Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Як бджоли переносять зимівлю на цукровому сиропі

Приготування сиропу варто починати з оглядкою на погоду у вашому регіоні. У Сибіру та інших подібних регіонах Росії, наприклад, бджолярі починають закоркування бджіл з середини серпня і продовжують до середини вересня. Важливо дати їм не тільки підгодівлю, а й можливість добре її засвоїти - тільки тоді є шанси, що зимівля пройде вдало.

При кожній підгодівлі пасічнику слід бути готовим до того, що деяка кількість бджіл покине вулик, як би ви не старалися їх годувати. Чим гірше погода на вулиці, тим більше у них шансів загубитися. Це неминучі втрати, їх можна постаратися мінімізувати, але повністю ви від них не позбудетеся. Комахи вкрай негативно налаштовані проти вторгнення в їх особисте простір, тому щоб дізнатися, як загодовують бджіл на зиму, можна звернутися до книг по бджільництву на цю тему. Годувати їх потрібно правильно - тоді й мед буде правильний.

Рецепт приготування

Отже, тепер ви знаєте деякі нюанси того, як приготувати сироп для бджіл на зиму. А ось детальний план, як це зробити.

Потрібно: 4 літри води і 6 кг білого цукрового піску.

Нерафінований жовтий цукор-пісок непридатний для годування бджіл.

Крок 1 - Розчинити але не кип'ятити

Цукор необхідно розчинити в закипілої воді. Сам сироп кипіти не повинен.

Крок 2 - Кислота

Після додавання і розмішування цукру в остиглий до 45-50 градусів сироп деякі бджолярі додають кислоту, але думки з цього приводу розходяться. Велика частина з них вважає, що кислота заважає обробці сиропу, але деякі вважають, що це полегшує бджолам роботу і відзначають поліпшення їх продуктивності навесні. Зусилля по переробці дійсно зношують комах, тому кожен може вирішити сам, що краще для його вуликів.

Крок 3 - Тара

Годувати сиропом найкраще в 4,5-літрових бляшанках з притертими кришками.

Крок 4 - Бонус

При бажанні дати родині більшу кількість корму за один раз можна просто поставити дві або три бляшанки в один вулик.

Доставка підгодівлі на вулик в гарячому вигляді

Ще одним зручним і часто вживаним способом вважається виготовлення сиропу в домашніх умовах і доставлення підгодівлі на вулик в гарячому вигляді в не перевернутих бляшанках-годівницях на 10 фунтів. Сто і більше таких бляшанок можна перевезти на легкому автомобілі.

При доставлянні бляшанок на вулик, вони перевертаються і ставляться на стільники (необхідні порожні надставки на вуликах, в які поміщаються бляшанки). Добре позначиться на харчуванні бджіл застосування засобів, що зберігають сироп в теплі. Для зимівлі підійде навіть стара подушка, якою можна прикрити бляшанку зверху.

Що ще додають? Мед

Якщо бджоляр проявив безпечність і відтягнув годування до настання холодів, то бджолам необхідно дати рамки із запечатаним медом. Хоча з утепленням подушками або чимось подібним можна спробувати годування цукровим сиропом. Визначати, який спосіб годувати підходить краще, можна за ступенем активності бджіл.

Фумагіллін

Крім цукру і води, в профілактичних цілях проти нозематозу можна додавати в цукровий сироп фумагіллін. Скільки? Розрахункова доза - один флакон на двадцять п'ять літрів сиропу. В одному флаконі зазвичай міститься 500 мг діючої речовини. Якщо ви вирішили додати в розчин фумаллігін, його необхідно попередньо розчинити в невеликій кількості теплої води, після чого додати до цукрового сиропу і ретельно розмішати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]