Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсова ОЕВС.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра епізоотології та інфекційних хвороб

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

по виконанню курсової роботи з дисципліни „Організація та економіка ветеринарної справи” для студентів факультету ветеринарної медицини

Дніпропетровськ 2006

Методичні вказівки розробили та підготували к публікації Зажарський В.В., доцент; Проценко О.В., асистент.

УДК 619613 (07)

Рецензент Лисенко В.В. – завідуючий кафедрою клінічної діагностики і внутрішніх хвороб с.-г. тварин, кандидат ветеринарних наук, професор

Розглянуто і рекомендовано до друку на науково-методичній раді факультету ветеринарної медицини Дніпропетровського державного аграрного університету, протокол № 7 від 30.06.06 року.

Методичні вказівки рекомендуються для виконання курсової роботи студентами ветеринарного факультету з дисципліни „Організація та економіка ветеринарної справи”

2

Виконання студентом курсової роботи з дисципліни „Організація та економіка ветеринарної справи” має за мету систематизувати та закріпити знання по всім розділам програми курсу, розвивати аналітичний підхід к оцінки стану ветеринарного обслуговування поголів’я тварин, практичне використання отриманих знань при вирішуванні практичних питань у ветеринарній діяльності по організаційним та економічним питанням.

Практичною основою для виконання курсової роботи є матеріал, який студент накопичує під час проходження виробничої практики. Для цього студент повинен взяти в господарстві або в підприємстві по місту проходження практики дані про:

  1. наявність та стан ветеринарних об’єктів;

  2. штатність служби ветеринарної медицини;

  3. річні плани протиепізоотичних заходів (форма 1-вет, 1-ветА) та заходів направлених на профілактику незаразних хвороб (форма 2-вет).

Якщо студент проходив практику не в господарстві тоді використовує відповідну документацію ветеринарного підприємства.

Зібрані матеріали повинні бути затверджені в господарстві (підприємстві).

Після проходження практики студенту слід уточнити план викладення матеріалу в курсовій роботі та провести аналіз зібраного матеріалу. Метою аналізу є визначення позитивних сторін діяльності ветеринарної служби господарства (підприємства) та виявлення недоліків в роботі спеціалістів ветеринарної

3

медицини. Це надасть можливість пошуку рішень цих питань по покращенню ветеринарної діяльності в господарстві (підприємстві), що повинно підтверджуватись розрахованою економічною ефективністю ветеринарних заходів.

Курсова робота повинна мати аналітичний характер.

Вимоги до оформлення курсової роботи

Курсова робота має бути написана грамотно, розбірливо, на стандартних аркушах паперу (А4 – 210х297 мм). Обсяг рукописної курсової роботи повинен бути 30-40 сторінок. Курсову роботу допускається надрукувати на одному боці аркуша білого паперу формату А4, шрифт 14 через півтора міжрядкових інтервали з полями: верхнє та нижнє – 2 см, праве – 1,5 см, ліве – 3 см. Обсяг надрукованої курсової роботи повинен скласти 20-25 сторінок.

Першу сторінку треба оформлювати згідно додатку 1.

На другій сторінці (перша після обкладинки) повинен бути зміст роботи з переліком назв розділів та підрозділів на яких починається викладення матеріалу відповідного розділу (підрозділу).

Матеріал слід показувати досить детально для розкриття належної інформації по кожному розділу (підрозділу), використовуючи таблиці, діаграми, графіки, фотокартки та інше.

4

Таблиці повинні бути лаконічними і коротко відображати необхідні дані. Таблиця складається з горизонтальних (строки, рядки) і вертикальних (графи,

колонки) розподілень. В місцях їх пересічення розміщують цифри. Вміст кожної з них розкривається заголовками відповідних строк і граф. Одиниці виміру проставляються в кінці кожної строки після коми.

Кожна таблиця повинна мати короткий тематичний заголовок, який відображає її вміст, а ліворуч ставиться її порядковий номер. В кінці заголовку номер не ставлять. Заголовки граф пишуть з прописних букв, а підзаголовки – з маленьких, в кінці назв крапку не ставлять. При продовженні таблиці на наступній сторінці праворуч пишуть „продовження таблиці” і вказують тільки номера граф.

Приклад будови таблиці

Таблиця (номер)

Н Заголовки граф Підзаголовки граф азва таблиці

Рядки

Графи (колонки)

Таблиці повинно розміщувати після першого посилання на них в тексті. При пасивній формі посилань в скобках пишеться скорочено слово „табл.” з номером таблиці. При прямій формі посилань пишеться: „Наведені дані в таблиці 1 свідчать про...”,

5

„Як свідчать дані таблиці 1...”, „Дані таблиці 1 показують...” та інше.

Після таблиць пишуть текст, якій повністю або частково містить їх аналіз з біологічних, економічних або загальногосподарських позицій та відповідні висновки, але не повторюють цифрових даних.

Тематика курсових робіт

1.Аналіз ветеринарної діяльності в господарстві.

2.Аналіз ветеринарної діяльності (планування, організація і економічна ефективність ветеринарних заходів) в зоні обслуговування ветеринарного підприємства.

3.Аналіз ветеринарної діяльності на підприємствах тваринництва промислового типу.

4.Аналіз ветеринарної діяльності на рибному підприємстві.

5.Організація і аналіз ветеринарного нагляду в адміністративному районі.

6.Організація профілактичних протиепізоотичних заходів в господарстві.

7.Організація оздоровчих заходів по ліквідації сибірки.

6

8.Організація оздоровчих заходів по оздоровленню господарства від туберкульозу великої рогатої худоби.

9.Організація ветеринарної справи на державному кордоні та транспорті.

10.Аналіз ветеринарної діяльності в районній державній лабораторії ветеринарної медицини.

11.Організація ветеринарної діяльності в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

12.Аналіз ветеринарної діяльності при встановлені та скасуванні карантину тварин.

13.Аналіз діяльності державного інспектора ветеринарної діяльності області, міста, района.

14.Організація ветеринарної справи карантинної ветеринарної міліції.

15.Аналіз ветеринарної діяльності офіційного лікаря ветеринарної медицини районної (міської) державної лікарні ветеринарної медицини.

7