Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праци.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Надання першої долікарської допомоги

Перша долікарська допомога - комплекс термінових заходів, необхідних для полегшення подальшої кваліфікованої медичної допомоги.

Кожна людина повинна володіти прийомами долікарської допомоги при різних нещасних випадках.

Цілий ряд позитивних чинників, пов'язаних з введенням автоматизації і механізації виробничих процесів в народному господарстві, викликає і несприятливу дію на життя людини: це травми і профзахворювання.

Сільськогосподарське виробництво, зважаючи на його особливості (польові стани, ферми, бригади, окремі сільськогосподарські агрегати і машини розташовані далеко від центральної садиби колгоспу або радгоспу, де зазвичай розташовуються медпункти), характеризується не тільки розкиданістю робочих місць по великій території, але і підвищеною небезпекою ускладнити захворювання при роботі в польових умовах і на фермах. Знаходячись в таких умовах, особливо важливо знати прийоми і методи надання першої долікарської допомоги таким, що постраждав.

Правильно надана перша допомога скорочує час спеціального лікування, сприяє якнайшвидшому загоєнню ран і дуже часто - це вирішальний момент при врятуванні життя потерпілого. Першу допомогу необхідно надавати відразу ж на місці події, швидко і уміло, ще до приходу лікаря або транспортування постраждалого до лікувальної установи. Щоб перша долікарська допомога постраждалому була ефективній і своєчасній, потрібно забезпечити на всіх робочих ділянках наявність медичної аптечки з необхідним комплектом медичного приладдя і ліків, а також періодично проводити навчання тих, що працюють.

Перша долікарська допомога включає:

  • негайне звільнення від впливаючого небезпечного чинника;

  • з”ясування стану потерпілого;

  • з”ясування підручних засобів, необхідних для допомоги;

  • надання першої долікарської допомоги;

  • виклик швидкої медичної допомоги або організація доставки постраждалого до лікувальної установи.

Послідовність в наданні першої долікарської допомоги

При наданні першої допомоги необхідно дотримуватися певної послідовності, що вимагає швидкої і правильної оцінки стану потерпілого. Всі дії повинні бути доцільними, обдуманими, рішучими, швидкими і спокійними.

Перш за все, потрібно оцінювати обстановку, при якій відбувся нещасний випадок, і прийняти заходи по припиненню дії травмуючого чинника (відключити від лінії електричного струму і т.д.). Необхідно швидко і правильно оцінити стан постраждалого, чому сприяє вплив обставин, при яких відбулася травма, часу і місця її виникнення. Це особливо важливо, якщо хворий знаходиться без свідомості. При огляді потерпілого встановлюють, живий він або мертвий, визначають вигляд і тяжкість травми.

На підставі швидкого огляду хворого визначають спосіб і послідовність надання долікарської допомоги, а також з'ясовують наявність медичних препаратів і засобів для надання першої долікарської допомоги або застосування інших підручних засобів, виходячи з конкретних умов.

Після цього, не втрачаючи часу, приступають до надання першої долікарської допомоги і викликають швидку допомогу або організовують транспортування постраждалого до найближчої лікувальної установи, не залишаючи хворого без нагляду.