Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

3.3Утеплення вуликів

Як правильно утеплити вулик на зиму, знають досвідчені бджолярі:

  1. Для утеплення не використовуйте солому - в ній можуть завестися гризуни. В результаті сім'ї ваших улюблениць будуть вести себе неспокійно.

  2. Залишайте простір біля льотків, щоб повітря без проблем надходив у вулик. Правильна вентиляція - гарантія спокійного зимівлі бджіл.

  3. Подбайте про те, щоб із зовнішнього боку вулик був добре ізольований. У просторі між щитом і стінкою корпусу можна розмістити горіхове листя або суху хвою.

  4. Для внутрішнього утеплення використовуйте виключно природні матеріали. Це може бути подушка з рогози, наприклад. Вона володіє відмінними теплоізоляційними властивостями в зимовий період, а влітку зберігає прохолоду всередині гнізда.

4.Нарощування молодих бджіл на зиму

Залежить від того, як інтенсивно й довго матки відкладатимуть яйця протягом серпня й вересня. Виведені з них бджоли зберігають найвищу життєздатність, їх мало відмирає взимку. Після очисного обльоту весною вони встигають виростити молодих бджіл, що дає сильний поштовх до підготовки сімї для використання медозбору.

Після закінчення цвітіння основних медоносних рослин пасіку необхідно

забезпечити підтримуючим взятком із пізніх (поживних) посівів гречки, фацелії, кормових сумішок соняшнику, сидеральних медоносних культур у міжряддях саду. Мають значення підсіяні на культурних пасовищах конюшина повзуча,конюшина червона. Враховують наявність на різних угіддях таких медоносних рослин як будяк, лопух, жабрій, повій, плакун верболистий, золотушник, софора японська. Навіть на невеликій площі (8-10 га) біля пасіки фацелія забезпечує бджіл свіжим пилком і нектаром, завдяки чому менше витрачається заготовленого корму.

Відомо, що найінтенсивніше відкладають яйця матки першого року життя. Тому в кращому стані йдуть зимувати сімї з цьогорічними матками. В цілому на пасіці таких маток належить мати не менше 60 %. Лише пізно виведені матки надто довго продовжують відкладати яйця й тому доводиться застосовувати заходи обмеження їхньої функції. Крім того, слід врахувати ще й такий важливий висновок В. А. Нестерводського: взимку гине однорічних маток 0,2%, дворічних – 2,9%, і трирічних – 10 %.

Звичайно після останнього відкачування меду гніздо скорочують, утеплюють, але одночасно забезпечують його достатньою площею стільників, щоб матка проявляла властиву їй наприкінці літа яйценосність. Для цього використовують стільники світло-коричневого кольору цьогорічної побудови.

Бджіл, що виводяться з серпня місяця до кінця сезону, не завантажують значним обсягом робіт, від виконання яких вони виснажуються. Тому підгодівлю цукровим сиропом,що переробляється в запаси корму для зимівлі, слід провести без запізнення – тоді, коли у вулику переважають бджоли літнього виведення, які не зовсім спрацювалися на медозборі, але є мало життєздатними для зимівлі. Аналіз стану сімей і наслідків зимівлі в різних зонах України показує, що пізня підгодівля сиропом, яка затягується до середини вересня, стає основною причиною відмирання значної кількості бджіл, тому багато пасічників зміщують поповнення запасів зимового корму на більш ранній термін і закінчують цю роботу в третій декаді серпня. Але в разі потреби для стимулювання нарощування бджіл підгодівлю малими порціями сиропу продовжують. Занадто пізнє виведення бджіл не бажане, вони не встигнуть облетітися й узимку дуже непокоять клуб. Щоб припинити відкладання яєць у таких сім’ях, гнізда охолоджують,знявши утеплення.

За результатами досліджень у Лісостеповій зоні М.О. Шамро (2007) підтвердив висновок, що найкращим способом є живлення і збереження бджіл на весну, коли вони забезпечені квітковим медом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]