Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні_відносини_45-сьогод.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
612.35 Кб
Скачать

Тема 10. Міжнародні відносини на Далекому Сході в 40-х–70-х роках.

Створення КНР. Позиція Китаю в глобальних міжнародних відносинах. Корейська проблема. Женевська конференція 1954 р. з корейського та індокитайського питань. Індонезійська проблема. Південна Азія та Бірма. Тайванська криза (1958 р.).

Погіршення радянсько-китайських відносин. Радянсько-китайський прикордонний конфлікт на о. Даманському. Китайсько-американське зближення. «Дипломатичний трикутник» Кісінджера.

Тема 11. Вплив другого періоду деколонізації на міжнародні відносини.

Декларація про деколонізацію в ООН. Друга і третя хвилі деколонізації. Звільнення країн Африки та Азії від колоніальної залежності. Бандунзька конференція 1955 р. Утворення Руху неприєднання.. Проблема неоколоніалізму. Позиція СРСР та США. Політика країн "третього світу" щодо біполярного протистояння. Конфлікти між країнами-членами Руху Неприєднання. Перехід “третього світу” у поле боротьби між Сходом і Заходом. Створення осі “Північ — Південь”. Проблема Нового міжнародного економічного порядку.

Тема 12. Міжнародні відносини в Південній та Південно-Східній Азії (1945-1975 рр.).

Звільнення Індії від колоніальної залежності. “План Маунтбеттена”. Утворення Індії та Пакистану. Проблема Кашміру. Індо-пакистанський конфлікт (1949 р.). Китайсько-індійський та китайсько-бірманський прикордонні конфлікти. Проблема португальських колоній в Індії. Конфлікт між Індією та Пакистаном. Ташкентська декларація (1966 р.). Конфлікт між Західним та Східним Пакистаном. Утворення республіки Бангладеш. Сімлська угода. Позиції СРСР, Індії, Великобританії, США. Початок інтеграційних процесів в Південно-Східній Азії.

Проблеми мирного врегулювання в Індокитаї після поразки Франції. Переговори в Фонтебло. Війна у В’єтнамі, Лаосі, Камбоджі. Женевська нарада з Індокитаю (1954 р.), припинення військових дій в Індокитаї. Створення військового блоку СЕАТО. Манільська конференція 1954 р. Посилення військової присутності США в Південному В’єтнамі. “Теорія доміно” Д.Ейзенхауера. Тонкінський інцидент та “тонкінська резолюція”. Позиції великих держав з приводу збройного втручання США у справи В’єтнаму. “Гуамська доктрина” Р. Ніксона. Паризька угода щодо В’єтнаму. Створення СРВ. Війна в Лаосі. Женевська нарада 1962 р. з проблем Лаосу та її рішення. Декларація про нейтралітет Лаосу. Війна в Камбоджі.

Тема 13. Міжнародні відносини в Африці (1945-1975 рр.).

Визвольний рух в Африці після Другої світової війни. Завоювання незалежності народами Марокко та Тунісу. Війна в Алжирі. Евіанські угоди (1961 р.).

Початок розпаду колоніальних імперій в Екваторіальній Африці. Розпад британських колоніальних володінь в Африці, розширення складу Співдружності націй. Рік Африки (1960 р.). Міжафриканські міжнародні відносини 60-70 рр. Деколонізація країн Африки. Створення Організації Африканської Єдності. Громадянські та міждержавні конфлікти в Африці у 60-70 рр. Крах португальської колоніальної імперії. Громадянська війна в Анголі. Проблема Півдня Африки.

Тема 14. Міжнародні відносини в Латинській Америці в 40-і–70-і роках.

Наслідки другої світової війни для країн Латинської Америки. Створення Організації американських держава. Розвиток співробітництва між латиноамериканськими країнами. Військові режими в країнах Латинської Америки та позиція США. Договір Тлателолко 1947 р. щодо заборони ядерної зброї в регіоні Латинської Америки. Встановлення дипломатичних відносин між СРСР та країнами Латинської Америки.

Кубинське питання і позиція Організації Американських Держав. Еволюція відносин між країнами Латинської Америки. Події в Чілі 1973 р.

ТЕМА 15. Проблема роззброєння в міжнародних відносинах. Питання роззброєння на сесіях Генеральної Асамблеї ООН та комісії ООН по роззброєнню. “План Раппацького”. 1963 р. “План Баруха”. Пропозиція СРСР щодо загального і повного роззброєння на XIV сесії Генеральної Асамблеї ООН (1959 р.).

Московський договір про припинення випробувань ядерної та ракетної зброї. Конвенція про заборону розробки і виробництва біологічної та токсичної зброї. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (1968 р.). Переговори про заборону ядерних випробувань та хімічної зброї.