Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Судоустрій ч 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

Тема7. Прокуратура України Методичні рекомендації

У процесі підготовки до семінару студентам слід ознайомитись із конспектом лекцій, вивчити законодавчі акти, що регламентують діяльність органів прокуратури. При цьому слід врахувати зміни, які вносились до чинного законодавства, зокрема до Закону України "Про прокуратуру". Студентам необхідно також звернути увагу на відомі нормативні акти, які регулюють побудову органів прокуратури України.

На практичному занятті студенти обговорюють рішення ситуаційних завдань, які необхідно розв'язувати письмово з посиланням на відповідні нормативні акти.

Тому, готуючись до практичного заняття, крім вивчення окремих розділів Закону України "Про прокуратуру" потрібно звернутись до діючих наказів Генерального прокурора України, які стосуються окремих напрямків прокурорської діяльності. Перелік цих наказів міститься в списку літератури з цієї теми.

Перевірити рівень своїх знань студенти можуть за допомогою контрольних запитань, які містяться в матеріалах теми.

Ці ж запитання можуть стати предметом обговорення при проведені семінарського заняття.

Питання семінару

1. Місце прокуратури в системі державних органів.

2. Міжнародно-правові рекомендації стосовно ролі прокуратури в системі державних органів і в системі судочинства.

3. Принципи організації і діяльності прокуратури України.

4. Функції прокуратури, їх загальна характеристика.

5. Система органів прокуратури та їх організація.

6. Генеральний прокурор України. Порядок його призначення та звільнення. Строк повноважень. Повноваження Генерального прокурора України щодо керівництва органами прокуратури.

7. Склад і структура Генеральної прокуратури України, прокуратура Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

8. Міжрайонні, районні та міські прокуратури. Їх склад. Військові, транспортні, природоохоронні прокуратури та прокуратури, що здійснюють нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

9. Вимоги, що пред’являються до кандидатів на посади прокурорів. Порядок їх призначення і звільнення з посади.

10. Заохочення і відповідальність працівників прокуратури.

11. Акти прокурорського реагування.

№ 1. Не дивлячись на чисельні подання прокурора району щодо порушень закону на адресу керівництва ЗАТ „Лиспи”, воно ніяких заходів не приймало. Тоді прокурор виніс постанову про притягнення голову правління до адміністративної відповідальності і видав начальнику РУ ГУ МВС розпорядження про його арешт. Чи правомірні дії прокурора?

№ 2. Голова державної районної адміністрації у місті Харкові видав розпорядження, яке не відповідає вимогам Житлового кодексу України.

В якій формі можливе реагування прокурора м. Харкова на допущене порушення законодавства в даному випадку?

№ 3. До прокурора області звернулася група членів однієї з політичних партій з проханням впливу на інше громадське об'єднання, яке в образливій формі відгукується з приводу її основних ідей.

Прокурор відмовив у розгляді заяви, посилаючись на ст. 4 Закону України "Про прокуратуру" захист громадських об'єднань не входить у завдання прокурорського нагляду за додержанням законів. Визначте правомірність дій прокурора.

№ 4. Прокурор району отримав інформацію про незаконне засудження місцевим загальним судом до виправних робіт гр-на Кротова.

Він, не приймаючи участі у судовому засіданні, викликав засудженого й отримав від нього пояснення. Після встановлення факту незаконності рішення суду районний прокурор вніс апеляційне подання до вищого суду. Визначте правомірність дій прокурора.

№ 5. Помічник прокурора району, перевіряючи скаргу на незаконне накладення начальником районного відділу внутрішніх справ адміністративного штрафу, викликав останнього до себе і став вимагати від нього письмових пояснень щодо порушень закону. Чи вправі був так діяти помічник прокурора району?

№ 6. Перевіряючи кримінальну справу, заступник прокурора міста дійшов висновку, що слідчий незадовільно веде розслідування: порушив строки провадження слідства і незаконно виніс постанову про притягнення особи як обвинуваченого. Яке рішення повинен прийняти заступник прокурора міста?

№ 7. Приймаючи участь у судовому розгляді кримінальної справи (підтримуючи державне обвинувачення), прокурор дійшов висновку, що під час судового слідства не знайшла підтвердження участь підсудного у вчиненні злочину. Як повинен поступити прокурор у цьому випадку?

№ 8. Перевіряючи в місці попереднього ув'язнення документи, прокурор встановив, що обвинувачений Микитенко незаконно перебуває під вартою. Одночасно до прокурора звернулась група заарештованих зі скаргою на незаконні дії адміністрації слідчого ізолятора. Які рішення повинен прийняти прокурор? Про яку функцію прокурорського нагляду йде мова в цій ситуації?