячна плата за spartanca в sissitiû в VI-V ст.Н. Е.На додаток до вина включені 1,5 medimna (ОК.79 l) борошно, 5 хв (CA.3 кг) з сиром і 20 obols купити м'яса.

Хоча sissitii були задумана як Лікург інститут рівності між spartiatami, він був "елітний клуб", яка може лише

меценатство та шляхом голосування.

Інститут Літургії.За словами дослідників і, зокрема, л. г.Pečatnova, незважаючи на те, що Лікург багато зробив для запобігання соціальне розшарування, домінування, покласти край нерівність.Поруч з процвітаючою аристократичного еліти були бідні spartiaty, які не було коштів для обов'язкового внески в sissitiû.Так поширити аристократичного благодійність у вигляді грантів для sissitiâm, які були основною формою літургії, (по одному від громадських обов'язків).В основному субсидійованих м'яса і хліба.

Інститут мокрій медсестер.Через те, що мати не допускається виховання дитини, вона була не пустили і його годування.Як було згадано Плутарх, спартанці за часів правління Лікург існував інститут благодійника, який знав, що його робота і годувати груддю діти замість того, щоб мати.Примітно, що багаті люди від інших держав, накладення спартанський годувальника для догляду своїх дітей.

Догляд інституту.Спартанці існували інститут опіки, дітей-сиріт.Дитина, який не був обох батьків, або чиї не має батька, поки її мати була сиротою.Може бути, це досить давні традиції, які за часів Павсаній.У своєму описі Греції "розповідає про долю дівчину хто" жив. її мати вона була сиротою, як її батько був убитий.Той факт, що ж призводить Геродот коли характеризує діяльність Plistarha.

Законодавчо опіки в Спарті традиційно в присутності царів.Він також належить право вирішувати долю сироти дівчина, ефір одружений, для яких вибрав її чоловік.Існував користувальницької Спарта взяти на виховання дітей іноземців, і, на думку дослідників, це була прийняття переможців.Такі діти називалися mofakami; Згодом може займати ще вище позиції, такі як Gylippus, Callicratidas і можливо Лісандр.

Соціально знедолених

Helots (в пер.з Peltast.-прийнято, завоював) про стан рабів, задоволення інтересів спартанці.Разом з іноземних рабів, вони були виконані роботи з захисту Стад, вирощування суші, сприяють спартанці, сімей задовольняються інтересам громади.Helots були власністю держави і спартанці не може звільнити їх на волю продаються.Helots повинні були платити Servage Державний природний обсязі, необхідному для забезпечення, що спартанському може підтримати його сім'ї, щоб брати участь у військових навчаннях і привести простою життя.

Gipomejony.Вони стали spartiaty, хто не в змозі платити за додаткову плату до sissitii, таким чином вони втратили право на громадянство і пройшов "в нижній частині

гідність».Однією з причин для розшарування spartiatov навіть Аристотель зазначив: "важкий випадок Спарти і державні фінанси: коли держава мала розпочати війну великий його казначейства виявилася pustoû та внесків до неї приходять щільно.А також більшу частину власності на землю зосереджена в руках spartiatov, вони не контролюють один одного податки (оплачується).І в цьому випадку виявилось навпаки переваги, законодавець мав на увазі: він зробив незадовільний стан кошти в приватному так само осіб розроблені на прибутковою ".

Таким чином, в давнину Спарта Лікург відбувається трансформації архаїчні моделі догляду.Це пояснюється, в першу чергу для мінлива роль держави в житті окремих людських істот, які вплинули підтримки ідеології, а також про зміну функції закладів традиційні племінні (таблиця захисту.2.2).

Елемент

Зміст

форма

Держава

керування

Військові slaveholding демократії.Два arhageta (Доріан і ахейскі).Рада Старійшин — на gerousia.Лава п'ять eforiv.Народної Асамблеї, на apella

Ideologem допомога

Державна військових патерналізм, в рамках якої заявляє концепцій рішень, любові, свободи, співвітчизників, за батьківщину

Теми довідки

Народився держави.spartiaty

Об'єкт help

Spartiaty, літніх людей, дітей

Установ і форми допомоги

Інститутів: sissitij, Літургія, догляд провайдерів слугують установ контроль, навчання та сприяння

В інституті фінансування система допомоги

Розширення прав і можливостей спартанці землі та ilotami Ta державних витрат.

Spartiatov самоврядування фінансування через держави передані землі в оренду

Соціально знедолених

Helots, gipomejony

В інших соціально економічних і політичних умовах архаїчні моделі стародавньої Греції бере на інші форми існування, яка демонструє історичний досвід в стародавніх Афін.

Мій товариш

Кажуть, що обличчя — дзеркало душі людини. І це справді так. Я переконуюсь у цьому, коли дивлюся на свого товариша. Його привітне відкрите обличчя завжди випромінює якусь доброзичливість. На вигляд він звичайний хлопець. Обличчя довгасте, худорляве, засмагле на сонці. Високий лоб, зверху до якого легенько прилягає зачесане набік коротко підстрижене густе чорне волосся. Ніс прямий. Широкі чорні брови розлітаються на переніссі, мов у польоті пташині крила. З-під них дивляться великі круглі сині, як літнє небо, очі. Погляд їх розумний, добродушний, прямий і відвертий, як у кожної чесної людини. Та досить якоїсь навіть найменшої несправедливості, як погляд різко міняється. Очі стають гнівними і пронизливими.

Товариш мій середнього зросту, широкий у плечах, дужий, спритний, витривалий, бо постійно займається спортом.

http://ukrtvory.ru/tvir-opis-zovnishnosti-lyudini.html