Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya_Praktikum.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
857.83 Кб
Скачать

2.2. Експериментальна частина Дослід 2.2.1. Взаємодія розчину калію йодиду з гідроген пероксидом у кислому середовищі

Взаємодія розчину калію йодиду з гідроген пероксидом у кислому середовищі протікає за рівнянням:

H2O2 + 2 KI + H2SO4 → 2H2O + K2SO4 + I2

В одну пробірку влити із бюретки 2 мл 0,001 н розчину калій йодиду, 2 мл 0,005 н розчину сульфатної кислоти, 1 мл 1%-вого свіжоприготованого розчину крохмалю і 4 мл води, в другу – 4 мл розчину калій йодиду, 2 мл сульфатної кислоти, 1 мл розчину крохмалю і 2 мл сульфатної кислоти, 1 мл розчину крохмалю і 2 мл води, в третю – 6 мл розчину калій йодиду, 2 мл сульфатної кислоти і 1 мл розчину крохмалю. Таким чином, при однаковому загальному об’ємі розчинів концентрації калій йодиду в пробірках відносяться як 1 : 2 : 3.

Влити у першу пробірку 2 мл 3%-вого розчину гідроген пероксиду і включити секундомір. Відзначити час до появи в розчині синього забарвлення. Додати по 2 мл гідроген пероксиду в другу і третю пробірки і також зазначити час появи синього забарвлення у розчинах. Результати спостережень записати у вигляді таблиці.

Об,єм, мл

ВідноснаконцентраціяКІ

Часпротікання

реакції

с

Умовнашвидкість

КІ

Н2О

H2SO4

крохмаль

Н2О2

1

2

4

2

1

2

2

4

2

2

1

2

3

6

2

1

2

Побудувати графічну залежність за результатами дослідів. Доля цього на осі абцис відкласти відносні концентрації, а на осі ординат – швидкості реакцій (в умовних одиницях).

Дослід 2.2.2. Швидкість розкладу лужного розчину гідроген пероксиду

при різних температурах

У склянці нагріти 150-200 мл води до 50-60°С. У дві пробірки налити по 8 мл 20%-вого розчину гідроген пероксиду і по 2 мл лугу. Одну пробірку залишити у штативі, а іншу занурити у стакан із гарячою водою. Швидкість розкладання гідроген пероксиду визначити за інтенсивностю виділення газу. Встановити, газ що виділяється (кисень).

Дослід 2.2.3. Каталітичний розклад гідроген пероксиду

в присутності Манган(IV) оксиду

У пробірку влити 5-8 мл 10%-вого розчину гідроген пероксиду. Відзначити, що в звичайних умовах помітного розкладання гідроген пероксиду не спостерігається. Додати на кінчику шпателя Манган(IV) оксид. Що спостерігається ? Піднести до отвору пробірки тліючу скіпку. Який газ виділяється ? Скласти рівняння реакції розкладу гідроген пероксиду.

Дослід 2.2.4. Зміщення рівноваги реакції окиснення

натрій гідроарсеніту йодом

Зміщення рівноваги реакції окиснення натрій гідроарсеніту йодом протікає за рівнянням:

I2 + Na2HAsO3 + H2O → 2HI + Na2HAsO4

Налити в пробірку 3 мл води, 3 краплі водного розчину йоду (йодної води) і 5-7 крапель свіжоприготовленого розчину крохмалю. До отриманого синього розчину додати по краплях 0,5 н розчин натрій гідроарсеніту до зникнення забарвлення. До знебарвленого розчину додати по краплям натрій гідроарсеніту до появи синього забарвлення. Відзначити зникнення синього забарвлення крохмалю та його появу знову і пояснити причину цих явищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]