Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні_відносини_45-сьогод.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
612.35 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни

Тема 1. Друга світова війна як передумова виникнення ялтинсько-потсдамської системи післявоєнного устрою світу.

Підготовка до війни. Війна на Заході 1940 р. Створення антигітлерівської коаліції. Українська проблема у другій світовій війні.

Створення Організації Об'єднаних Націй. Зміна сил на міжнародній арені після другої світової війни. Становлення ялтинсько-потсдамської системи міжнародних відносин.

Тема 2. Процес мирного врегулювання в Європі та на Далекому Сході після Другої світової війни.

Основні рішення держав антигітлеровської коаліції з питань післявоєнного мирного врегулювання. Мирне врегулювання з колишніми союзниками Німеччини в Європі. Сесії РМЗС. Паризька мирна конференція 1946-1947 рр. Мирні договори 1947 року – політичні та територіальні положення. Дунайська міжнародна конференція 1948 р. Мирне врегулювання з Австрією. Державна угода 1955 р. Участь України у процесі мирного врегулювання в Європі.

Проблеми мирного врегулювання на Далекому Сході. Створення Далекосхідної комісії та Союзної Ради для Японії. Конституція Японії 1946 р. Конференція в Сан-Франциско 1951 р. Американо-японський “договір безпеки” 1951 р. Створення блоку АНЗЮС. Нормалізація і правове врегулювання відносин Японії з країнами Азії. Відновлення дипломатичних відносин між СРСР та Японією, територіальні проблеми. Американо-японський договір 1960 р.

Тема 3. «Німецьке питання” у 1945-1949 рр.

Становище в окупаційних зонах Німеччини. Обговорення німецького питання на сесіях РМЗС. Створення двох німецьких держав. Перша берлінська криза. Саарське питання. Німецька проблема як центральне питання історії "холодної війни" в Європі.

ТЕМА 4. Становлення та особливості Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин.

Створення Організації Об'єднаних Націй. Глобальна та регіональна політика СРСР в умовах початку біполярного протистояння з США. Доктрина Трумена. "План Маршалла". Офіційна відмова США від ізоляціонізму. Створення НАТО. Контрзаходи СРСР проти "американського наступу". Створення Комінформу, Ради економічної взаємодопомоги.

ТЕМА 5. Німецька проблема 1949-1955 р.

Створення ФРН та НДР. План Плевена - курс на створення єдиної європейської оборонної політики. Друга берлінська криза. Включення ФРН до НАТО. Встановлення дипломатичних відносин між СРСР та ФРН. Третя та четверта берлінські кризи. "Нова східна політика" В.Брандта.

ТЕМА 6. Міжнародні відносини в Центральній та Східній Європі в 40-х–70-х роках.

Відхід країн Центральної та Східної Європи від системи багатопартійних урядів. Запровадження в країнах Центральної і Східної Європи політичної системи радянського типу. Втручання СРСР у внутрішні справи сусідніх країн, угоди про дружбу та взаємодопомогу. Радянсько-югославський конфлікт. Придушення радянськими військами повстання в Угорщині (1956 р.). “Доктрина Брежнєва”. Розгром “празької весни” (1968 р.)

ТЕМА 7. Інтеграційні процеси в Західній Європі у 1950-1970 рр.

Початок європейської інтеграції. Створення Ради Європи. План Р.Шумана. Створення Європейського Об'єднання Вугілля та Сталі. Перша повоєнна зміна влади в супердержавах. Римський договір 1957 р. Створення інституційних структур європейської інтеграції.Позиція Франції щодо міжнародних відносин за часів президентства Де Голля.

ТЕМА 8. Радянсько-американські відносини (1950-1960 рр.).

Тенденції розвитку радянсько-америнакських відносин наприкінці 50-х років. Нарада МЗС в Женеві 1959 р. Візит Хрущова до США. Підготовка Паризької конференції на вищому рівні та її зрив (травень 1960). Радянсько-американська зустріч у Відні.

ТЕМА 9. Міжнародні відносини на Близькому та Середньому Сході (1945-1970 рр.).

Міжнародне становище на Близькому та Середньому Сході наприкінці другої світової війни. Крах мандатної системи. Утворення ЛАД Англо-американські суперечності. Палестинське питання. Виникнення держави Ізраїль. Арабо-ізраїльська війна 1948-1949 рр.

Проблема палестинських біженців. Суецька криза. Англо-франко-ізраїльська агресія проти Єгипту. Створення ОАР.

Арабо-ізраїльські відносини напередодні “шестиденної війни” 1967 р. “Шестиденна війна” (червень 1967 р.), її цілі, хід та результати. Палестинський рух опору. ОВП і її діяльність.

Арабо-ізраїльська війна 1973 р. “Нафтова криза” і ОПЕК. Кемп-Девідський процес і його наслідки.

Американо-британська інтервенція в Лівані та Йорданії (1958 р.). Кіпрська проблема.