Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титульна сторінка.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
119.4 Кб
Скачать

1.5. Таймер модельного часу

Різні події реальних систем відбуваються протягом деякого періоду часу. Якщо всі ці події представити в моделі, то їх виникнення повинно відбуватися на фоні модельного часу. Інтерпретатор автоматично обслуговує таймер модельного часу. З початком моделювання в інтерпретаторі планується поява першого транзакту. Після цього таймер модельного часу встановлюється в значення часу, яке відповідає моменту появи першого транзакту в моделі. Ці транзакти (і інші, якщо вони надходять в цей же момент часу) входить у модель. Далі вій переміщається через усі можливі блоки моделі, що йому зустрічаються. Події, які виникають внаслідок переміщення транзакту через блоки, плануються на подальші моменти часу. Природно, що в цей перший відмічений момент часу нічого більше в системі не відбувається. Інтерпретатор GPSS переміщує далі значення таймера до того значення часу, в яке відбувається наступна подія, ним запланована. Якщо в цей другий, відмічений таймером, момент часу не залишається транзакту, який треба переміщувати, таймер знову рухається вперед і т. д. Саме так і відбувається зміна модельного часу.

Розділ іі. Опис модельованої истеми, завдання на моделювання

Модельована система описує роботу конвеєра складального цеху, на який надходять деталі двох типів. Конвеєр складається з секцій, що вміщають тільки по 10 виробів кожного типу. Комплектація починається тільки при наявності деталей обох типів. При нестачі деталей секція конвеєра залишається порожньою.

Оригінальний текст задачі виглядає наступним чином:

На комплектувальних конвеєр складального цеху кожні 5 ± 1 хв надходять 5 виробів першого типу і кожні 20 ± 7 хв надходять 20 деталей другого типу. Конвеєр складається з секцій, що вміщають по 10 виробів кожного типу. Комплектація починається тільки при наявності деталей обох типів у необхідній кількості і триває 10 хв. При нестачі деталей секція конвеєра залишається порожньою.

Визначити ймовірність пропуску секції, середні та максимальні черзі по кожному типу виробів.

Визначити економічну доцільність переходу на секції по 20 виробів з часом комплектації 20 хв.

Перш ніж почати моделювання системи необхідно визначитися з тим, які елементи входять до її складу, тобто розбити її на блоки. Згідно з умовою:

  1. Джерело 1 - пристрій, з якого надходять деталі першого типу.

  2. Джерело 2 - пристрій, з якого надходять деталі другого типу.

  3. Накопичувач 1 - призначений для накопичення отриманих деталей першого типу.

  4. Накопичувач 2 - призначений для накопичення отриманих деталей другого типу.

  5. Основний канал - служить для комплектації деталей.

2.1. Структурна схема моделі системи

На першому етапі проведення моделювання конкретного об'єкта (системи) на базі ЕОМ необхідно побудувати концептуальну, тобто змістовну модель процесу функціонування цієї системи, а потім провести її формалізацію, тобто перейти від словесного опису об'єкта моделювання до його математичної (аналітико-імітаційної) моделі. Найбільш відповідальними моментами на цьому етапі є спрощення опису системи, тобто відокремлення власне системи від зовнішнього середовища і вибір основного змісту моделі шляхом відкидання всього другорядного з точки зору поставленої мети моделювання.

Отже, спираючись на словесний опис системи, можна створити таку структурну схему в символіці Q-схем:

І 1

Н 1


SHAPE \ * MERGEFORMAT

Н 2

До

І 2

Рис. 2.1 Структурная схема моделі системи.