Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neorganichna_khimiya_Praktikum.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
857.83 Кб
Скачать

7.2. Експериментальна частина

Дослід 7.2.1. Одержання водню при взаємодії металів з кислотами

У пробірку помістити трохи алюмінієвих стружок і долити 1 мл розчину натрій гідроксиду. Спостерігати виділення бульбашок газу. Якщо реакція відбувається повільно, обережно підігріти. Скласти рівняння реакції.

Дослід 7.2.2. Одержання водню з кислот

У чотири пробірки помістити по 1-2 шматочки Mg, Al, Fe, Sn і долити у кожну з них по 1 мл розведеної (1:1) хлоридної кислоти. Що при цьому спостерігається ? Цей самий дослід виконати з розведеною (1:5) сульфатною кислотою. Скласти рівняння реакцій.

Дослід 7.2.3. Виявлення гідроген пероксиду

У пробірку до 3 крапель розчину калій іодиду додати 2 краплі розведеного розчину H2SO4 і потім по краплям додавати розчин H2O2 до появи жовтого забарвлення. Виділення іодиду стає більш помітним, якщо внести в пробірку декілька крапель бензолу. Написати рівняння реакцій.

Дослід 7.2.4. Каталітичне розкладання гідроген пероксиду

Налити у пробірку 8-10 крапель 3%-вого розчину H2O2 і внести трохи мангану діоксиду (каталізатор). Газ, що виділяється випробовують тліючої скібкою. Написати рівняння реакцій.

Дослід 7.2.5. Малорозчинні солі лужних металів

7.2.5.1. Якісна реакція на іон калію

Реактив натрій гексанітрітокобальтату (III) Na3[Co(NO2)6] дає з розчинами солей калію жовтий осад К2Na[Co(NO2)6]. На предметному склі до 1 краплі підкисленого хлоридною кислотою солі калію додати 1–2 краплі розчину реактиву. Через деякий час утворюється жовтий кристалічний осад. Розглянути форму кристалів, використовуючи мікроскоп. Іонне рівняння має такий вигляд:

+ + Na+ + [Co(NO2)6]3- → К2Na[Co(NO2)6]

Дослід 7.2.5.2. Утворення магній гідроксиду та його розчинення

у кислоті і солях амонію

У пробірку з розчином солі магнію додати по краплях розчин NaOH до утворення осаду. Осад розділити на три частини і помістити у пробірки. В першу додати по краплях концентрований розчин натрій гідроксиду, у другу – концентрований розчин хлоридної кислоти, в третю – насичений розчин амоній хлориду. В яких пробірках спостерігаємо розчинення осаду ? Про які властивості це свідчить ? Написати відповідні рівняння реакцій.

7.3. Контрольні запитання

1.

Водень, його значення як найпоширенішого елемента Всесвіту. Основні способи добування водню, його фізичні та хімічні властивості.

2.

Закінчити рівняння реакцій, вказати умови їх проведення, якщо вони відрізняються від звичайних (нагрівання, каталізатори, тиск і т.ін.):

Na + H2O ®

Ca(HCO3)2 ®

H2S + I2 ®

Na2O2 + CO2 ®

3.

Лужні та лужноземельні метали. Натрій і калій як важливі елементи ґрунту та біологічно активні елементи. Атомні характеристики, поширеність, фізичні та хімічні властивості. Калійні добрива, їх основні форми.

4.

Закінчити рівняння реакцій, вказати умови їх проведення, якщо вони відрізняються від звичайних (нагрівання, каталізатори, тиск і т.ін.):

P + H2SO4(конц) ®

CaH2 + H2O ®

H2S + I2 ®

K + O2 ®

5.

Загальна характеристика s-елементів. Магній і Кальцій, атомні характеристики, поширеність, фізичні та хімічні властивості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]