Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18404 готово дор.doc
Скачиваний:
377
Добавлен:
31.10.2016
Размер:
428.54 Кб
Скачать

40. Психологічні пастки у спілкуванні.

Психологічні пастки підстерігають людину всюди. Нерідко людина потрапляє в психологічну пастку, сам того не підозрюючи. За своєю суттю психологічна пастка є ситуацією, в якій людина з певних причин не здатна адекватно обробляти і сприймати ту, що поступає до нього ззовні інформацію, а також проводити її адекватну оцінку, і частенько приймає нічим не обґрунтовані рішення, шкодячи як людям, що оточують його, так і самому собі.

Недостатня кількість інформації і її неправильна обробка є головними причинами попадання людини в психологічні пастки. Як правило, причиною невірної обробки інформації є надмірна емоційна залученість людини в ситуацію, важливу для нього. Різні способи обману, шахрайства і психологічного маніпулювання є головними різновидами психологічних пасток.

Психологічні пастки можуть бути розставлені іншими людьми, являтися результатів певного збігу обставин, або бути розставлені самою людиною на основі невірних суджень і виведень. Перші два види пасток називаються зовнішніми, а останній – внутрішніми. При цьому, потрапляючи в зовнішню психологічну пастку, людина, рано чи пізно, усвідомлює це, після чого переживає почуття сильної образи і розчарування. Потрапляючи ж у внутрішню пастку, розставлену в результаті власних помилок і невірних виведень, людина може жити і роками не помічати цього. Вчинивши одну помилкову дію, викликану попаданням у внутрішню психологічну пастку, людина починає здійснювати цілу чергу схожих невірних дій, все більше закріплюючи невірний висновок у своїй підсвідомості. Після того, як психологічна пастка остаточно заманює людину у свої сіті, йому буває дуже складно звернути з неправдивого шляху. В цьому випадку, якщо людина бажає припинити здійснювати невірні дії, йому доводиться визнати помилковим спосіб свого мислення і усю свою життєву стратегію, що дуже непросто зробити.

Попадання людини у внутрішні психологічні пастки часто стає причинами неврозів і пригніченого стану, людина відчуває себе украй нещасною і спустошеною. У людини починають проявлятися часті головні болі, розлади шлунково-кишкового тракту, розвивається вегето-судинна дистонія, з’являється безсоння. Але найстрашніше полягає в тому, що попадання людини у внутрішні психологічні пастки призводить до розвитку рис вдачі, що заважають людині ефективно досягати поставлених цілей, що перешкоджають духовному зростанню, встановлювати дружні стосунки з іншими індивідами, що зрештою згубно відображається на загальному задоволенні людини життям. Деякі внутрішні пастки активізуються в якості механізму психологічного захисту, які пізніше породжують невротичну поведінку людини, внаслідок якої людина починає діяти неадекватно на шкоду оточенню і самому собі.

Приклади психологічних пасток

Пастка негативного минулого.

Потрапляючи в цю пастку людина зациклюється на спогадах, що мали місце у минулому. Людина усю свою енергію витрачає на спогади про минулих переживання, відшукуючи погане, замість того щоб концентрувати свою увагу на позитивних моментах в сьогоденні. Більше того, згадуючи про негативний досвід з минулого людина програмує себе майбутні неприємності, а також страждає в теперішньому часі.

Для того, щоб не допустити вищезгаданого розвитку подій, необхідно виконувати наступний прийом: знаходження в теперішньому часі максимально можливої кількості позитивних приємних моментів, а також спогаду приємних випадків з минулого. Слід навчитися отримувати задоволення від самих на перший погляд простих речей(наприклад, сонячного для або шуму прибою). І, як тільки у вашій голові проскочить хоч би натяк на негативну думку – тут же перемикайтеся на спогади про щось хороше. Якщо щось хороше важко згадати, зробіть оптимістичний погляд в майбутнє, змоделювавши усі приємні події, які обов’язково стануться з вами.