Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титульна сторінка.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
119.4 Кб
Скачать

2.2. Блок - діаграма gpss

На другому етапі моделювання системи математична модель, сформульована на першому етапі, втілюється в конкретну машинну модель. Другий етап моделювання являє собою практичну діяльність, спрямовану на реалізацію ідей і математичних схем у вигляді машинної моделі орієнтованої на використання конкретних програмно - технічних засобів, а саме GPSS / PC.

Найбільш поширеним методом опису систем є, мабуть, складання блок-діаграм. Блок-діаграма - графічне представлення операцій, що відбуваються усередині системи. Іншими словами, блок-діаграма описує взаємодію подій усередині системи. Лінії, що з'єднують блоки, вказують маршрути потоків повідомлень або описують послідовність виконуваних подій. У випадку декількох варіантів дій від блоку відходять декілька ліній. Якщо ж до блоку підходять кілька ліній, то це означає, що виконувана операція є спільною для двох або більше послідовностей блоків. Вибір логічних шляхів може грунтуватися на статистичних або логічних умовах, що діють у момент вибору.

Блок-діаграми отримали широке застосування при описі систем, але форма уявлення зазвичай залежить і від самої системи, і від фахівця, що описує цю систему. Тому, при побудові блок-діаграм, слід дотримуватися певних умов, які є основою створення програми на мові моделювання. У GPSS / PC є певна кількість типів блоків для завдання об'єктів і операцій над ними. Кожному блоку відповідає графічне зображення на блок-діаграмі. Стрілки між блоками вказують маршрути потоків повідомлень. Далі, для того, щоб застосувати мова моделювання GPSS / PC, кожен блок блок-діаграми замінюється відповідним оператором GPSS / PC.

Логічна схема алгоритмів і схема програми можуть бути виконані як в укрупненому, так і в детальній формі. При зображенні цих схем використовується набір символів, що визначаються ГОСТ 19.701 - 90 «Єдина система програмної документації. Схеми алгоритмів, програм, даних і систем. Умовні позначення і правила виконання ».

Побудова блок - діаграми GPSS моделі системи забезпечує необхідну гнучкість моделі в процесі її експлуатації, а також дає ряд переваг на стадії її машинної налагодження. При побудові блокової моделі проводиться розбивка процесу функціонування системи на окремі досить автономні підпроцеси. Блоки такої моделі бувають основними і допоміжними. Кожен основний блок відповідає деякому підпроцес модельованої системи, а допоміжні блоки лише представляють складову частину машинної моделі, не відбиваючи функції модельованої системи, вони потрібні лише для машинної реалізації моделі, фіксації та обробки результатів моделювання. Зазвичай останнім кроком перед початком машинної реалізацією моделі є перевірка достовірності схеми моделі, щоб отримати результати, адекватні тим, які могли бути отримані при проведенні натурального експерименту з реальною системою.

У розглянутій задачі перевірка достовірності проводиться просто, тому що блок - діаграма GPSS однозначно відповідає формалізації моделі у вигляді Q-схеми. Для цього досить ще раз зіставити блок - діаграму з Q-схемою моделі з урахуванням розширення опису елементів Q-схеми (джерел, накопичувачів і каналів) блоками різних категорій GPSS. SHAPE \ * MERGEFORMAT

NN1

5,1

NN1

9

20,5

NN2

KAN

NN2

9

480

KAN

1,1

Рис. 2.2 Блок - діаграма GPSS досліджуваної системи (для першого варіанту)