Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праци.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Засоби захисту органів дихання (зізод)

Засіб індивідуального захисту - пристрій, що забезпечує захист органів дихання людини від небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які діють інгаляційно .

За принципом дії ці засоби поділяють на фільтруючі (респіратори, протигази, шоломи, що очищають вдихуване повітря від шкідливих речовин за допомогою фільтрів, сорбентів) та ізолюючі (шлангові і автономні апарати дихання, що ізолюють органи дихання від навколишнього середовища).

Фільтруючі засоби захисту органів дихання використовуються в наступних умовах:

відома назва забруднюючої речовини;

концентрація шкідливої речовини перевищує норми , але не більше ніж на 0,5 %;

вміст кисню в повітрі, що вдихають не менш 16-18 %.

Респіратори, що належать до фільтруючих, поділяються на три групи: протипилові і протиаерозольні; протигазові; універсальні .

Рис. 1. Респіратори:

а, б, в, г, д, е, е, ж — протипилові і протиаерозольні марок: ШБ-1 «Лепесток», У 2К; «Астра-2М». Ф-62Ш, Ф-62ШМ, РПА-1, «Кама», «Снежок-П»; з — протигазовий РПГ-67; й. і, ї універсальні: «Лепесток-Г», «Снежок-ГП», РУ-60М.

До протипилових і протиаерозольних належать респіратори: ШБ-1 «Лепесток-200», ШБ-1 «Лепесток-40», ШБ-1 «Лепесток-5», «Кама-200», «Кама-40», У-2К, РП-К (РП-КМ), «Астра-2», Ф-62ШМ (Ф-62Ш), РПА-1 (РПА), РПШ-741, «Снежок К-М».

До протиаерозольних (протипилових) ЗІЗ належать маски та респіратори; протигазових : респіратори та протигази та універсальних – респіратори та протигази, що захищають від аерозолів, парів та газів при одночасному їх вмісту в повітрі робочої зони.

Респіратор ШБ-1 "Лепесток" має три модифікації: "Лепесток-5", "Лепесток-40", "Лепесток-200", відповідно захищаючі від аерозолів з концентраціями, перевищуючими ГДК в 5, 40 й 200 разів. Вказані респіратори виготовлені у вигляді легкої напівмаски із двох шарів марлі, між котрими поміщений фільтруючий матеріал ФПП (фільтри перхлорвінілові Петрякова). Пластмасова вставка й шнур по периферії фільтра надають респіратору форму напівсфери, яка закриває область рота й носа. Алюмінієва пластинка дозволяє обжати респіратор на переніссі. Тому що ці фільтри безклапанні, так як вдих й видох тут відбувається через фільтруючий матеріал.

Строк служби респіраторів ШБ-1 "Лепесток" при роботі з аерозолями від 1 до 10 змін. Він захищає органи дихання від шкідливих аерозолів та пилу в кабінах тракторів, комбайнів і на відкритому повітрі при виконання с.-г. робіт.

Респіратор не рекомендується застосовувати при від»ємних температурах та підвищеній вологості, а також при температурі понад +300 С.

Респіратор одноразового використання.

Респіратори "Кама-40" й "Кама-200" за пристроєм й принципу роботи аналогічні респіратору "Пелюсток", відмінність заключається в тім, що вони мають трикутну форму напівмаски.

Респіратор У-2К рекомендується використовувати для захисту органів дихання від пестицидів та мінеральних добрив, при роботі не пов’язаній з великим фізичним навантаженням.

Респіратор "Астра-2" складається з м'якої гумової напівмаски й двох з’ємних фільтрів у формі всеченіх гофрированих конусів з матеріалу ФПП. Вдих здійснюється через фільтри й клапан вдиху, а видох — через клапан видоха. Респіратор "Астра-2" випускають двох розмірів (1, 2). Він призначений для захисту від високодисперсних аерозолів токсичних та нетоксичних речовин в концентраціях до 100 ГДК. Його використовують для захисту від великих концентрацій пилу при різних за характером та інтенсивністю роботах.

Респіратор Ф-62Ш складається з гумової напівмаски, коробки для змінного фільтра, клапанів вдиху й видоха. Цей респіратор призначений для захисту від нетоксичних виробничих запилень. Таких як цемент, вапно, вугільний пил, малотоксичних нелетучих пестицидів. Особливо ефективно його використання при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт незатарених сипучих матеріалів.

Респіратор РПГ-67 призначений для захисту органів дихання від впливу шкідливих газів й парів. Він складається з гумової напівмаски ПР-7 із клапаном вдоха в середині й двох противогазових патронів зі спеціальними поглиначами, котрі розташовані з боків напівмаски. Респіратор комплектується чотирьмя марками патронів А, В, КД, Г.

Респіратор РУ-60М призначений для захисту органів дихання від шкідливих газів, аерозолів, диму. Він складається з гумової напівмаски ПР-7 із клапаном видоха й двома змінними патронами. Респіратор комплектується чотирьмя марками патронів А, В, КД, Г.

Патрон відповідної марки, що вказана на його зовнішньому боці, захищає: А — від аерозолів і парів (бензину, хлоретилу, бензолу, ксилолу, толуолу, ацетону, скипидару), фосфор- і хлорорганічних речовин (хлорофосу, метафосу, метилмеркаптофосу, фосфаміду та ін.), парів і пилу ртуторганічних препаратів (гранозану, меркурану, агроналу); В — від аерозолів і кислих парів (сірчистого газу, сірководню, хлористого водню, хлору в суміші і окремо) та усіх препаратів сірки; Г — від аерозолів і парів ртуті і ртутних сполук; КД — від аерозолів, парів (газів) аміаку і сірководню (окремо і в суміші.

В універсальному респіраторі "Сніжок-КУ" як сорбент використовують іонообмінні волокнисті матеріали, застосування котрих знижує масу респіратора. Респіратор захищає від кислих газів, парів й пилу. Він складається із пластмасової напівмаски з гумовим клапаном видоха, на яку зовні надягнутий протиаерозольний фільтр із тканини ФПП, із зовнішньої сторони захищеної шаром марлі. Із внутрішнього боку в напівмаску вставлений протигазовий фільтр із волокнистого матеріалу.

Для захисту від високотоксичних речовин типу синильної кислоти і миш'яковистого водню респіратор РУ-60М застосовувати заборонено.

Універсальні протигазові респіратори непридатні, якщо концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищує допустимі норми (ПДК) у 5—10 разів. Коли концентрація перевищує вказані норми, то необхідні фільтруючі протигази.

Розмір напівмаски респіратора добирають за відстанню між точками найбільшого поглиблення переносиці та нижньої точки підборіддя.

При відстані до 109 мм - розмір респіратора 1, якщо виміряна величина знаходиться в межах 109,,,119 мм – 2, при відстані більш 119 мм – 3 розмір.

Рис 2. Схема вимірювання розмірів обличчя і голови

для вибору напівмаски респіратора (а)

і шолом-маски протигаза (б).

Промисловий фільтруючий протигаз призначений для одночасного захисту органів дихання, шкіри й очей від дії шкідливих речовин у вигляді газів, парів й аерозолів. Він складається з гумової маски, яка закриває особі й голову. Маска обладнана смотровими стеклами й клапанною коробкою. За допомогою гофрованої трубки вона з'єднана із клапаном й фільтруючою коробкою.

Повітря при вдиханні надходить спочатку у фільтруючу коробку, де очищається поглиначем, що складається з активованого вугілля й хімічного сорбенту.

Фільтруючі протигази призначені для захисту органів дихання, обличчя і очей людини від паро-, газоподібних речовин і аерозолів при наявності у повітрі об'ємної частки кисню не менше 18 % і сумарної (об'ємної) частки паро-, газоподібних речовин не більше 0,5%, за винятком фосфористого і миш'яковистого водню. Об'ємна частка для фосфорного водню у повітрі не повинна перевищувати 0,2 %, а миш'яковистого водню — 0,3 %.

Промислові фільтруючі протигази можуть комплектуватися коробками малого і великого габариту, а шолом-маска випускається п'яти розмірів: 0, 1, 2, 3, 4.

Фільтруючі коробки малого габариту з фільтром і без фільтра мають марки: А, В, Г і КД, які розрізняються пофарбуванням корпуса. Коробка з аерозольним фільтром має дно білого кольору, незалежно від кольору самої коробки.

Фільтруючі коробки великого габариту випускаються двох типів: без аерозольного фільтра з підвищеним часом захисної дії і з аерозольним фільтром. Аналогічні типи коробок малого габариту виготовляють із пластмаси (корпус) і мають позначення: з фільтром (МКПФ) і без фільтра (МКП).

А (коричнева) захищає від парів органічних сполук (бензину, ацетону, бензолу, ксилолу, аніліну, тетраетилсвинцю, фосфор- і хлорорганічних пестицидів). Якщо коробка має аерозольний фільтр, вона захищає від пилу, диму, туману;

В (жовта) - від кислих парів і газів (сірчистого ангідриду, хлору, сірководню, синильної кислоти, оксидів азоту, хлористого водню, фосгену);

КД (сіра) — аміаку, сірководню та їх сумішей. З аерозольним фільтром захищає від аерозолів у вигляді пилу, диму і туману;

Г (чорно-жовта) — парів ртуті, ртутьорганічних пестицидів. з аерозольним фільтром захищає від різних аерозолів (пилу, диму, туману);

Е (чорна) — миш'яковистого і фосфористого водню. При наявності аерозольного фільтра — від аерозолів у вигляді пилу, диму і туману;

СО (біла) —оксиду вуглецю;

М (червона)—оксиду вуглецю при невеликих концентраціях парів органічних речовин, кислих газів, аміаку, миш'яковистого і фосфористого водню. З аерозольним фільтром — від різних аерозолів (пилу, диму, туману). Наявність у коробці протигаза великого габариту аерозольного фільтра відповідно позначається білою смугою вздовж всієї бокової поверхні коробки.

При зниженні вмісту кисню в повітрі робочої зони до 16— 17 % або при підвищенні концентрації шкідливих речовин до 0,5% застосовувати фільтруючі протигази забороняється. Такі умови можуть створюватися при виконанні робіт у цистернах чи інших резервуарах, каналізаційних та асенізаційних спорудах, криницях-гноївкозбірниках та інших.

Безпечним виконання робіт у зазначених умовах може бути при використанні шлангових протигазів ПШ-1 та ПШ-2. Крім зазначених шлангових протигазів, у таких умовах можна застосовувати пневмошлеми ЛИЗ-4, пневмомаски

Рис.3. Загальний вигляд протигазів:

а, б — фільтруючі протигази великого (БК) і малого (МКП) габариту; в — ізолюючий шланговий протигаз ПШ-1.

Протигази шлангові ПШ-1 й ПШ-2 застосовуються працюючими в робочій зоні з недостатнім вмістом кисню в замкнутих об’ємах, у котрих можуть міститись шкідливі речовини (колодязи, резервуари й т.п.).

Протигаз шланговий ПШ-1 складається із шолома-маски й резинотканевого шланга довжиною 10 м, на кінці якого знаходиться фільтруюча коробка, розташовувана під час роботи у зоні чистого повітря.

ПШ-1 є самовсмоктуючим і комплектується страховочною мотузкою, довжина якої 15 м.

Протигаз шланговий ПШ-2 на відміну від протигаза ПШ-1 має повітродувку подачі чистого повітря та комплектується шлем-маскою(2 шт.), двома армірованними шлангами довжиною 20 м. До комплекту входить 2 страховочних пояса та 2 сигнальні мотузки довжиною 25 м.

Розмір маски протигаза визначають виміром голови по круговій лінії, що проходить через підборіддя, по щоках й через вищу крапку голови (верхівку), й відстані між вухами по чолу через надбрівні дуги.

По отриманій сумі двох вимірів підбирають шлем-маску за наступними розмірами: 0, 1,2, 3, 4. При сумі до 93 см розмір шлем-маски 0, при сумі 93...95 см - 1, при 95...99 см - 2, при 99...103 см - З, при сумі більш 103 см - 4.

Для перевірки правильності добору шлем-маски протигаза або напівмаски респіратора необхідно надягти їх, закрити отвір коробки протигаза або отвір патронів респіраторів долонями й попитатися кілька разів глибоко вдихнути. Якщо диханнє неможливо, то маска або напівмаска підобрана правильно.

До ізолюючих шлангових ЗІЗОД належать пневмомаски ППМ-І, ЛИЗ-5 і пневмошоломи ЛИЗ-4.

В залежності від умов праці використовуютьспеціальне взуття: шкіряне, гумове і валяне, гумові чоловічі та жіночі чоботи, черевики жіночі та чоловічі , калоші чоловічі та жіночі , валяне взуття , с. І04-ІІО 1 ,

Рис.4.. Спеціальне взуття

а – чоботи комбіновані, для захисту від механічних ушкоджень та впливу високих і низьких температур; б – чоботи гумові або з полімерів; в – діелектричні боти; г – калоши; д – боти шкіряні для работників с високою запиленістю та вибухо-небезпечністю цехів; е – туфлі, для захисту від контакту с подогрітими поверхностями