Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18404 готово дор.doc
Скачиваний:
377
Добавлен:
31.10.2016
Размер:
428.54 Кб
Скачать

36. Типи маніпуляторів.

Відомий психолог Еверетт Шост­ром виділяє такі типи маніпуляторів:

1. Маніпулятор-диктатор. Це своєрідний тиран, направо і наліво роздає укази, що сиплються окриками, погрозами. Він прагне керувати, зневажати оточуючими за допомогою грубої сили суворого і жорстокого слова і, звичайно, дії. Такі маніпулятори часто рвуться до влади, а, отримавши її, використовують весь свій деспотизм. 

2. Маніпулятор-калькулятор (обчислювач). Така людина в спілкуванні з людьми постійно шукає вигоду, його наміри корисливі. Він весь час щось вираховує, вигадує, бажає залишатися «у виграшному становищі» в будь-якій ситуації. Йому невідомо просте щире дружнє спілкування, турбота та участь у долях близьких. 

3. Маніпулятор-ганчірка. Підкорює всіх своєю інфантильністю, безпечністю, безвільністю, слабкістю. Хоче, щоб його жаліли, щоб були поруч тільки з ним, сам стелиться і бажає, щоб стелилися біля нього. Як би жорстоко це не звучало, в приклад можна привести зніжену жінку, яка вічно жаліється на головний біль, яка докоряє домочадців в черствості, неуважності до своєї персони. 

4. Прилипало. Цей маніпулятор прагне бути веденим, керованим, керованою. Він теж слабкий і безвладний. Але на відміну від «ганчірки» (егоїста, дрібного шантажиста), прилипало дійсно слабкий, ледачий, настирливий.

5. Маніпулятор-суддя. Вічно всім незадоволений, засуджує і критикує весь світ, приписує кожній людині мислимі і немислимі гріхи, бачить у кожному ворога, брехуна, ходить з «засуджує ликом». 

6. Маніпулятор-захисник. Готовий вигородити, виправдати будь-який вчинок близької людини. Так, «добра» бабуся свого онука улюбленого «не дає в образу» батькам, не карає, хвалить за будь-яку дію і слово, тим самим псує дитини, заважає йому розвиватися як вихованому людині. 

7. Славний хлопець. Цей маніпулятор убиває наповал своєю добротою, але доброта його нещира, солодкаво до нудотності, нав’язлива. Така людина, мило посміхаючись, готовий піти на будь-яку підлість. Люди, що контактують з ним і які мали через нього неприємності, дивуються, що фальшива доброта так спритно підкупила їх. 

8. Маніпулятор-хуліган. Ця людина звик «наводити порядок» у своєму оточенні за допомогою кулаків, агресії, сили, пияцтво. Він громить все і вся, якщо хтось не згоден з ним. 

На думку Е. Шострома, для будь-якого маніпулятора характерні такі особистісні якості як брехня, фальш, недовіра, відстороненість від людей. Шостром підрозділяє всіх маніпуляторів на активних (хуліган, диктатор), пасивних (ганчірка, прилипало), що конкурують (обчислювач) і байдужих. 

37. Причини маніпулятивної поведінки.

Основна причина маніпуляції, як вважає Фредерік Перлз, полягає в постійному конфлікті людини з собою, тому вона ніколи не довіряє собі повністю, але й іншим не довіряє ще сильніше. «Тому вона вступає на шлях маніпуляцій, щоб інші завжди були у неї на прив'язі, щоб вона могла їх контролювати і, за такої умови, довіряти їм більше», - зазначав Перлз.

Фромм вказує другу причину маніпулювання: бажаючи отримати прихільність, маніпулятор прагне захопити повну владу над іншою особою, яка змушує її робити, думати, відчувати так, як він хоче.

Третю причину маніпуляцій можливо позначити так. Оскільки ризик і невизначеність оточують людей з усіх боків, людина часто відчуває себе безпорадною, і пасивний маніпулятор каже: «Я не можу контролювати все, що може зі мною статися, тому я нічого не буду контролювати. Я здаюся, робіть зі мною що хочете!», Домагаючись своїх цілей за допомогою уявної своєї зовнішньої безпорадності. Активний маніпулятор користується безсиллям інших людей, із задоволенням панує над ними, прагнучи зробити їх максимально залежними від себе.

Четверта причина маніпуляцій полягає в наступному: маніпулятор - це особистість, яка прагне уникнути інтимності у відносинах і скрутного становища, тому відноситься до людей ритуально (Е. Берн, В. Глассер).

П'ята причина: людина хоче отримати схвалення всіх і кожного, тому змушена прикидатися, приховувати свої почуття, думки і бажання, не може бути правдивою і чесною з оточуючими, але зате всіма правдами і неправдами намагається догодити всім (А. Елліс).