Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Судоустрій ч 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

І. Загальні положення щодо курсу "судова влада та правоохоронні органи україни"

Навчальна дисципліна “Судова влада та правоохоронні органи України” дає загальну, вихідну інформацію про державні і недержавні органи, що здійснюють правоохоронну діяльність. Традиційно до них належать суд, прокуратура, органи досудового розслідування, органи юстиції, органи внутрішніх справ, органи Служби безпеки, адвокатура, нотаріат тощо.

За своєю суттю дисципліна є базовою, оскільки дає знання, без оволодіння якими неможливе якісне засвоєння матеріалу наступних юридичних дисциплін. Опанування цими знаннями дозволяє глибше з’ясувати специфіку діяльності указаних органів під час вивчення цивільного, кримінального, господарського й адміністративного процесів, адміністративної та оперативно-розшукової діяльності.

Особливістю дисципліни є те, що для її вивчення, вимагається засвоєння численних нормативно-правових актів. У цілому студенту доводиться мати справу з декількома десятками правових актів різного рівня, починаючи від Конституції України, міжнародних договорів, дозвіл на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законів, а також відомчих нормативних актів. Лише деякі юридичні дисципліни характеризуються подібною особливістю. Для студента, який не має достатніх навичок роботи з такими нормативними джерелами, обсяг юридичної інформації становить значну проблему. Становище ускладнюється ще й тим, що в державі постійно триває процес удосконалення організаційної побудови та правової основи діяльності правоохоронних органів, що зобов’язує студента постійно слідкувати за змінами в чинному законодавстві.

До основних понять, які вивчаються у запропонованій дисципліні "Судова влада та правоохоронні органи України" є однією з юридичних дисциплін, що вивчається на юридичному факультеті в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна і передує освоєнню студентами курсу „Кримінальний процес України”, „Цивільний процес України”, „Господарський процес України”, „Адміністративний процес України”, „Конституційне судочинство”.

До предмету курсу входять загальні питання, що стосуються організації та діяльності органів судової влади, прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки України, дізнання і слідства, інших правоохоронних органів, установ та органів юстиції, адвокатури, нотаріату, їх взаємодії з державними і громадськими формуваннями.

Курс розрахований на 109 годин: лекцій — 34 години; семінарських (практичних) занять – 17 годин; самостійної роботи – 58 годин.

У процесі підготовки до занять студентам рекомендується насамперед:

- уточнити коло питань, що підлягають вивченню;

- ретельно опрацювати теоретичні джерела з питань, що вивчаються, тобто відповідні підручники, навчальні посібники, монографії, статті, які надруковані в юридичних журналах тощо;

- враховувати зміни і доповнення, що вносяться до чинних законів та інших нормативно-правових актів, які регламентують організацію та діяльність судових, правоохоронних і правозахисних органів України.

При підготовці до практичних занять студенти повинні розв'язати запропоновані їм задачі в письмовій формі. Рішення кожної задачі повинно бути аргументованим, мати відповідні посилання на норми матеріального та процесуального права, матеріали судової, правоохоронної та правозахисної практики.

У результаті вивчення курсу судова влада та правоохоронні органи України студенти повинні:

  • знати сутність та поняття судової влади, її характерні ознаки, завдання та функції;

  • знати поняття та значення принципів організації та діяльності судової влади та вміти розкрити сутність кожного з них;

  • оволодіти відомостями про побудову судової системи в цілому, характеристику повноважень Конституційного Суду України й судів загальної юрисдикції, організаційному забезпеченню діяльності судів;

  • знати характеристику правоохоронної діяльності, відомості про органи, що здійснюють таку діяльність, їх структуру, завдання, функції, компетенцію, повноваження та основи статусу посадових осіб, які працюють у цих органах;

  • знати принципи побудови, завдання та основні напрямки діяльності системи органів прокуратури, дізнання та досудового слідства, адвокатури та нотаріату, СБУ, МВС, Міністерства юстиції;

  • вільно орієнтуватися в системі нормативно-правових актів щодо організації та діяльності судових та правоохоронних органів та вміти правильно тлумачити та застосовувати ці норми при вирішенні практичних ситуацій.