Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары стилистика.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Тема № 2. Характеристика функціональних стилів української літературної мови

Система функціональних стилів літературної мови. Принципи класифікації функціональних стилів.Залежність стилю від виду суспільної комунікації як основа класифікації стилів та жанрів мови.

Розмовний стиль як різновид мови. Його сфера використання, основне призначення, ознаки, мовні засоби. Мовленнєва системність розмовно-побутового стилю і мовні засоби її творення.

Публіцистичний стиль як різновид мови. Сфера використання публіцистичного стилю, призначення, основні ознаки. Підстилі публіцистичного стилю Мовленнєва системність публіцистичного стилю і мовні засоби її творення.

Науковий стиль як різновид мови. Сфера використання наукового стилю, призначення, основні ознаки. Мовленнєва системність наукового стилю і мовні засоби її творення.

Офіційно-діловий стиль як різновид мови. Сфера використання офіційно-ділового стилю, призначення, основні ознаки. Підстилі офіційно-ділового стилю. Основні мовні засоби.

Художній стиль як різновид мови. Сфера використання художнього стилю, призначення, основні ознаки. Підстилі художнього стилю за родами і жанрами літератури. Мовленнєво-образна системність художнього стилю і мовні засоби її творення.

Взаємозв’язок і взаємодія стилів. Зумовлене використання елементів одного стилю в текстах іншого.

Модуль іі Тема № 3. Стилістичне використання лексичного складу української мови

Загальна стилістична характеристика словникового складу. Лекси­ка книжна і розмовна. Відображення у нормативних словниках сти­лістичної диференціації лексики.

Стилістично нейтральна і стилістично забарвлена лексика. Кри­терії віднесення слова до стилістично нейтральної лексики. Функціональні характеристики стилістично «нейтральної» лексики у різних сферах спілкування. Можливості пере­ходу стилістично «нейтральної» лексики у розряд стилістично за­барвленої.

Стилістично нейтральна і стилістично забарвлена лексика. Емоційно-експресивні конотації, що залежать від семантики слова. Функціонально-стильове забарвлення слова. Мотивація критеріїв співвід­несення слова з певною сферою використання. Характеристика лексики сучасної української літературної мови з погляду функціонально стильового забарвлення.

Стилістичні можливості багатозначності. Принципи і прийоми використання багатозначних слів. Тропи як основа творення полісемантичних слів, їхні стилістичні можливості.

Лексика обмеженого вживання: сфери використання і критерії стилістичної оцінки. Архаїзми. Історизми. Старослов’янізми. Неологізми. Терміни. Професіоналізми. Запозичення. Діалектизми. Арготизми і жаргоніз­ми. Просторіччя.

Стилістичні можливості синонімії, омонімії, антонімії, паронімії. Синоніміка як одна з центральних проблем стилістики і культури мовлення. Синоніміка лексична, фразеологічна, словотвірна, граматична. Стилістичні можливості антонімії. Антонімічна градація як стилістичний прийом. Можливості антонімів як засобу конструктивної організації тексту. Стилістичні можливості омонімів і паронімів, їхні сфери використання.

Тема № 4. Стилістичне використання української фразеології

Стилістична класифікація фразеологічних одиниць. Емоційно-експресивна та функціонально-стильова характеристика фразеологізмів. Особливості використання фразеологізмів у різних стилях.

Джерела літературної фразеології. Фразеологія науково-технічного та офіційно-ділового різновидів мовлення. Стилістичні можливості народнопоетичної фразеології, фразеології літературного походження. Форми і прийоми введення фразеологізмів у текст.

Трансформація фразеологізмів як стилістичний прийом.

Штампи, кліше, стандарти – їхня оцінка з погляду стилістики і культури мовлення.