Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка История Украины.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
595.97 Кб
Скачать

Тема 28. Українська соціалістична радянська Республіка на початку 1920-х років.

  1. Міжнародна діяльність України.

  2. Внутрішнє становище і впровадження нової економічної політики, її суть та наслідки.

  3. Утворення СРСР і Україна.

Відповідь на зазначені питання даної теми необхідно розпочати з аналізу міжнародного становища Української Соціалістичної Радянської республіки. При цьому зверніть увагу на те, що ряд країн, регіону Балтійського моря, після розвалу Російської імперії отримали незалежність. В якому ж стані опинилася, починаючи з 1920 р. Україна? Чи зуміла вона стати суверенною, чи як і раніше була підпорядкована Росії? Ознайомившись з рекомендованою літературою, дайте відповідь на ці питання. Підкресліть, що більшовицький уряд в Україні на початку 1920-х рр. отримав можливість активізувати свою зовнішньо-політичну діяльність. Назвіть основну мету більшовиків на міжнародній арені. Перерахуйте країни з якими було встановлено дипломатичні відносини в цей час. Визначіть, що отримала від цього Україна в політичному і економічному плані. Охарактеризуйте відносини з Польщею до підписання 18.03.1921 р. мирного Ризького договору і – після . Потребують аналізу і стосунки УСРР з великими державами Європи в тому числі й Росією. Говорячи про РСФРР, скажіть, що її більшовицький уряд в середині 1922 р. взяв курс на витіснення України з міжнародної арени. В чому це проявилося і до чого призвело?

Відповідь на наступне питання розпочніть з характеристики внутрішнього становища в країні. Дайте оцінку розвитку економіки, розкажіть про становище в промисловості, на транспорті, про ситуацію і проблеми розвитку сільського господарства, про голод 1921-1922 рр. Визначіть причини кризового стану української економіки. Підкресліть, що економічний занепад призвів до політичної нестабільності. Покажіть, як радянська влада України і Росії реагувала на це, шукаючи виходів із скрути, яка склалася в країні.

Скажіть, що одним з кроків на шляху до виходу з кризи було запровадження Нової економічної політики (НЕП). Охарактеризуйте її. Визначіть її суть, як вона втілювалася в життя в сільському господарстві, промисловості, фінансах, торгівлі, на який термін запроваджувалася, що вона дала державі, коли і хто її ліквідував.

Аналіз подій, пов’язаних з утворенням Радянського Союзу, розпочніть з висвітлення положень національної політики більшовиків, спрямованої на формування багатонаціональної країни через об’єднання радянських республік. Зазначте, що цей процес в Україні розпочався з часів війни за незалежність і пройшов декілька етапів. Назвіть їх і дайте їм об’єктивну принципову оцінку.

Особливу увагу зверніть на третій період, який закінчився появою нової політичної одиниці на карті Європи – Союзу Радянських Соціалістичних Республік (СРСР). Розкажіть про це детальніше. На яких позиціях стояло московське керівництво і як реагувала на них Україна, інші республіки. Охарактеризуйте суперечки, які виникли в процесі переговорів і чим вони закінчилися.

Зазначте, що 30 грудня 1922 р. І Всесоюзний з’їзд Рад затвердив декларацію про створення Радянського Союзу. Назвіть республіки, які ввійшли до його складу і підкресліть, що в цей період Україна вступила в останню фазу ліквідації свого суверенітету і остаточно його втратила з прийняттям у 1924 р. Конституції СРСР.

Зверніть увагу на найголовніші положення цього документу. Дайте йому характеристику. Одночасно вкажіть, чи змогли республіки, що входили до СРСР, скористатися цими положеннями. Водночас підкресліть, що збереження за Україною статусу хай навіть формальної, але окремої державної одиниці створювало можливість хоч якось зберігати українську національну самобутність.

Закінчуючи роботу підкресліть, що новоутворена держава згодом стала імперією і на початку 90-х рр. ХХ століття розпалася.