Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КСПП / г8ш

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
8.57 Кб
Скачать

2

1. ФАКТ СОЦІАЛЬНИЙ - 1) подія, що мала місце в певний час, при певних умовах незалежно від дослідів суб'єктів; 2) в пізнавальному, гносеологічному значенні подія, описана в чітких поняттях з зазначенням специфіки соціальної ситуації, в якій воно мало місце. У якості Ф.с. розглядають дії, вчинки і характеристики поведінки людей, соціальних і інших груп, матеріальні і духовні продукти людської діяльності, думки, погляди, оцінки людей, їх взаємозв'язки. ( СДСП, с.78)

2. ФАХІВЕЦЬ - 1) працівник, що отримав підготовку до вибраного ним виду трудової діяльності в професійному учбовому закладі; 2) в соціальній статистиці працівник переважно розумової праці, що закінчив, як правило, вищий або середній спеціальний учбовий заклад. В залежності від складності розумової праці розрізняють З. найвищої (висококваліфіковані кадри науки, мистецтва, системи управління і інш.), високої (інженери, агрономи, лікарі, вчителя старших класів, юристи, економісти, соціальні працівники і інш.) і середньої (техніки, фельдшери, вчителя молодших класів, вихователі дитячих садів, бібліотекарі і інш.) кваліфікації. У залежності від рівня відповідальність виділяє Ф.-керівників і Ф.-виконавців. ( СДСП, с.78)

3. ФІЛАНТРОПІЯ - добродійність, допомога незаможнім, соціально незахищеним; заступництво.( СДСП, с.79)

4. ФРЕЙДИЗМ - загальне позначення філософсько-антропологічної і психологічної концепції австрійського вченого-психіатра 3. Фрейда (1856-1939) і сукупність розвинених на її основі вчень і шкіл, відповідно до яких основні стимули людської поведінки є несвідомі прояви психічних процесів, первинні біологічні потяги, головним чином статеві. Значною мірою на цьому заснований сучасний психоаналіз. (СДСП, с.80)

5. ФУГА (від лат. fuga - біг, втеча) - психічний стан втечі людини від себе.(СДСП, с.80)

6. ФАХІВЕЦЬ З СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - працівник соціальної служби з високим загальнокультурним, інтелектуальним і етичним потенціалом, професійною підготовкою і необхідними особистісними якостями, що дозволяють ефективно виконувати професійні функції. Ф.с.р. вивчає соціально-економічні і соціально-психологічні умови життя соціальних груп, прошарків, сім'ї і окремої людини і застосовує адекватні методи соціального захисту, підтримки, реабілітації і інших видів соціальної роботи, а також різні соціальні технології.(СДСП, с.79)

7. ФАЦИЛІТАЦІЯ (від лат. facies - образ, обличчя) - термін соціальної психології, що означає підвищення продуктивності праці під впливом присутності інших. (СДСП, с.79)

8. ФОСТЕРНА ОПІКА - вид опіки , що передбачає передання дитини в сім'ю, яка її утримує і виховує впродовж певного часу замість батьків(при цьому батьки не позбавляються батьківських прав).(СПСР, с.461)

9. ФАКТОРИ РИЗИКУ- умови та обставини, які самі по собі не є безпосередніми джерелами появи небажаних наслідків, але підвищують можливість їх появи.(СПСР, с.457)

10. ФІНАНСОВИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ- грошова підтримка у формі соціальної страховки , соціальної допомоги і додаткових коштів, яка може бути безумовною або базуватися на перевірці доходу чи потреб.(СПСР, с.459)

11. ФОБІЯ СОЦІАЛЬНА- патологічний страх перед соціальними ситуаціями, у процесі яких можливе спостереження і негативне оцінювання поведінки індивіда іншими індивідами.(СПСР, с.459)

12. ФУНКЦІОНАЛІЗМ СОЦІАЛЬНИЙ - здатність соціального інституту виконувати певну роль у системі суспільних відносин, об'єднувати певні види людської діяльності і впливати відповідним чином на суспільні процеси , сприяти їх розвитку стабілізації.(СПСР, с.465)

13. ФУНКЦІОНАЛЬНА ТРАВМОВАНІСТЬ - нездатність особи задовольнити певні вимоги чи нести відповідальність внаслідок тимчасової чи постійної або розумової непрацездатності.(СПСР, с.466)

14. ФОНД ЖИТЛОВИЙ ДЕРЖАВНИЙ - житловий фонд місцевих рад народних депутатів і житловий фонд який перебуває у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємст,організацій,установ.(СПСР, с.460)

СПСР- “Соціальна політика і соціальна робота: Термінол.-понятійн.слов.”/ М.Ф.Головатий, М.Б. Панасюк.- К.: МАУП, 2005.

СДСП- “Словник-довідник соціального працівника” (для студентів та соціальних працівників)/ Кизименко Л.Д., Бєдна Л.М.- Міні - глосарій - Львів, ДЦ МОУ, 2000.