Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка История Украины.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
595.97 Кб
Скачать

Тема 27. Революційні події у Східній Галичині. Західноукраїнська народна республіка (зунр).

  1. Розпад Австро-Угорської імперії і проголошення ЗУНР.

  2. Польсько-українська війна. Створення Української Галицької армії (УГА).

  3. Акт злуки УНР і ЗУНР.

Перша світова війна стала каталізатором революційних процесів в Європі. Через півтора року після Російської революції політична криза охопила Австро-Угорщину і привела Центрально - Європейську імперію до її розвалу. Саме в руслі цих подій відбуваються революційні зміни восени 1918 р. і на західноукраїнських землях.

Враховуючи це, зробіть аналіз подій, які розпочалися в цьому регіоні у вересні-жовтні 1918 р. Зверніть увагу на створення офіцерами-українцями Центрального військового комітету, на стосунки українського населення з поляками в Східній Галичині. Розкажіть про формування Української Національної Ради, дайте оцінку її діяльності в другій половині жовтня 1918 р., зокрема, її переговорам з владою Австрії.

Значне місце в роботі повинний посідати опис подій у Львові в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. Розкажіть про перебіг цих подій, визначіть військового керівника. Підкресліть, що Українська Національна Рада, опираючись на молодь регіону, розповсюдила свій вплив на значну територію Західної України. Це дозволило їй проголосити власну державу та її керівні структури. Серед них і виконавчий орган – Державний секретаріат. Назвіть дату його створення, прізвище його керівника. Зазначте, що після затвердження конституційних основ молодої держави, вона отримала назву Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Коли це відбулося? Хто став президентом ЗУНР? Опишіть символи країни.

Відповідь на наступне питання розпочніть з того, що поляки Східної Галичини швидко оговталися від проголошення ЗУНР, зібрали військові сили і, скориставшись непорозуміннями в українському стані, розпочали війну, намагаючись відвоювати втрачені позиції. Покажіть хід воєнних операцій, зазначте, що 21 листопада 1918 р. поляки заволоділи Львовом, а армія ЗУНР продовжувала відступати. Визначіть міста, куди переїхав уряд українців. проаналізуйте діяльність української влади, зверніть увагу як на внутрішню так і зовнішню політику ЗУНР. Підкресліть, що важливе місце в цих справах зайняла реорганізація Української Галицької Армії. Скажіть про це детальніше, назвіть її командувача.

Водночас визначіть основні причини невдач українців, як об’єктивні так і суб’єктивні. Дайте характеристику діям країн Антанти щодо польсько-українського конфлікту.

Зверніть увагу на те, що ЗУНР, не отримавши допомоги від Західної Європи, активно вживає заходів для налагодження контактів з Українською Народною республікою і об’єднання українських земель. Опишіть хід переговорів обох українських держав, вкажіть, що вони закінчилися важливою подією в історії українського народу – 22.01.1919 р., підписанням на Софіївському майдані м. Києва «Акту злуки». Оцініть цей історичний документ. Обов’язково пов’яжіть цей матеріал з сучасністю, з «живим ланцюгом», проведеним українськими національно-демократичними силами 22 січня 1990 р.