Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні_відносини_45-сьогод.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
612.35 Кб
Скачать

Тема 16. Розрядка в міжнародних відносинах (кінець 60-х – перша половина 70-х рр.).

Початок переходу від конфронтації до політики взаємовигідного співробітництва. Переговори на найвищому рівні в 1972 р. Договір “Основи взаємовідносин між СРСР та США”. Підписання договору про ОСО-І, інших важливих політичних та економічних документів (1972 р.). Визнання військово-стратегічного паритету між СРСР та США. Підписання Договору про ПРО.

Зустрічі та рішення у верхах 1973 – 1974 рр. Угода про відвернення ядерної війни. Протокол до договору ПРО. Розвиток торгівельно-економічних та культурних відносин. “Поправка Джексона-Веника” в конгресі США. Вплив радянсько-американських відносин на міжнародну ситуацію і розрядка міжнародної напруженості.

Тема 17. Радянсько- американські відносини наприкінці 70-х – 90-ті pp.

Криза політики розрядки в кінці 70-х рр. Радянсько-американські відносини у другій половині 70-х років. Зустріч Л.Брежнєва та Дж. Картера у Відні (1979 р.). Підписання договору про ОСО-2. Проблема ратифікації. Розгортання СРСР ракет СС-20. Передумови відновлення “холодної війни” в середині 80-х рр. Нове політичне мислення радянського керівництва та зміни в розстановці сил на міжнародній арені. Зустрічі Горбачева та Рейгана в Женеві, Рейк'явіку та на Мальті. Дипломатичні переговори щодо Стратегічної оборонної ініціативи та скорення стратегічних наступальних озброєнь. Відхід СРСР від конфронтаційного курсу та врегулювання низки регіональних конфліктів.

Переговори про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Договір про СНО-І (липень 1991 р.).

Тема 18. Міжнародні відносини в Європі у 1975–2009 роках. Загальноєвропейський процес.

Зміни в Європі в середині 70-х років (Португалія, Іспанія). Міжнародні відносини в Європі наприкінці 80 рр. Розвиток та поглиблення процесу інтеграції у Західній Європі. Трансформація та процес розширення НАТО.

Гельсінкська Нарада з безпеки та співробітництва в Європі (НБСЄ) 1973-1975 років. Бєлградська зустріч НБСЕ і ухвалення нових конституцій в «соціалістичних країнах». Мадридська зустріч НБСЕ (листопад 1980). Стокгольмська конференція із заходів довіри (січень 1984). Скликання Віденської зустрічі НБСЄ. Паризька зустріч НБСЄ 1990 року.

Об’єднання Німеччини. Передумови та причини возз’єднання НДР та ФРН. Міжнародно-правове врегулювання об’єднання Німеччини. Переговори по формулі “2+4”. Зустріч Г.Коля та М.Горбачова в Москві та Ставрополі (липень 1990 р.). Договір про остаточне урегулювання щодо Німеччини (вересень 1990 р.). Міжнародні наслідки об’єднання Німеччини.

Тема 19. Міжнародні відносини в Центральній та Східній Європі (1975–поч. Ххі ст.).

Криза у країнах Східної та Центральної Європи. Польські події (1980 р.). Пролонгація терміну Варшавського Договору (1985 р.).

Перебудова в СРСР та трансформація відносин з країнами-членами ОВД та РЕВ. Народно-демократичні революції в країнах Східної та Центральної Європи. Криза та ліквідація ОВД. Розпуск РЕВ. Угоди про виведення радянських військ з країн Східної Європи. Оксамитова революція в Чехословаччині та розпад ЧСФР. Політичні зміни в Угорщині та повстання в Румунії. Ситуація в Болгарії та Албанії.

Розпад Югославії та значення балканської кризи для ситуації в Європі. Проголошення незалежності Хорватією, Словенією. Боснійська проблема. Війни на теренах Югославії 1993-1995 р. Дейтонські мирні угоди. Косовська криза. Війна НАТО проти Югославії 1999 р.

Формування субрегіонального співробітництва в Європі. Центральноєвропейська ініціатива. Вишеградська група. Утворення зони Чорноморського співробітництва. Рада держав Балтійського моря.